Prozori, podovi, tepisi, zavjese…proljetno čišćenje u domu obuhvaća svaki njegov kutak, čak i onaj gdje ljudska noga nije mjesecima kročila. A osim svega spomenutog, proljetno čišćenje uključuje i pospremanje balkona.

Ako vam se dogodilo da ste otvorili vrata svog balkona, automatski se pogubili od nereda koji se ondje stvarao proteklih par mjeseci i ako ne znate kako krenuti, pročitajte sljedeće retke jer donosimo mali vodič za proljetno čišćenje balkona.

Sve izbacite

Kako biste temeljito očistili balkon, prvi i glavni savjest jest – sve izbaciti van. Od garniture, biljaka, jastuka do onih kutija koje nisu nigdje stale pa su na kraju završile na balkonu. Tek kad sve predmete izbacite van, možete krenuti u akciju čišćenja

Kako očistiti pločice ili betonski pod?

Pokupite svu prljavštinu s poda – lišće, prašinu, ptičji izmet i slično. Nakon što ste uklonili svo smeće, vrijeme je za brisanje podova. Mnogi koriste crijevo kako bi isprali prljavštinu, ali to bismo trebali izbjeći kako susjedima ispod ne bi curila voda.

Mnogi za čišćenje balkonskih podova nakon dosta vremena preporučuju crni tekući crni sapun (koji možemo pronaći u većim trgovinama) te sodu bikarbonu pomiješanu s vrućom vodom. Ova mješavina uklanja tragove lišća, ptičjeg izmeta i ostale tvrdokorne mrlje na podovima. Odlična pomoć kod tvrdokornih mrlja na balkonskom podu je i kalijev sapun, koji u trgovinama možemo pronaći i pod imenom marsejski sapun.

Kako očistiti drvene podove?

Ako mrlje nisu jako tvrdokorne, dovoljno je pomiješati vodu s tekućim sapunom pa sve dobro oprati čvrstom četkom ili pak nekom kvalitetnom spužvom. Ako pak imate problem sa zelenim mrljama od mahovine, pripremite mješavinu tople vode, kukuruznog škroba i sode bikarbone. Dovoljno je u pola litre vode dodati nekoliko žlica kukuruznog škroba i malo sode kako biste dobili pastu. Pastom dobro izribajte drveni pod pa ga isperite.

Kako očistiti mrlje od roštilja?

Za čišćenje masnih mrlja od roštilja mnogi preporučuju baby puder (talk) ili pak brašno, koji će upiti masnoću, a zatim treba talog dobro isprati vodom.

Kako očistiti balkonsku garnituru?

Ako imate drveni vrti namještaj možete ga očistiti mješavinom vode i ulja (primjerice lanenog). Ako koristite metalni namještaj, važno je pripaziti da ga ne zahvati hrđa pa pripazite da nije izložen kiši.

Ako ste gotovi sa čišćenjem provjerite kako urediti mali balkon, a ako je vaš balkon većih dimenzija, bacite oko na ideje za uređenje većih balkona.

Pogledajte ovu divoticu od balkona na kojoj je provoditi vrijeme čista sreća Balkoni prepuni cvijeća čista su sreća - 2 Balkoni prepuni cvijeća čista su sreća - 7 Balkoni prepuni cvijeća čista su sreća - 11 +7 Balkoni prepuni cvijeća čista su sreća - 9 Puzajuća pelargonija je divota! Balkon u centru Valpova koji puca od cvijeća i izaziva divljenje Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 13 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 9 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 14 +12 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 15

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju