Mnogi od nas uložili su svoje vrijeme i trud u to da bi doveli u red svoje tijelo, ali i osjećali se ugodnije tijekom ljeta, kada se drastično smanjuje količina odjeće koju nosimo. No nerijetko se tijekom godišnjih odmora itekako opustimo, a to može rezultirati novim krugom nezadovoljstva.

Ipak, bilo da ste na moru, kod kuće ili ste odabrali neku drugu destinaciju za svoj odmor, na svakom od tih mjesta možete ostati aktivni a da pritom nemate osjećaj kako trošite vrijeme na vježbanje.

Evo kako to učiniti.

1. Šetnjom istražujte okolicu
Jednom kada stignete na svoju destinaciju, neovisno o tome bila ona morska ili ne, pokušajte što više istražiti njezinu okolicu, i to pješke. Istražite gdje se nalazi trgovina, gdje je restoran s privlačnom i prihvatljivom ponudom ili koji put do plaže krije najljepši pogled.

Neka od naših malih mjesta na obali, napose na Kvarneru, povezana su šetnicama pa tako za pola sata lagane šetnje možete vrlo lako stići od jednog mjesta do drugog, što uz morski povjetarac itekako prija te ujedno i troši kalorije.

Čak i ako napravite samo 1000 koraka više nego inače, odnosno prijeđete 800 metara više, ojačat ćete svoje kosti, smanjiti razinu stresa, ali i smanjiti mogućnost srčanog udara. U konačnici, šetnja je baš uvijek dobra ideja.

2. Nezamjenjivo plivanje
Plivanje je aktivnost koju vrlo često povezujemo s godišnjim odmorima i koja ujedno nema prizvuk obveze ili tereta koji nerijetko osjećamo kada su u pitanju vježbe koje inače ne volimo.

Osim toga, nijedna druga vježba neće istodobno sagorijeti kalorije, ubrzati metabolizam i učvrstiti baš svaki mišić u našem tijelu. Sat vremena laganog plivanja sagorijeva oko 500 kalorija, dok intenzivniji oblici poput prsnog ili leđnog plivanja mogu sagorijeti do 700 kalorija.

Ne opterećujte se vježbama nego jednostavno budite aktivni

Tajna je u tome što je voda čak 800 puta teža od zraka te u njoj djeluje sila uzgona. Otpor svim našim mišićima pruža se iz svih smjerova, a istodobno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj s gotovo svim vježbama izvan vode

3. Ugledajte se na svoju djecu
Možda zvuči pomalo neobično da bismo se trebali ugledati na svoju djecu tijekom godišnjeg odmora, no ako ih imate, tada znate da oni rijetko kada miruju.

Vježbanje u vodi Tri lagane vježbe u vodi za vitak struk i čvrstu stražnjicu, i pet minuta je dovoljno

Tijekom godišnjeg odmora to možda na prvu ne zvuči idealno, no upravo ćete zato i sami biti aktivni. Bilo da je riječ o ronjenju na dah s njima, igranju odbojke na pijesku, večernjoj šetnji mjestašcem u kojem ste odsjeli, gađanjem vodenim balonima, hvatanju ribica u plićaku, potrazi za školjkama ili bilo kojoj aktivnosti koja uključuje pokrete većine vaših mišića, osjećat ćete se neusporedivo bolje nego da vaš odmor uključuje samo ležanje na ručniku kraj bazena ili mora.

4. Isprobajte nešto novo
Tijekom ljeta i na obali i u gradovima unutrašnjosti nude se brojna sportska događanja, kao i adrenalinski sportovi u kojima se možete okušati. Bilo da posegnete za paraglidingom, skijanjem na vodi, raftingom, bicikliranjem, ziplineom ili kojom drugom aktivnosti, neka to bude nešto što priželjkujete već duže vrijeme.

Tako nećete imati dojam da se bavite bilo kakvim sportom, nego da ispunjavate svoju veliku želju.

5. Ne zaboravite na prehranu i vodu
U svemu tome ništa manje nije važna ni prehrana. Ljeti je vrlo lako opustiti se uz roštilje, kolače, brojna događanja na otvorenom i dostavu kada ne želimo provoditi vrijeme za štednjakom, no sve to ima svoju cijenu.

Kako ne biste uništili dosad uložen trud u sebe i svoje tijelo, pronađite ravnotežu i u ljetnoj prehrani. Srećom, nudi se obilje sezonskog voća i povrća, a sve to može biti dobra baza za lagane recepte ukusnih salata uz koje vam paljenje pećnice neće padati na pamet.

Jednako tako važno je i da unosite dovoljno tekućine u obliku vode i nezaslađenih čajeva jer se pojačanim ljetnim znojenjem iz tijela izlučuje i veća količina vode nego tijekom zimskih mjeseci.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju