Zbog trenutačne situacije u zemlji i svijetu i vi ste se u nekom trenutku možda osjetili bespomoćno, kao da vam ne preostaje ništa drugo nego čekati kako će se situacija razvijati i nadati se najboljem.

Međutim, to nije istina. I dalje postoji mnogo načina na koje možete pomoći onima oko sebe i na taj način pomoći sebi da se osjećate bolje.

Istina je da je vrijeme neobično i neočekivano za sve nas. Ovom se nismo nadali kada smo dočekali novu 2020. godinu, ali ovo je vrijeme i kada svoje brige i nesigurnosti možemo usmjeriti na neke stvarne akcije koje će pomoći našim prijateljima, susjedima, zajednici i nama samima. Jedna je od tih akcija - pomaganje, prva stavka na popisu nekoliko stvari koje možete učiniti za druge i u trenutačnoj situaciji. 

Slika nije dostupna Nikad ranije i nikad potrebnije: Englezi pale božićne lampice kako bi se razveselili

Španjolska tortilja od krumpira Ako imate ovih sedam namirnica u smočnici i hladnjaku, nikada nećete biti gladni

1. POMOZI DRUGIMA

Sjetite se svojih starijih susjeda. Puno njih živi samo, nema nikoga da im pomogne u ovom kaosu. Zvonite po zgradi, saznajte kome treba pomoć, ljudi se srame pozvati. Budite solidarni. Nama mala gesta, njima znači život, napisala je na svom profilu na Facebooku Ida Prester.

Bitno je da sve što činimo ovih dana činimo odgovorno. Trebamo slijedite preporuke stručnjaka jer na taj način pomažemo i sebi i drugima.



Objavila je i video u kojem je i ona napravila jednu ovako malu, ali veliku gestu, a sve koji je prate na društvenim mrežama pozvala da umjesto lajkanja odmah krenu u akciju.

I sami možda znate nekoga u vašoj zgradi ili susjedstvu kome bi ovakva pomoć dobro došla. Netko će je zatražiti sam, nekome ćete morati pokucati na vrata. Ako ste u mogućnosti, pitajte, kucajte... Ionako odlazite u trgovinu i radi sebe.

Za ovakvo nešto trebat ćete odvojiti možda malo više vremena za hodanje među policama trgovina i nositi malo težu vrećicu, ali nekome će to jako puno značiti.

Stvari možete ostaviti i pred vratima.

Kako to često biva u ovakvim vremenima, pored onih koji su odlučili kupovati tisuće vrećica kvasca, istaknulo se puno više onih koji žele pomagati.

Slika nije dostupna Budimo ljudi: Prizor iz supermarketa kakav više ne bismo smjeli viđati

Stare i nemoćne osobe redovito obilaze i Crveni križ i 131 društvo Crvenog križa. Zato je dobro znati da svi oni koji trebaju pomoć, a nisu obuhvaćeni programom Pomoći u kući, mogu kontaktirati najbliže društvo Crvenoga križa.

I sami možda znate nekoga u svojoj zgradi ili susjedstvu kome bi pomoć dobro došla. Netko će je zatražiti sam, nekome ćete morati pokucati na vrata. Ako ste u mogućnosti, pitajte, kucajte...

Brojni se građani samoorganiziraju kako bi pružili pomoć starima, nemoćnima i kroničnim bolesnicima.

Za njih je Crveni križ izradio i upute kako pomagati s oprezom:

- obiđite ljude koji vas poznaju i imaju u vas povjerenje
- najavite se telefonski, a ako to nije moguće, predstavite se imenom i prezimenom na vratima i objasnite da želite pomoći
- pokažite brigu i objasnite im da ste voljni za njih obaviti nabavu hrane i lijekova
- ne ulazite u stan ili kuću, a od praga se odmaknite barem dva metra
- neka vaš razgovor ne traje dulje od pet minuta i obavezno koristite zaštitnu opremu kako biste zaštitili sebe, a posebno starije osobe koje su izložene većem riziku
- izbjegavajte razmjenu novca i zdravstvene iskaznice nezaštićenim rukama, i vašima i osobe kojoj pomažete
- savjetujte starijim osobama da ostanu kod kuće i ne idu na javna mjesta, a ako je potrebno, umirite ih razgovorom i dajte im korisne informacije
- vodite evidenciju o posjetu, vremenu i mjestu posjeta te vrsti potrebe koju osoba ima.

2. DARUJ KRV

Jedan od opravdanih izlazaka iz kuće može biti onaj u kojem ćete darovati krv.

Darivanje krvi u doba koronavirusa nije zaustavljeno, ali se i kod njega zahtijeva povećani oprez.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu na svojim je stranicama objavio detalje upute za darivanje krvi u novonastaloj situaciji.

Između ostalog, navode kako darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu:
- putovale izvan Hrvatske posljednjih mjesec dana
- bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji
- imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje
- imale infekciju SARS-CoV-2.

Darivatelje su pozvali da izbjegavaju bliži socijalni kontakt i da se suzdrže od uobičajenih mjera verbalnog komuniciranja kao što je rukovanje.

Prije nego što se uputite na darivanje, sve dodatne informacije pročitajte OVDJE.

Slika nije dostupna Dok mi pazimo na svaki centimetar razmaka, prodavačice nam moraju pružiti ruku. Pružimo i mi njima poštovanje

Slika nije dostupna Možemo mi to: Pet koraka koji pomažu da se pravilno socijalno distanciramo

3. BUDI ODGOVORAN

Na kraju, bitno je da sve što činimo ovih dana činimo odgovorno. Trebamo slijedite preporuke stručnjaka jer na taj način pomažemo i sebi i drugima.

Imajte na umu da sve što čujete o koronavirusu nije nužno točno. Ovih dana, posebno na internetu, preplavljeni smo gomilom raznih, neprovjerenih i često netočnih informacija, zbog čega je bitno da pratite pouzdane izvore.

I da djelujete.

To znači, ponovit ćemo opet, da često i pravilno perete ruke, izbjegavate dodirivanje lica, rukovanja i bliske kontakte.

Osmislite nove načine na koje ćete pozdravljati bližnje.

Kada kašljete ili kišete, koristiti papirnati rupčić ili unutarnju stranu lakta, a ako kašljete i/ili imate povišenu tjelesnu temperaturu, ostanite kod kuće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju