Jednom kada par donese odluku da želi bebu, kod većine se odmah pojavi nada da će već idući ženin ciklus biti sretan po tom pitanju. Međutim, važno je znati da ponekad put do trudnoće može trajati.

U prilog tome ide činjenica da primjerice zdrava 30-godišnja žena ima 20 posto šanse da zatrudni svaki mjesec. Zato je sasvim normalno da put do trudnoće traje i nekoliko mjeseci ili duže.

Ipak, postoji nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da pokušaji začeća budu učinkovitiji.

Krenut ćemo od osnova.

Iako su vas u mladosti možda plašili govoreći vam da svaki spolni odnos može završiti trudnoćom, istina je ipak malo složenija.

U tijelu žene svaki se mjesec događaju hormonalne promjene zbog kojih nezrela jajna stanica u jajniku raste i sazrijeva. Istovremeno svaka žena ima različitit cikus, a taj postupak u prosjeku traje oko dva tjedna, počevši od menstruacije.

Jednom kada jajašce sazrije, oslobađa se iz jajnika u procesu koji se naziva ovulacija. Potom jajovodom putuje prema maternici i jednom kada je pušteno, sposobno je za život oko 24 sata. Ako u tom periodu jajna stanica bude oplođena, nastavit će putovati prema maternici i tamo se ugnijezditi.

Ključ je imati spolne odnose u danima prije i za vrijeme ovulacije. Na taj se način stanice sperme nalaze u jajovodima kada je to potrebno za oplodnju. Sperma naime može preživjeti u ženskom reproduktivnom traktu i do četiri ili pet dana.

Slika nije dostupna Trudnoća i posao: Kad je ova kombinacija u redu, a kad je ipak bolje ranije otići na bolovanje?

POGAĐANJE NAJBOLJEG TRENUTKA

Najbolji način da povećate šanse za trudnoću jest spolni odnos u najboljem trenutku. Ako imate redovite cikluse, ovulirat ćete otprilike dva tjedna prije menstruacije. To znači da će vaš plodni prozor, odnosno razdoblje u kojem seksualni odnos može dovesti do trudnoće, biti šest dana uoči ovulacije.

U slučaju neredovitih ciklusa malo je teže predvidjeti plodni prozor i ovulaciju, međutim postoje načini za to.

KOMPLET ZA PREDVIĐANJE OVULACIJE

Ovi paketi slični su testu na trudnoću u urinu. Svako jutro mokrite na trake. Počnite nekoliko dana prije nego što mislite da ćete ovulirati.

Trake otkrivaju luteinizirajući hormon (LH), koji se povećava neposredno prije ovulacije. Nakon što dobijete pozitivan rezultat, trebali biste imati spolne odnose taj dan i nekoliko sljedećih dana.

Testove možete kupiti bez liječničkog recepta.

Razumijevanje procesa ovulacije korisno je ako želite zatrudnjeti Sve o ovulaciji: 15 činjenica koje će vam pomoći da zatrudnite (ili izbjegnete trudnoću)

BAZALNA TJELESNA TEMPERATURA

Mjereći bazalnu tjelesnu temperaturu svako jutro prije ustajanja, mogli biste prvo uočiti malo smanjenje, zatim lagano povišenje tri jutra zaredom.

Taj porast temperature može biti samo pola stupnja i može biti signal da ste ovulirali. Imajte na umu da jajašce preživljava samo oko 24 sata nakon ovulacije tako da ovo ne mora nužno biti točan pokazatelj kada biste trebali imati spolni odnos.

Osim toga, nekim ženama je teško detektirati taj porast temperature, a povišena tjelesna temperatura također može imati i druge uzroke.

PROMJENA CERVIKALNE SLUZI

Kada se folikul jajnika razvija, raste razina estrogena. Zbog tog porasta cervikalna sluz postaje tanka i skliska, a možete primijetiti i njezin porast.

Kada počnete uočavati te promjene, trebali biste imati spolne odnose svaki ili svaki drugi dan do ovulacije. Jednom kada do ovulacije dođe, cervikalna sluz postaje gusta i ljepljiva.

PRAĆENJE FOLIKULA

Ako vam je izazovno pratiti ovulaciju na gore spomenute načine, možete razgovarati s liječnikom o dodatnim mogućnostima. Ako je to potrebno, postoji opcija nadzora redovitim pretragama hormona i ultrazvukom jajnika.

Slika nije dostupna Gestacijski dijabetes: Odgovori na važna pitanja o stanju u trudnoći koje se mora pratiti

POLOŽAJI, ORGAZMI, PODMAZIVANJA

Puno je mitova o seksu, plodnosti i o tome kako trudnoću učiniti vjerojatnijom. Neki od njih preporučuju različite poze u seksu ili dizanje bokova u zrak nakon odnosa. Drugi tvrde da je začeće vjerojatnije ako žena doživi ili pak ne doživi orgazam.

Nažalost, ne postoje istraživanja koja podupiru te tvrdnje.

Ipak, trebali biste razmisliti o lubrikantima. Određeni proizvodi mogu smanjiti pokretljivost i održivost sperme, a oni su važni pri pokušaju trudnoće.

Birajte proizvode koji neće ometati spermu vašeg partnera.

ZDRAVO TIJELO, ZDRAVA TRUDNOĆA

Prije nego što pokušate zatrudnjeti, pokušajte biti i što zdraviji. Između ostalog, bilo bi dobro i da posjetite ginekologa.

Taj posjet možete iskoristiti za razgovor o eventualnim postojećim zdravstvenim problemima, kao i za redovitu kontrolu.

Liječnik će vam možda preporučiti i neke promjene u načinu života koje mogu uključivati:

- dolazak do zdrave težine
- poboljšanje prehrambenih navika
- izbacivanje alkohola
- prestanak pušenja
- smanjenje kofeina.

Ako pijete puno kave ili gaziranih pića, pokušajte smanjiti te količine. Također možete početi uzimati prenatalne vitamine s folnom kiselinom koja pomaže u prevenciji urođenih defekata kod djece. 

KADA POTRAŽITI POMOĆ

Većina zdravih parova uspije začeti u roku od godinu dana aktivnih pokušaja. Ako ne zatrudnite u roku od godinu dana i ako ste stariji od 35 godina, trebali biste posjetiti svog liječnika radi procjene plodnosti.

U slučaju da imate više od 35 godina, to možete učiniti i nakon šest mjeseci pokušaja.

Također, parovi bi se trebali obratiti liječniku ako iza sebe imaju povijest višestrukih pobačaja ili ako znaju za neko genetsko ili medicinsko stanje koje bi moglo utjecati na njihovu plodnost.

Zaključno, faza u kojoj se trudnoća ne dogodi onda kad smo mislili da hoće može biti izazovna. Međutim, pokušajte biti strpljivi jer sve je to normalno i ne znači da se trudnoća nikad neće dogoditi.

Iako je to lakše reći nego učiniti, pokušajte biti opušteni jer i na taj način možete povećati šanse za postizanje pozitivnog rezultata.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju