Ljeto je nezamislivo bez bujnih hortenzija koje dolaze u najljepšim nijansama pastelne ružičaste, plave i bijele boje, a njihovu raskoš već možemo vidjeti u brojnim parkovima i vrtovima.

Galerija Hortenzije u vazi Hortenzije u vazi Hortenzije u vazi +4 Vodu treba mijenjati svaka dva dana

Hortenzije možemo uzgojiti i na balkonu, a u tom divnom, cvjetnom prizoru možemo uživati i u svome domu. Ipak, one mogu brzo uvenuti ako ih nepravilno režemo, stoga u nastavku donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih će što duže blistati u vazi.

Pripazite na vrijeme rezanja

Stručnjaci napominju da cvjetne glavice nisu spremne za rezanje sve do sredine ljeta. Treba provjeriti je li boja sasvim razvijena i je li se cvjetna glavica otvorila. Također, i doba dana je vrlo važno – hortenzije nemojte rezati tijekom najtoplijeg doba dana, već rano ujutro ili navečer, kada su biljke dobro hidrirane.

Postupak rezanja

Prije svega, treba koristiti prikladan alat. Najbolje je hortenziju odrezati škarama, ali i nož će poslužiti. Važno je samo da alat za rezanje bude čist, kako bi se smanjila oštećenja na biljci. Rez bi trebao biti u jednom potezu i trebali bismo paziti da na odrezanoj stabljici budu barem dvije grupe listova.

Hortenzije u vazi Treba odrezati lišće koje se nalazi u vodi (Foto: Shutterstock)

Kako održavati hortenzije nakon prvog rezanja?

Hortenzije treba još jednom rezati nakon što smo ih unijeli u dom. Stabljiku režite iznad čvora, odnosno iznad mjesta gdje listovi izlaze iz stabljike. Režite pod oštrim kutom i razdvojite stabljiku po dužini kako bi biljka dobila maksimalnu hidrataciju.

Hortenzije u vazi Hortenzije treba rezati ujutro ili navečer (Foto: Shutterstock)

Umočite hortenzije u prah stipse

Radi se o bijelom prahu koji možete pronaći u brojnim trgovinama, a on je zapravo kalijev aluminijev sulfat, a koristan je jer povećava sposobnost biljke da upija vodu.

Hortenzije u vazi Hortenzije u vazi (Foto: Getty Images)

Odrežite lišće

Kako biste produžili trajanje hortenzija u vazi, odrežite lišće koje se nalazi ispod vodene linije. Tako će sva voda otići u stabljiku, a ne u listove.

Hortenzije u vazi Kako bi hortenzije što duže trajale u vazi, potrebno ih je pravilno rezati (Foto: Shutterstock)

Što prije ih stavite u vodu

Biljke treba staviti u vodu odmah nakon rezanja kako biste pospješili zdravu apsorpciju vode. Na taj način će biljka ispustiti manje soka i trajati duže.

Hortenzije u vazi Hortenziju što prije treba staviti u vodu (Foto: Shutterstock)

Redovito mijenjate vodu

Stručnjaci kažu da hortenzije vole biti u slatkoj vodi, a vodu bi trebalo mijenjati svaka dva dana.

Hortenzije u vazi Vodu treba mijenjati svaka dva dana (Foto: Shutterstock)

Provjerite i korisne savjete za uzgoj hortenzija na balkonu, a uživajte i u galeriji u kojoj su plave hortenzije glavna zvijezda. 

Koja ljepota! 15 vrtova i dvorišta u kojima bi ljubitelji hortenzija poželjeli ostati zauvijek Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 9 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 4 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 5 +11 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 6 Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju