Kuhana jaja neizostavan su dio uskrsnog stola. Ipak, neki se muče s time kako savršeno skuhati jaje koje će se ujedno i lako oljuštiti. Osim što su simbol Uskrsa, jaja se i inače redovito nalaze na jelovniku mnogih od nas. Konzumacija jaja za doručak čak potiče i mršavljenje jer obiluju bjelančevinama koje zasićuju i sprječavaju prejedanje u ostatku dana, što je potvrdilo i istraživanje objavljeno u časopisu International Journey of Obesity.

Osim toga, jaja su izvrstan izvor vitamina B skupine, vitamina D, luteina koji sprječava makularnu degeneraciju (degeneraciju žute pjege), kolina koji osigurava normalno funkcioniranje svih stanica u mozgu, kao i aminokiselina koje su same po sebi bjelančevine.

I upravo je zato važno znati kako ih savršeno skuhati kako bismo uistinu uživali u svakom obroku.

Kako savršeno skuhati jaje?

To se može vrlo lako napraviti u svega tri koraka.

1. U lonac stavite vodu i pričekajte da proključa. Kada počne ključati, nježno žlicom ubacite željeni broj jaja i tako ih kuhajte 11 minuta ako želite tvrdo kuhana jaja. Za meko kuhana neka to bude 6 minuta.

Da bi se jaje lakše oljuštilo, u vodu dodajte pola žlice sode bikarbone.

Ružičasti Uskrs Ružičasti Uskrs: 20 ideja za dekoracije u boji koja izvrsno paše uz zelenu i zlatnu Pastelno- zlatna uskrsna jaja na tri načina Tri ideje za ukrašavanje najposebnijih pisanica u košarici Ljuske luka najčešći su sastojak prilikom prirodnog bojanja pisanica Sedam prirodnih boja uz koje će svaka pisanica biti posebna

2. Ako su jaja vrlo svježa, nešto će se teže ljuštiti nakon kuhanja pa je zato dobro tijekom kuhanja dodati pola žlice sode bikarbone. To će podići pH vrijednost vode i omekšati ljusku.

3. Po isteku vremena prenesite kuhana jaja u posudu s hladnom vodom i pričekajte da ljuska na dodir bude potpuno hladna.

Prilikom kuhanja imajte na umu da će vrijeme kuhanja ovisiti o veličini jajeta. Spomenutih 11 minuta odnosi se na jaje prosječne, srednje veličine, no ona manja zahtijevat će 9 minuta, a vrlo velika 13 minuta.

Što ako žutanjak postane zelenkast?

Savršeno kuhano jaje trebalo bi imati žutanjak nježno žute boje, no lako se dogodi i da on naginje zelenkastim nijansama. To se događa ako se jaja predugo kuhaju. Kako biste to izbjegli, naprosto slijedite tri prethodno spomenuta koraka i pripazite na veličinu jaja koja kuhate. Ipak, i takva zelenkasta jaja potpuno su sigurna za konzumaciju.

Koliko dugo kuhana jaja smiju stajati u hladnjaku?

Jednom skuhana jaja u hladnjaku mogu biti najviše tjedan dana, ali u čvrsto zatvorenim posudama bez dotjecanja zraka. Upravo ih zato i možemo pripremati dan ranije, a ne tek na sam Uskrs.

No svakako treba izbjegavati njihovo stavljanje u zamrzivač jer će u suprotnom žutanjak, jednom kada se otopi, postati vodenast i nekompaktan.

Inspirirajte se idejama za pisanice:

Bojanje jaja s rižom Rezultat je divan! Isprobajte jednostavnu tehniku bojenja jaja pomoću riže Bojenje jaja krep-papirom Isprobajte zabavni način bojenja jaja krep-papirom Ružičasti Uskrs Ružičasti Uskrs: 20 ideja za dekoracije u boji koja izvrsno paše uz zelenu i zlatnu Pastelno- zlatna uskrsna jaja na tri načina Tri ideje za ukrašavanje najposebnijih pisanica u košarici Ljuske luka najčešći su sastojak prilikom prirodnog bojanja pisanica Sedam prirodnih boja uz koje će svaka pisanica biti posebna

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju