Orhideje vole sunce, no pretjerana izloženost sunčevim zrakama može biti loša za njih. Donosimo vam stoga nekoliko savjeta na što trebate pripaziti i kako ih održati zdravima i lijepima tijekom cijelog ljeta.

Pripazite na „opekline“
I orhideje se mogu „opeći“ od pretjerane izloženosti suncu. Znakovi da je vašem Falenopsisu ili primjerice Cimbidiju naštetilo sunce očituju se u promjeni boje na cvijetu i listovima. Cvjetovi i lišće mogu izblijedjeti, početi venuti, a korijen se čak i početi sušiti.

Zablokirajte pristup suncu
Zaštitite svoje orhideje od prejakog sunca. Prozirne zavjese dobra su zaštita za orhideje u unutrašnjosti doma jer sprječavaju direktnu izloženost, a istovremeno ipak propuštaju nešto svjetlosti. Ako orhideje držite vani, stavite ih ispod natkrivenih područja ili u hlad drveta s raskošnom krošnjom.

Orhideje znaju biti jako osjetljive, ali oko ovog prelijepog cvijeta itekako se isplati potruditi Napokon rješenje: Napravite otopinu s korom banane za dulji život delikatne orhideje

Kontrolirajte vlažnost u domu
Kontrolirajte količinu vlage u domu tijekom ljetnih mjeseci. Zbog visokih temperatura to možda neće biti tako lak zadatak. Iako postoje neke vrste orhideja poput primjerice Vande koje uživaju u okolišu s 80 posto vlage, to nije slučaj s većinom biljaka te vrste. Najbolji način da biljčicama podarite dovoljno vlažnosti jest da raspršite nešto svježe vode na listove orhideje svako jutro.

Čuvajte ih od nametnika

Ljeto je vrijeme kada orhideje napadaju grinje i drugi dosadni nametnici. Ako imate zaražene orhideje, preporučuje se da prebrišete cvjetove i lišće pamučnom krpicom umočenom u izopropanol. Pitajte za savjet u cvjećarnici je li vam potrebno neko jače sredstvo za ubijanje nametnika.

Slika nije dostupna Najmirisniji kviz: Na temelju fotografije pogodite ime cvijeta

Upoznajte pobliže svoju orhideju
Nije svaka orhideja ista niti se tretira na isti način. Primjerice, kada je u pitanju zalijevanje orhideja – neovisno o tome je li ljeto ili neko drugo godišnje doba – preporuke mogu varirati od vrste do vrste. Miltonija i Cimdij trebale bi neprestano biti vlažne, dok Falenopsis treba biti suh između dvaju zalijevanja. Istražite što je sve potrebno vašoj vrsti orhideje i dajte joj svu potrebnu ljubav i pažnju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju