Dok smo tijekom hladnijih mjeseci u godini posezale za termoforom, koji može značajno olakšati menstrualne grčeve ili se pak umotale u dekicu, na +35 to je posljednje što nam pada na pamet. No zato postoji nekoliko načina kojima možemo olakšati dane menstruacije i tijekom najvećih vrućina.

1. Unošenje dovoljno vode i hrane bogate željezom

Iako smo tijekom menstruacije često napuhnute pa se na prvi pogled čini da je unošenje dodatne vode kontradiktorno, hidratacija je itekako nužna. Tih dana ionako gubimo više tekućine nego inače, a kada se tome pribroji i znojenje uslijed visokih vanjskih temperatura, unošenje većih količina je prijeko potrebno. Zato uvijek kraj sebe imajte bočicu vode.

Imate li obilnije menstruacije, također postoji velika mogućnost za smanjenje razine željeza u krvi pa je nužno jesti i hranu koja obiluje njime poput ribe, orašastih plodova i lisnatog povrća. Kombinacija hidratacije i konzumacije hrane bogate željezom pomoći će vam da ne osjećate vrtoglavicu i malaksalost.

2. Ispijanje biljnih čajeva

Hidrataciju i istovremeno smanjenje grčeva pružit će i biljni čajevi, koje možete piti i rashlađene. Preporučuje se nekoliko okusa biljnih čajeva, a najpopularniji i najučinkovitiji su oni od kombinacije kamilice i odoljena (valerijane) te čaj od bijele koprive.

Tamponi i higijenski ulošci Jedna velika greška i dva važna savjeta kod korištenja tampona na ljetovanju

Sve njih možete kupiti ili u vrećicama ili pak u obliku većih sušenih cvjetova koji će zahtijevati cijeđenje nakon što im se doda voda. Da bi čaj bio učinkovit, u šalicu od 2 dl stavite 2 žlice željenog čaja i prelijte kipućom vodom. Dvije do tri šalice možete rasporediti tijekom dana te ih čak i pretvoriti u svojevrsni ledeni čaj.

Lagana joga tijekom koje se nećemo oznojiti pruža znatno olakšanje za menstrualne bolove

3. Vježbanje joge

Tijekom menstruacije preporučuje se lagana tjelovježba, izuzev prvog dana, ali na visokim temperaturama to nam je vjerojatno na kraju našeg popisa stvari kojim bismo se željeli baviti. No znatno olakšanje može pružiti joga, i to njezini laganiji stilovi kao što su restorativna, yin i gentle joga, koja će opustiti mentalnu i fizičku napetost.

Bolna menstruacija česta je pojava 5 moćnih oružja u borbi protiv bolne menstruacije

Preporučuje se izvođenje nekoliko asana (položaja): položaj djeteta, polumost s podrškom, položaj sjedećeg ugla, uvijanje kralježnice, stavljanje koljena na prsa i položaj ležećeg postolara. Svi će ovi položaji djelovati na opuštanje mišića zdjelice, maternice i leđa, a u svakome od njih treba se zadržati barem dvije do tri minute i paziti da nam pritom bude ugodno.

4. Nošenje udobne odjeće

Većina žena ne može se zamisliti u lepršavim haljinicama vedrih boja tijekom menstruacije. No s druge strane, odijevanje uskih crnih traperica kako bi „sve bilo na svojem mjestu“ jednako tako nije privlačna opcija kada vani prži sunce. Stoga je potrebno naći rješenje koje će nam istodobno pružiti i zaštitu te spriječiti vidljivost bilo kakvih potencijalnih mrlja, ali i koje će nam dopustiti da dišemo te ne osjećamo pritisak na bolno područje trbuha.

Rješenje se nudi u pamučnim hlačama tamnih boja nešto širih nogavica koje će omogućiti strujanje zraka te koje pritom imaju elastičnu gumu u struku, kao i u dugim prozračnim suknjama i haljinama tamnijih boja.

Ako se ne osjećate ugodno pri pomisli da imate haljinu ili suknju, naprosto tijekom prva dva-tri dana kao dodatnu zaštitu možete odjenuti kratke biciklističke hlače od rastezljivog materijala. Neće se primijetiti, a vi ćete se osjećati zaštićeno.

5. Korištenje menstrualne čašice

Menstrualna čašica posljednjih je godina sve rašireniji način prikupljanja menstrualnog sadržaja, naročito tijekom ljetnih mjeseci kada je i zbog veće dodatne topline veći rizik za razvoj bakterija na higijenskim ulošcima te se mnoge žene ne osjećaju ugodno s ulošcima.

Riječ je o zvonolikoj posudici malo većoj od tampona, napravljenoj od glatkog medicinskog silikona koja se tijekom mjesečnice umeće u vaginu kako bi skupljala menstrualnu krv, što je suprotno od tampona i higijenskih uložaka koji krv upijaju.

S menstrualnom čašicom može se i plivati, baš kao i s tamponom, no treba pripaziti na to da se isprazni prvom prilikom nakon izlaska iz mora ili bazena. Ipak, kako može prikupiti dva do tri puta više krvi nego tampon, duže možete biti opušteniji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju