Skoknemo do obližnjeg dućana ili drogerije po samo jednu namirnicu ili potrepštinu ili se uputimo samo po cipele koje nam trebaju, a izađemo punih ruku ili barem s još tri ili četiri stvari. Ovakav scenarij ne da smo doživjeli jednom, nego ga doživimo vjerojatno skoro svaki put.

Naravno da tu ne pomažu ni lijepo složene police, proizvodi na akciji, činjenica da se uz blagajnu nalazi sve ono što nas mami, ali to je ono na što ne možemo utjecati, na sebe i na svoju samokontrolu itekako možemo.

Dakako, stroga samokontrola nije nužna, možemo si ponekad kupiti nešto što nismo planirali i tako se malo oraspoložiti, razmaziti i nagraditi, ali tu je ključna riječ ponekad.

Kako biste u hladnjaku, ormaru ili ormariću s kozmetikom imali doista samo ono što trebate i koristite, donosimo vam četiri efikasna i primjenjiva savjeta.

Osluškujte svoj stil i potrebe

Nemojte slijepo slijediti sve modne i kozmetičke trendove, već samo one koji se uklapaju u vaš osobni stil i znate da ćete ih nositi ili da će odgovarati vašoj koži i navikama. Kad vidite u dućanu nešto što promovira neka slavna osoba ili ste pročitali da je to jako trendi, nemojte posegnuti za time, već dobro razmislite o tome imate li u svojemu ormaru odjeću koju biste mogli kombinirati s time ili jeste li ikad u svojoj beauty rutini koristili išta slično, a ako jeste, jeste li se tome ponovno vratili ili je vrlo brzo završilo u smeću ili s isteklim rokom trajanja.

Osvijestite svoje stvarne potrebe i prijašnje navike i iskustva i u skladu s time promatrajte proizvode u trgovini, ne u skladu s trenutnim trendom ili privlačnim pakiranjem.

Ne podliježite akcijama

Dobro upamtite ovo zlatno pravilo kupovanja na sniženjima: Na akciji kupujte samo one proizvode, hranu ili odjeću koju biste kupili i da nisu na akciji.

Naravno da ćemo na sniženju kupiti ono što redovito koristimo, trošimo ili jedemo, nekad i u većim količinama, čak i neplanirano. Došli smo u dućan po mlijeko i vidjeli da je na akciji toaletni papir ili ulošci koje inače koristimo, naravno da ćemo kupiti i to. Ali ako je na sniženju nešto što koristimo jako rijetko ili uopće ne, doista nema potrebe staviti i to u košaru samo zato što je jeftinije.

Ako vam mozak samo jednom šapne ne, onda je ne

Kada stojimo s nekim proizvodom u ruci i barem na jedan tren pomislimo da nam možda ipak ne treba, onda nam zaista ni ne treba. Svako nećkanje jasan je znak da bez toga zapravo možemo.

Nemojte ponijeti karticu

Ako idete doista samo po jednu ili maksimalno dvije sitnice, unaprijed spriječite nekontroliranu kupnju tako da kreditnu ili debitnu karticu ostavite kod kuće i u novčaniku ostavite samo onu svotu novaca koja vam treba za ono po što idete, možda samo malo više. Tako ćete spriječiti svaku dodatnu kupnju jer ćete za to imati vrlo konkretan razlog.

Ako dvojite makar i na sekundu, onda vam taj proizvod sigurno ne treba Ako dvojite makar i na sekundu, onda vam taj proizvod sigurno ne treba (Foto: Shutterstock)

Upoznajte dijete sa svim prednostima štednje. 10 lekcija o novcu koje bismo trebali naučiti svoje dijete

Pitati ili ne pitati da nas puste ispred sebe, vječna je dvojba Što napravite kada skoknete do dućana po samo jednu stvar, a osoba ispred vas ima puna kolica?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju