Svakodnevno se u našim kupaonicama odvijaju različite rutine, a većina ih ljudi ne doživljava kao mjesto za opuštanje i vraćanje energije.

Galerija Pletena košara izvrstan je detalj Slike biljaka stvorit će atmosferu botaničkog vrta Botanički vrt možete stvoriti i u kupaonici +11 Makrame vješalice s biljkama odlična su ideja

S pravim detaljima, vaša kupaonica može postati vaš mali raj u koji možete pobjeći od svakodnevnog stresa života. Jedan od načina da to postignete je da u svoju kupaonicu unesete dašak botaničkog vrta.

Terapija biljkama postaje sve popularnija, i to s dobrim razlogom. Zelenilo može poboljšati vaše raspoloženje, pročistiti zrak koji udišete i, što je najvažnije, proslaviti ljepotu prirode, a sve to u udobnosti vlastitog doma.

Kako svoju kupaonicu pretvoriti u mali botanički vrt? Evo koje aspekte treba uzeti u obzir.

1. Prostor tuša ili kade

Kada stvarate „botaničku“ kupaonicu, jedno od najboljih mjesta za početak je prostor za tuširanje odnosno kupanje. Postavite pločice sa složenim cvjetnim uzorcima (a i na već postojeće naprosto možete zalijepiti vodootporne naljepnice) ili se odlučite za staklenu ploču tuša kroz koju proviruje zelenilo s druge strane. Razmislite o dodavanju biljaka u prostor ili korištenju zavjese za tuš s botaničkom tematikom kako biste dovršili izgled.

Naljepnica s cvjetnim uzorkom sjajno će izgledati na kadi Naljepnica s cvjetnim uzorkom sjajno će izgledati na kadi (Foto: Living4media)

2. Razigrani dodaci

Za savršenu botaničku kupaonicu potrebno je paziti i na najsitnije detalje. Odaberite dodatke poput pletenih košara, drvenih pladnjeva ili posuda od terakote. Dodajte neke raskošne ručnike, kupaonske prostirke. Umjesto običnog ogledala, odlučite se za ono s drvenim ili mesinganim okvirom. Ovi će akcenti vašoj kupaonici dodati dašak topline i prirodne ljepote.

Pletena košara i paprat odlični su detalji Pletena košara i paprat odlični su detalji (Foto: Living4media)

3. Materijali i teksture

Kad je riječ o botaničkim kupaonicama, ključni su prirodni materijali i teksture. Razmislite o toplim tonovima drva, hladnom osjećaju kamena ili glatkoći mramora. Osim toga, možete dodati malo zelenila sa svježim biljkama ili botaničkim printevima na svoje zidove. Svi ovi elementi zajedno čine svoju čaroliju kako bi vaša kupaonica izgledala kao utočište ispunjeno prirodom.

Ništa ne daje prirodniju atmosferu od drveta Ništa ne daje prirodniju atmosferu od drveta (Foto: Living4media)

4. Koristite botanička umjetnička djela i grafike

Ako mijenjanje materijala nije opcija, dodavanje spomenutih printeva može biti rješenje, kao i umjetnička djela s motivima cvijeća, lišća ili raznih biljaka.

Ako u kupaonici nema prirodnog svjetla, posegnite za umjetnim biljkama.

Fotografije biljnih motiva detalj su oko kojeg nema puno muke Fotografije biljnih motiva detalj su oko kojeg nema puno muke (Foto: Living4media)

5. Biljke kojima odgovara vlaga

Biljke koje uspijevaju u vlažnom okruženju, poput paprati, cvjetat će u vašem prostoru za tuširanje. Aloe vera, ljiljani i orhideje su također sjajne biljke koje mogu podnijeti okoliš vaše kupaonice. Dodajte biljke u pletene košare ili posude od terakote kako biste oponašali prirodni ugođaj na otvorenom. Otvorene police prepune zelenila u trenu će vašu kupaonicu pretvoriti u prirodnu oazu.

No ako vaša kupaonica uopće nema prirodnog svjetla tj. nema prozor, tada posegnite za umjetnim verzijama biljke.

Aloe vera dobro podnosi okoliš kupaonice Aloe vera dobro podnosi okoliš kupaonice (Foto: Living4media)

6. Koristite viseće biljke

Svojoj tuš kabini također možete dodati dašak prirode dodavanjem visećih biljaka poput paprati. Viseće biljke ne samo da izgledaju sjajno, već pomažu i u pročišćavanju zraka pod tušem. Makrame vješalice i mjedene ili zlatne metalik viseće žardinjere izvrsne su za dodavanje jedinstvenog ugođaja svakom dizajnu kupaonice. Također pod tuš možete staviti eukaliptus, a svakim otvaranjem tople vode, aktivirat će se njegov miris.

Makrame vješalice s biljkama odlična su ideja Makrame vješalice s biljkama odlična su ideja (Foto: Living4media)

7. Područje oko umivaonika

Područje umivaonika često se zanemaruje, ali je također bitan dio kupaonice. Da biste stvorili tropski raj u ovom području, razmislite o dodavanju nekih živih biljaka kao što su bambus, bršljan ili svekrvin jezik.

Ove biljke ne samo da dodaju estetski izgled vašoj kupaonici već pomažu i u pročišćavanju zraka, ali i zauzimaju malo mjesta. Također možete dodati nekoliko svijeća s mirisima ruža, eukaliptusa i slično koje će ne samo izgledati dobro, već će i vašu kupaonicu ispuniti toplim i primamljivim mirisom.

Ne zaboravite urediti i prostor oko umivaonika Ne zaboravite urediti i prostor oko umivaonika (Foto: Living4media)

Prelijepi stan u Španskom u kojem se preuređenoj kupaonici tepa da je carica doma Stan u Španskom s glamuroznom kupaonicom - 16 Stan u Španskom s glamuroznom kupaonicom - 11 Stan u Španskom s glamuroznom kupaonicom - 5 +15 Stan u Španskom s glamuroznom kupaonicom - 10

Kako je Anita napravila čudo od stare i pretrpane kupaonice svoga stana u Sesvetama Preuređena kupaonica stana u Sesvetama - 9 Preuređena kupaonica stana u Sesvetama - 14 Preuređena kupaonica stana u Sesvetama - 16 +12 Preuređena kupaonica stana u Sesvetama - 12

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju