Iako ih gotovo svi vole i jedan su od najljepših ukrasa u domovima, biljke, odnosno briga za njih nije uvijek lagan zadatak.

Srećom, i biljke se dijele u više kategorija, a jedna od podjela je ona na biljke za koje se teže i lakše brinuti.

Ova posljednja skupina posebno je draga onima kojima i uz najveći trud biljke jednostavno ne uspijevaju. Postoje, dakle, biljke kojima je dovoljno naći prikladno mjesto i zaliti ih dva ili tri puta mjesečno i one će biti tu, uvijek jednako prekrasne.

Slika nije dostupna Stvorena za "antitalente": Otporna biljka koja traži malo vode i sjajno podnosi zimu

Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 1 "Kineski dolar": Otporna biljka za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje

Jedna takva biljka koja ne zahtijeva puno brige je sansevieria trifasciata odnosno svekrvin jezik ili sabljica.

Osim imena, ova biljka ima i prepoznatljiv izgled i mesnate, uspravne listove koji podsjećaju na - sablje. Radi se o najpoznatijoj, zimzelenoj biljci iz roda Sansevierije koja može narasti i do 90 centimetara u visinu. Njezini tamnozeleni listovi prošarani su sivozelenom bojom i imaju žute rubove.

Sabljica je podrijetlom iz tropske Afrike, a najčešće se uzgaja kao ukrasna sobna biljka koju mnogi obožavaju jer nije zahtijevna za održavanje.

Konkretno, tijekom ljetnih mjeseci dovoljno ju je zalijevati dva do tri puta mjesečno, a tijekom hladnijeg dijela godine zalijevanje gotovo da nije potrebno. Imajte na umu da previše vode ovu lijepu biljku može ubiti, odnosno uzrokovati truljenje korijena.

Sukulenti Popularni "izdržljivci": Izaberite pravi sukulent za svoj horoskopski znak

Slika nije dostupna Monstera: Zelena krasotica koju Hrvatice obožavaju

Ovoj biljci nije neophodno mnogo svjetla tako da dobro uspijeva i na sjenovitim mjestima, ali najbolja lokacija za nju je svijetli prostor na kojem neće biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Sansevieria je idealna biljka za zatvorene prostore i jer je izvrstan pročišćivač zraka. Provedene su i studije koje su potvrdile da ova biljka iz zraka uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i dušikovih oksida. Zrak čiesti na način da kroz lišće apsorbira tokisne i zatim proizvodi čisti kisik. Baš zbog toga je, za razliku od većine biljaka, idealna za spavaće sobe.

Optimalna temperatura za svekrvin jezik je između 15 i 22 stupnjeva Celzijevih.

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju