23. lipnja u Katoličkom je kalendaru upisano ime Zdenka pa danas slavimo njihov imendan. Koje je porijeklo jednog od najstarijih ženskih imena na ovim prostorima i kakve su osobe koje ga nose, možete provjeriti u nastavku.

Ime Zdenka domaće je žensko ime koje su roditelji od davnina birali za svoje djevojčice. Baš zbog široke rasprostranjenosti na našim prostorima, ali i bogate povijesti, različiti izvori nam prenose različite teorije o nastanku ovoga imena.

Jedan od teorija povezuje ime Zdenka s trpnim pridjevom zden, zdeti, što znači sačiniti, odnosno uraditi.

Druga pak teorija kaže da ime Zdenka dolazi iz slavenske mitologije, odnosno od božice sunca. U slobodnom prijevodu ovo bi ime značilo ona koja je povezana sa svjetlošću, ona koja će vam pokazati pravi put, ona koja će vas izbaviti iz nedaće.

Neki smatraju da je ime Zdenka nastalo od riječi zdenac, odnosno bunar ili izvor pa su ovo ime povezali sa simbolom novog života te obnavljanja sebe i svijeta oko sebe.

Ako ste tužni, a imate Zdenku u životu, vjerujemo da je ona prva osoba koju ćete nazvati.

Iako se danas ovo ime rijetko daje novorođenim djevojčicama, u 20. stoljeću bilo je jedno od najpopularnijih.

Numerološki broj Zdenki je šest, a taj broj ujedno određuje njihov karakter. Zdenke su tradicionalne, uvijek spremne pomoći, obitelj stavljaju na prvo mjesto, a najviše uživaju u ulozi majke.

Predivne su prijateljice s kojima je ispijanje kave svojevrsna terapija, a njihova sposobnost utjehe i slušanja zaista je nevjerojatna. Ako ste tužni, a imate Zdenku u životu, vjerujemo da je ona prva osoba koju ćete nazvati.

Antonija Kakve su osobe koje nose ime Antonija? Greta Kakve su osobe koje nose ime Greta? Dijana Kakve su osobe koje nose ime Dijana? Anamarija Kakve su osobe koje nose ima Anamarija? Željka Kakve su osobe koje nose ime Željka? Rita Kakve su osobe koje nose ime Rita? Renata Kakve su osobe koje nose ime Renata? Cvijeta Kakve su osobe koje nose ime Cvijeta? Helena Kakve su žene koje nose ime Helena? Ida Kakve su žene koje nose ime Ida?

Sretan imendan!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju