Svoje mjesto među upornim, otpornim, a istovremeno prekrasnim biljkama ima i kineski kozlac. Ova biljka velikih i bujnih listova bit će prekrasan ukras svakog doma u kojem se nađe mjesta za nju.

Kineski kozlac (Aglaonema) je biljka porijeklom iz Azije. Ima nekoliko sorti, a svaku od njih odlikuju veliki, sjajni, ovalni listovi na kratkim stapkama. Starije biljke imaju cvjetove koji cvjetaju u proljeće ili ljeto.

Radi se o popularnoj sobnoj biljci čija varijacija boja, od tamnozelene do crvene, daje osobnost uređenju doma.

Kineski kozlac odličan je izbor i ako ste u potrazi za sobnom biljkom za koju se lako brinuti. Najbitnije je da slijedite jedno vrlo jednostavno pravilo - što su svjetlije nijanse na njezinim listovima, to joj je više  svjetlosti potrebno.

Slika nije dostupna Moćna sabljica: Biljka oštrog imena koja štedi vrijeme i čuva zdravlje

Slika nije dostupna Izdrživa klivija: Ljepotica s predivnim cvjetovima koja podsjeća na vodoskok

Osim toga, ako vašoj biljci date dovoljno topline i vlažnosti, bit ćete nagrađeni dugotrajnom, stabilnom biljkom.

Što se tiče svjetla, tamnije varijante kineskog kozlaca mogu rasti na sjenovitom mjestu, dok šarene, svjetlije varijante ipak traže više svjetlosti. Pazite da nijednu od njih ne izlažete izravnom sunčevom svjetlu jer sunčane zrake mogu sagorjeti njezine nježne listove.

Biljka nije posebno izbirljiva ni kada je u pitanju tlo u koje je zasađena. Bitno je da je ono dobro drenirano, a dobro je i da bude blago kiselo.

Slika nije dostupna Zlatni puzavac: Omiljena biljka koja će vam oprostiti čak i zanemarivanje

Slika nije dostupna Stvorena za "antitalente": Otporna biljka koja traži malo vode i sjajno podnosi zimu

Što se tiče zalijevanja, uspijeva u vlažnom tlu, ali bitno je postizanje ravnoteže. To znači da biljku morate temeljito zalijevati, a zatim pustiti da se tlo osuši prije ponovnog zalijevanja.

Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 1 "Kineski dolar": Otporna biljka za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje

Kineski kozlac ne voli propuh pa ga držite dalje od prozora i niskih temperatura. Što je toplije mjesto to bolje. S obzirom na to da voli vlažno okruženje, biljku možete držati u prostrorijama koje su sklonije vlazi poput kuhinje ili kupaonice. Ako je vaš dom posebno suh, možete uložiti u prostorni ovlaživač zraka i držati ga u blizini biljke.

Ako u domu imate znatiželjne kućne ljubimce koji vole gricnuti biljke, možda je bolje zaobići kineski kozlac jer je otrovan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju