Suradnja roditelja i odgajatelja od presudne je važnosti za funkcionalan razvoj djeteta.

 Jedino će tako ono moći doseći svoj puni potencijal, pa je vrlo važno pratiti kako se ponaša u vrtiću. Pritom je najvažnije postaviti prava pitanja odgajatelju i biti aktivno uključen u život djeteta.
Ovo su neka od njih.

1. Koje aktivnosti provodite s djecom?

Kako je danas bilo u vrtiću? - to je najčešće pitanje koje roditelji postavljaju djetetu kada su na putu kući iz vrtića. Dijete, ako mu se postavljaju pitanja otvorenog tipa, rado će odgovoriti na to i podijeliti s vama detalje svog dana, no kako biste uistinu imali širu sliku toga o čemu trenutno uče i kako provode dane, pitajte odgajatelja što trenutno rade.

Dijete vrtićke dobi govori samo o onome što vidi pred sobom. Ono ne može apstraktno razmišljati niti shvatiti što je cilj određene vježbe ili igre. Zato pitajte odgajatelja želite li znati što vaše dijete radi.

2. Kako se moje dijete slaže s drugom djecom?

Dijete u vrtiću po prvi put dolazi u kontakt s većim brojem druge djece. Razvijaju se njegove socijalne vještine koje će biti presudne i za snalaženje u školi, kao i kasniju odraslu dob. S vremenom te interakcije postaju sve bogatije, raznolikije i složenije, a djetetov socijalni prostor sve se više širi.

Dijete postaje sposobno podnositi kratkotrajnu odvojenost od svojih roditelja i uspostavljati socijalne odnose i s drugima, pa tako i s djecom u vrtiću.

U početku će većina njih samo promatrati drugu djecu, a potom igrom ostvariti prve interakcije. Učit će o međusobnoj suradnji, podjeli igračaka, pravilima i slično. Počet će se javljati i prva prijateljstva.

No ako do toga ne dođe, te je dijete stalno samo u kutu ili pak je agresivno prema drugima, to je znak da treba potražiti pomoć stručnjaka. Zato o tome morate razgovarati s odgajateljem, a posebno pratiti taj dio netom nakon upisa vrtića.

3. Ima li moje dijete problema sa spavanjem?

Dnevni ili popodnevni odmor u vrtiću ne mora nužno podrazumijevati spavanje, ali podrazumijeva odmor od aktivnog prijepodneva. Dok se za one najmlađe od prve do treće godine života preporučuje dnevni odmor u vidu spavanja, kod starije djeca trebalo bi osluškivati njihove želje i ritam pa dnevni odmor ne mora nužno podrazumijevati spavanje. Roditelj treba znati u kojoj je fazi njegovo dijete.

Djeca u vrtiću U vrtić bez straha? Najveće brige mama koje nisu sasvim opravdane Slika nije dostupna Bitno i tako lako izvedivo: Roditelji, znate li za pravilo 3 minute?

Ako se dogodi da dijete ne želi spavati, najčešće iza toga stoji određeni razlog. U rješavanju tog problema najviše će pomoći iskreni razgovor roditelja i odgojitelja. Recite je li dijete loše spavalo tijekom noći, imalo noćne more, kasno leglo, možda čulo roditeljsku svađu i slično. Sve će to pomoći da se dogovorite s odgajateljima o daljnjim koracima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju