Mnogima ovih dana fale njihove frizerke i kozmetičarke. Dok čekamo da trenutačna situacija završi, nikako ne preporučujemo je da se šišate kod kuće. Ono što možete obaviti sami jest, između ostalog, depilacija.

Za one koji se depilaraju voskom, ali taj dio prepuštaju kozmetičarkama, i za one koji tek žele uvesti depilaciju voskom u svoj život, novinarka britanskog magazina Glamour, Alexie Delecroix, koja već deset godina sama depilira bikini-zonu voskom, odlučila je sa svima onima koji trenutačno nisu u mogućnosti odlaziti u kozmetičke salone podijeliti detaljne upute o tome kako tu depilaciju obaviti kod kuće.

Iako, napisala je, ova procedura mnogima izgleda zastrašujuće, ona to, kaže, uopće nije, a godine prakse nju su dovele do toga da depilaciju obavi u 15 minuta.

Zbog toga je sada sa svim ženama, koje se neko vrijeme žele same boriti s tretmanima koje za njih inače obavljaju drugi, odlučila podijeliti savjete koje je naučila putem.

Opisala je postupak korak po korak, a mi svaki taj korak prenosimo u nastavku.

Bikini zona Za tip-top bikini-zonu: 10 zapovijedi uklanjanja dlačica brijanjem ili voskom

Glatke noge Depilacija crnim voskom: Bezbolno uklanjanje i najsitnijih dlačica bez iritacije kože

ZAŠTO VOSAK?

Ako ste fan glatke bikini-zone u trajanju od nekoliko tjedana, onda je vosak idealna opcija.

Osim toga, mnogima se kao posljedica korištena britvice javlja osip pa im je, istina, bolnija, ali draža opcija vosak.

Slika nije dostupna Ne, nije vrijeme za kozmetičarku: Pet koraka za nokte kao iz salona

KOJI VOSAK KORISTITI?

Ako pitate novinarku Glamoura, najbolja je opcija vrući vosak koji možete zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili u loncu s vodom na štednjaku.

Staklenka voska bit će vam dovoljna za nekoliko depilacija, što je odlično i za vaš novčanik.

Osim voska trebate kupiti i trake za depilaciju.

PRIPREMA

Pripremite ručnik koji ćete staviti ispod sebe i zrcalo koje će vam tijekom depilacije biti najbolji prijatelj. Koliko god da ste fleksibilni, bez zrcala ćete teško uočiti mjesta koja ste možda propustili.

Možda će vam ovakva situacija na početku biti pomalo neugodna, ali početnu nelagodu brzo ćete nadvladati, a zrcalo će vam biti itekako korisno.

Još je jedan bitan detalj dobra rasvjeta. U svojoj blizini imajte svjetiljku. Izravna rasvjeta iznad glave pomoći će vam da vidite jeste li neki dio propustili i koje je područje iduće na redu.

DJELUJE ZASTRAŠUJUĆE, ALI NEMA RAZLOGA ZA STRAH

Ideja stavljanja voska na najosjetljiviji dio tijela u početku može djelovati zastrašujuće. Međutim, cijela situacija u vašoj je glavi puno strašnija nego što ona to stvarno jest. Nekoliko jednostavnih trikova će vam je olakšati.

- Pazite da vosak koji koristite nije previše vruć jer nitko ne želi opekotine.

Smatram da je savršena temperatura ona na kojoj je vosak tekuć, ali ne previše tekuć da se pomiče poput vode, napisala je Alexie Delecroix.

S nekim voskovima u pakiranju je i indikatorski štapić koji će vam reći je li vosak prevruć.

- Temperaturu voska testirajte s unutrašnje strane ručnog zgloba gdje je koža jednako tanka kao ona na pubičnom području.

- S obzirom na to da ste novi u ovom svijetu, krenite s depilacijom manjih područja - neka budu oko 2, 2 i pol centimetra duga i široka. Kada se budete osjećali dovoljno ugodno, možete povećavati dio koji depilirate.

- Kada nanosite vosak, stavljajte tanki sloj u smjeru rasta dlake. Nema potrebe za gustim slojevima jer ćete na taj način zapravo otežati povlačenje.

- Nemojte oklijevati u trenutku kada povlačite trakicu. Što više oklijevate ili sporije povlačite trakicu, veća je vjerojatnost da ne skinete sve dlake i da napravite nered. Zategnite rukom dio koji depilirate, duboko udahnite i izdahnite i povucite tu trakicu.

- Nemojte previše puta depilirati istio dio jer riskirate da koža postane osjetljiva. Ako vam je ostalo dlačica, radije ih kasnije počupajte pincetom. Vosak je već odradio teži dio posla i neće biti problem iščupati ih.

Slika nije dostupna Nekad i potajice: Osam rituala koje žene rade prije seksa

Slika nije dostupna It djevojke su otkrile mali trik za savršeno glatku kožu zauvijek

GDJE KRENUTI?

Prvo je i najvažnije da se opustite. Možete popiti i malo vina, upaliti Prijatelje... Stvorite sebi atmosferu u kojoj se osjećate ugodno.

Kad ste to napravili i pripremili vosak i trakice, vrijeme je za početak depilacije.

Ako se pitate odakle krenuti, novinarka savjetuje da krenete od pubične kosti - dio po dio. Ovo je sjajno mjesto za početak jer je na tom dijelu koža ravna i pomoći će vam da se lakše uhodate prije nastavka.

Nakon što završite s tim dijelom, preporučuje da se prebacite na bočne strane vagine, gdje se nalazi bedro. Na tom dijelu dlačice su najčešće rjeđe, a koža je također ravnija, što olakšava povlačenje trakica s voskom uz zadržavanje kože zategnutom.

Ako ste dovoljno sigurni u sebe, ovdje možete depilirati malo veće dijelove jer je koža manje osjetljiva.

Nakon tog dijela slijedi približavanje stidnim usnama. Tu depilirajte manje dijelove, posebno ako vam je prvi put. Radi se o najzahtjevnijem dijelu na kojem je kožu teško držati napetom, a dlačice mogu rasti u različitim smjerovima. Zato budite strpljivi, idite korak po korak i budite odlučni kada povlačite trakicu.

- Nakon tog dijela krenite prema dijelu gdje se stidne usne spajaju s pubičnom kosti (tik iznad klitorisa). To će biti najosjetljiviji dio.

- To bi trebalo biti to. Pomoću zrcala proučite je li vam neki dio promaknuo.

- Ne brinite zbog ostataka voska na koži. Taj problem riješit ćete toplom kupkom ili tuširanjem.

- Nakon depilacije možda ćete primijetiti male otekline ili crvenilo. Oni bi trebali brzo proći.

Na kraju novinarka Glamoura poručuje da nećete već nakon prve depilacije postati majstorica za vosak. Trebat će i nekoliko pokušaja dok ne osjetite da ste sve savladali tehniku. Međutim, kada se to dogodi, više nećete ovisiti o kozmetičarki.

Naravno, ako smatrate da vosak nije opcija za vas, nastavite depilirati bikini-zonu na način koji je vama najugodniji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju