Koronavirus je glavna, a često i jedina tema razgovora ovih dana.

Nažalost, uz točne i provjerene informacije, pojavljuje se i puno mitova i dezinformacija koje izazivaju dodatnu brigu, zbog čega je ključno biti na oprezu i informacije i savjete tražiti na provjerenim mjestima te slušati savjete stručnjaka.

Skupina koja na trenutačnu situaciju sigurno gleda s povećanim oprezom jesu trudnice i njihovi bližnji. Na jednoj od konferencija za medije te su se skupine dotaknuli i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", te ministar zdravstva Vili Beroš.

Za sada nema značajnih podataka da su kod trudnica bili teži oblici bolesti.

Markotić je objasnila kako za sada nema značajnih podataka da su kod trudnica bili teži oblici bolesti, ali je dodala da je to stanje koje može uzrokovati razne komplikacije.

One se obvezno trebaju javiti svom liječniku, a mogu se obaviti i konzultacije s nama pa će se procijeniti hoće li biti hospitalizirane. Za početak vjerojatno da, poručila je Markotić.

Trudnice su, vjerojatno zbog prirode koja na neki način posebno brine o majkama, zaštićene i navodno do sada znanstveni podaci ne ukazuju na njihovo znatno obolijevanje.

Vjerojatno nešto postoji u imunološkom sustavu što štiti trudnice, općenito u infektološkom smislu, pa tako i u ovom konkretnom slučaju, poručio je ministar zdravstva.

Slika nije dostupna Zaštita vaših najbližih: Tri stvari na koje biste trebali pripaziti u kupaonici

Slika nije dostupna Možemo mi to: Pet koraka koji pomažu da se pravilno socijalno distanciramo

Na neka od pitanja koja ovih dana sigurno muče trudnice na svojim su stranicama odgovorili UNICEF i stranica medicinskog fakulteta Sveučilista Harvard. Donosimo ih u nastavku uz napomenu da se radi samo o informacijama koje je dobro znati, a ono što morate napraviti u slučaju sumnje na zarazu jest - javiti se liječniku.

Ako se pojave simptomi poput vrućice, kašlja ili otežanog disanja, trudnice se moraju javiti liječniku.

Utječe li COVID-19 na djecu i trudnice?

Radi se o novom virusu i još ne znamo dovoljno o tome kako utječe na djecu i trudnice. Znamo da je moguće da se ljudi bilo koje dobi zaraze virusom, ali do sada je relativno malo prijavljenih slučajeva COVID-19 među djecom, objavio je UNICEF.

Može li trudnica prenijeti koronavirus na nerođeno dijete?

U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili prenosi li se virus s majke na dijete tijekom trudnoće ili koji je potencijalni utjecaj virusa na dijete. To se trenutačno istražuje.

Kako je objavljeno na stranici health.harvard.edu, na devet trudnica koje su bile zaražene koronavirusom i imale simptome provedeno je istraživanje koje je pokazalo da se virusom nije zarazila nijedna beba. Virus nije bio prisutan u amnionskoj tekućini, kao ni bebama u grlu niti u majčinu mlijeku, zbog čega se čini da je rizik od prenošenja infekcije na plod vrlo nizak.

Povećava li zaraza koronavirusom rizik od pobačaja?

Čini se da ne postoji povećani rizik od pobačaja ili drugih komplikacija poput fetalnih malformacija trudnica koje su zaražene.

Na temelju podataka o drugim koronavirusima poput SARS-a i MERS-a, američko društvo opstetričara i ginekologa objavilo je kako trudnice koje dobiju COVID-19 mogu imati veći rizik od nekih komplikacija kao što je prijevremeni porod, ali napominju kako su podaci izuzetno ograničeni i da infekcija možda nije izravan uzrok prijevremenog rođenja.

Trudnice se kao i ostatak javnosti trebaju pridržavati savjeta stručnjaka. Između ostalog, ti savjeti uključuju učestalo pranje ruku.

Smiju li zaražene žene dojiti djecu?

Ovo je pitanje o kojem ćete obvezno razgovarati sa svojim liječnikom, ali trenutačno nema dokaza o virusu u majčinu mlijeku.

S obzirom na to da se virus širi kapljičnim putem, majke svakako trebaju biti na oprezu, prati ruke te nositi maske za lice kako bi umanjile izloženost dojenčadi.

Slika nije dostupna Koronavirus i djeca: Odgovori na pitanja koja roditelje najviše brinu

Slika nije dostupna Dodirujemo lice i 25 puta u 60 minuta: Trikovi koji sprječavaju tu lošu naviku

Kako se trudnice mogu zaštiti od virusa?

Trudnice se trebaju pridržavati odgovarajućih mjera opreza kako bi se zaštitile izloženosti virusu. Trebaju raditi iste stvari kao i ostatak javnosti kako bi se izbjegla zaraza. To znači:

- učestalo i temeljito prati ruke u trajanju od 20 sekundi
- prilikom kašljanja prekriti nos i usta maramicom ili savijenim laktom. Papirnatu maramicu odmah nakon upotrebe bacite u kantu za otpatke koja ima poklopac.
- izbjegavati kontakt s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe
- kod razgovora održavati razmak od najmanje jednog metra
- izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju rukama, kao i rukovanje, grljenje i poljupce
- izbjegavati velika druženja i okupljanja

Ako se pojave simptomi poput vrućice, kašlja ili otežanog disanja, odmah se moraju javiti liječniku.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju