U Francuskoj se 6. siječnja svake godine tradicionalno jede La Galette Des Rois ili kraljevski kolač. Riječ je o ukusnoj slastici od lisnatog tijesta ispunjenog aromatiziranom pastom od badema. Kako je napraviti kod kuće, saznajte u našem receptu.


Sastojci za kolač za 10 osoba:

450 grama gotovog lisnatog tijesta (podijeljenog u dva komada)

Za nadjev:
100 grama bademovog brašna
100 grama šećera
prstohvat soli
korica od pola neprskane naranče
100 grama maslaca sa sobne temperature
2 velika jaja
2 čajne žličice ruma
1/8 čajne žličice ekstrakta badema
1 badem

Za glazuru:

1 žumanjak
1 žlica mlijeka

Priprema:
1. U mikseru pomiješajte bademovo brašno, šećer, sol i narančinu koricu. Potom dodajte omekšali maslac i miksajte sve dok se dobijete glatku smjesu.

2. U smjesu dodajte jaja, rum i ekstrakt badema. Pokrijte smjesu i stavite je u hladnjak.

3. Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite lisnato tijesto u dva kruga promjera oko 25 centimetara. Za to će vam pomoći kalup za kolače, a možete se poslužiti i poklopcem od neke zdjele.

Svaki komad lisnatog tijesta stavite na papir za pečenje i vratite u hladnjak na pola sata.

U kraljevskom kolaču obično se skriva jedan badem
U kraljevskom kolaču obično se skriva jedan badem Foto: Guliver / Thinkstock


Kada radite s kupljenim lisnatim tijestom iz ledenice, važno je da budete brzi kako se ne bi počeo topiti i otežavati vam posao. Jedan komad držite u hladnjaku dok valjkom razvlačite drugi komad.

4. Premažite nadjev preko sredine lisnatog tijesta, položite badem u željeni dio kolača, te ga preklopite drugim komadom lisnatog tijesta.

Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mjesta na rubu kolača bez nadjeva, te dobro zalijepiti rubove s vodom, kako krema ne bi iscurila iz kolača tijekom pečenja.

5. Tako pripremljeni kolač vratite u hladnjak na pola sata.

6. Premažite kolač smjesom žumanjka i mlijeka, te vilicom utisnite rubove kolača. Napravite nekoliko rupica na vrhu kolača da para može izaći iz kolača tijekom pečenja.

7. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta, dok lisnato tijesto ne potamni na vrhu i po rubovima. Poslužite toplo. Dobar tek!

Savjet plus:

Unaprijed upozorite svoje ukućane da se u kolaču skriva badem, pa neka jedu pažljivo. Također, pripremite dar iznenađenja za osobu koja u kraljevskom kolaču pronađe ovaj orašasti plod.