U zamrzivaču imate pakiranje lisnatog tijesta i ne znate za što biste ga iskoristili? Isprobajte recept za ovu slanu i slasnu savijaču punjenu sirom i šunkom, koja vam može poslužiti i kao brzinski zalogaj za nenajavljene goste.

 

Sastojci za savijaču sa sirom i šunkom:

  • 1 pakiranje gotovog lisnatog tijesta (400-500 g)
  • 100 g narezane kuhane šunke
  • 100 g sira polutvrdog sira (gauda, trapist, ementaler ili tilzit)
  • 100 g krem-sira s vlascem
  • 1 jaje
  • malo sezama
  • malo vode

Priprema savijače sa sirom i šunkom:

  1. Lisnato tijesto izvadite iz zamrzivača, na uputama za korištenje provjerite koliko treba stajati na sobnoj temperaturi prije valjanja i postupite prema uputama.
  2. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 1-1,5 centimetara. Tijesto prvo premažite s krem-sirom, ali ostavite malo mjesta na rubovima. Zatim po tijestu rasporedite šunku i nakon toga sir, koji, po vašoj želji, može biti ili narezan na listiće ili nariban po tijestu.
  3. Rubove tijesta premažite s malo vode kako bi se zalijepili i zatim zavijte tijesto, ali pazite da ga previše ne stisnete – ne mora biti čvrsto zavijeno jer će se tijekom pečenja napuhnuti, pa je dobro da nadjev ima malo više prostora.
  4. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. U jaje dodajte jednu žlicu mlijeka, razmutite ga i zatim premažite svoju savijaču te je posipajte sezamom. Stavite u pećnicu i pecite oko 30 minuta dok savijača ne bude zlatnožute boje.

Savjet plus:

Ako ne volite sezam, možete iskoristiti neke sjemenke po svojem ukusu. Ako pak niste obožavatelj sirnih namaza, možete ga npr. zamijeniti s kečapom.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju