Obožavateljice ljubičaste boje ove godine došle su na svoje. Kada je u pitanju moda, upravo je ljubičasta zasjela na tron, kako i priliči boji koju s dobrim razlogom nazivaju kraljevskom.

Galerija Okitite jelku s božićnim ukrasima u ljubičastoj boji Uređenje doma za Božić u ljubičastim tonovima - 9 Uređenje doma za Božić u ljubičastim tonovima - 8 +7 Ljubičasti vjenčić za ulazna vrata bit će efektni ukras za Božić

Od davnina su je nosile kraljice i kraljevi. Tako je i Kir Veliki, perzijski kralj iz iranske dinastije Ahemenida i osnivač Perzijskog Carstva nosio ljubičastu tuniku kao dio svoje službene kraljevske uniforme.

U feničkom gradu Tiru, koji je danas jedna od najvećih luka u Libanonu, proizvodila se posebna ljubičasta boja za tkaninu koja je koštala kao suho zlato zbog kompliciranog postupka izrade. Upravo zato mogli su si je priuštiti samo oni najbogatiji, a to se uglavnom odnosilo na pripadnike kraljevskih loza.

Britanska kraljica Elizabeta I. dozvoljavala je nošenje ljubičaste boje samo najužim članovima kraljevske obitelji, a ostalima je to bilo zabranjeno. Čak i takozvana imperijalna državna kruna, koja simbolizira suverenitet britanskog vladara, u sebi ima ljubičastu kapu od baršuna, a kraljica Elizabeta II. često se u javnosti pojavljivala u odjevnim komadima ljubičaste boje.

Uređenje doma za Božić u ljubičastim tonovima - 10 Zamotajte darove u ljubičasti ukrasni papir (Foto: Living4media)

Ljubiteljice ovih nijansi ne treba previše uvjeravati u to da je ljubičasta savršena i za blagdansko uređenje doma. Možda nije uobičajen odabir s obzirom na to da blagdanskim razdobljem klasično vladaju crvena, zlatna i zelena boja, ali ona itekako može biti sjajan dodatak božićnom dekoru.

Ljubičasta je vrlo dominantna i ako je želite spojiti s nekom neutralnijom nijansom, najbolji odabir bit će srebrna, s kojom se savršeno slaže. Naravno, pravila zapravo nema jer po pitanju blagdanskog uređenja ne vrijedi poslovica koja kaže da je manje više, pa tako slobodno možete miješati boje po svojoj želji.

15 divnih ideja za sve koji žele sami napraviti vjenčić za vrata Vjenčić za vrata Vjenčić za vrata Vjenčić za vrata +12 Vjenčić za vrata napravljen od vješalice i kuglica za bor

Ne treba vam bor: 20 ideja za izradu posebnih božićnih drvaca Božićna drvca za koja vam ne treba bor Božićna drvca za koja vam ne treba bor - 18 Božićna drvca za koja vam ne treba bor - 17 +17 Božićna drvca za koja vam ne treba bor

Predivan ukras doma bit će ukrasni vijenac s dodatkom ljubičastih kuglica ili mašni, a isto vrijedi i za ukrasne aranžmane s ljubičastim svijećama. Ako ne možete pronaći takve svijeće, jednostavno odaberite obične i posegnite za ljubičastim držačima za svijeće.

U galeriji pogledajte kako se još ljubičasta boja može uklopiti u blagdansko uređenje doma.

Uređenje doma za Božić u ljubičastim tonovima - 2 Uredite stol s priborom za jelo, čašama i tanjurima u ljubičastim nijansama (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju