Večeras će nebo krasiti spektakularna pojava. Takozvani plavi supermjesec pojavit će se drugi put ovog ljeta i oduševiti sve romantičare i zaljubljenike u astronomske pojave kojima je promatranje neba tijekom ljetnih večeri najdraži oblik opuštanja.

Spektakularna pojava događa se drugi put ove godine. Prvi supermjesec gledali smo 1. kolovoza, a situacija u kojoj je Mjesec bliži i sjajniji no obično dva puta istoga ljeta – doista je rijetka pojava koju ćemo sljedeći put doživjeti tek 2037. godine, napominje NASA.

Supermjesec se javlja kad je Mjesec u točki najbližoj Zemlji tijekom svoje orbite i kad je vidljiv na noćnom nebu. 

Plavim mjesecom obično se naziva drugi od dva puna Mjeseca koja padaju u kalendarskom mjesecu. 

Nakon što zađe sunce, na istoku će se pojaviti ogromni mjesec koji će ukrasiti cijelo nebo. Utjecat će na plimu i oseku, na raspoloženje, ali i na kvalitetu sna pa bi se svi oni koji obično pate od nesanice za vrijeme punog Mjeseca i ovog puta trebali pripremiti na okretanje u krevetu.

Astronomska društva u Hrvatskoj obično organiziraju okupljanja za vrijeme takvih nebeskih pojava. Na službenim stranicama ističu kako je ova godina posebna jer se Mjesecu pridružio i Saturn sa svojim čuvenim prstenima.

Ilustracija Suze sv. Lovre: Uzmite dekicu, zaželite želju i uživajte u nebeskom spektaklu

Supermjesec Pomrčina vučjeg Supermjeseca: Kako će fenomen na nebu utjecati na nas?

S obzirom na to da će Mjesec 31. kolovoza biti u fazi uštapa, a da će se istovremeno naći u točki perigeja, odnosno najbliže Zemlji, Mjesec će nam te noći biti prividno veći i nešto sjajniji, stoji na stranicama Hrvatskoj astronomskog saveza, uz popis organiziranih okupljanja kojima se i vi možete pridružiti.

  • U Nerezinama na Malom Lošinju plavi supermjesec promatrat će se 31. kolovoza od 20 do 22 sata na plaži Ridimutak Beach.
  • Na Velom Lošinju plavi supermjesec promatrat će se 30. kolovoza od 20 do 22 sata na šetnici prema hotelu Puta.
  • Riječani će moći promatrati plavi supermjesec 31. kolovoza od 21 do 24 sata u Astronomskom centru Rijeka.

Ako vas pak vrijeme spriječi da u potpunosti doživite tu predivnu nebesku pojavu, astronom Gianluca Masi iz Rima svima je omogućio virtualni prijenos događaja u stvarnom vremenu koji možete pratiti na linku iznad. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju