Od raka dojke u Hrvatskoj oboli svaka deseta žena, a samo njih 60 do 80 posto same otkriju kvržicu. No otkrije li se u ranoj fazi, izlječenje je moguće u čak 97 posto slučajeva.

Godine 2015. u Hrvatskoj je tu dijagnozu dobilo 2748 žena. Među oboljelima se nalazi čak 9 posto žena mlađih od 40 godina. Godine 2017. 853 žene umrle su od posljedica raka dojke.

Tim statističkim podacima započinje video Mateje Frajsberger, youtuberice, blogerice i influencerice poznatije pod imenom Click4Chic, koja svojim malim videima čini veliku razliku.

Naime, Matea je prije nekoliko mjeseci odlučila pokrenuti seriju videa naziva Male promjene čine veliku razliku, a društvenim se mrežama širi i istoimeni hashtag. Do sada je progovorila o važnosti udomljavanja životinja i kupovanju tzv. second hand odjeće, a svojim posljednjim videom dotaknula se iznimno važne teme ženskog zdravlja.

Cijeli projekt i hashtag nastao je u želji da ljudima pokažem kako je nekada malo potrebno da brinu o svijetu oko sebe i o sebi. Htjela sam govoriti o temama koje su meni važne i svojim primjerom potaknuti druge na djelovanje. Stvarno je malo potrebno da bi se puno napravilo i to je poanta cijelog serijala, govori nam Matea, koju su iznenadile reakcije na njezin posljednji video.

Slika nije dostupna Vodič za samopregled dojki: Kako napraviti pregled koji vam može spasiti život?

Kao osoba koja je i sama u svojoj obitelji prije nekoliko godina proživjela iskustvo otkrivanja raka dojka, za koje kaže da ga nikada nikome ne bi poželjela, bila je svjesna toga da i sama mora obaviti pregled koji je dugo odgađala.

Zato je i u videu podijelila svoje iskustvo odlaska na pregled, potanko opisala cijeli proces i ohrabrujuće rezultate, iako odluka o tome, kako sama kaže, nije bila nimalo jednostavna. No skupila je hrabrost i odlučila pokrenuti hvalevrijednu inicijativu.

U videu je okupila i druge javnosti poznate osobe koje su i same prošle teško iskustvo straha od napipane kvržice, pregleda, biopsije i punkcije nakon koje ostaju ožiljci. Svoja su iskustva podijelile Mija Dropuljić, koja je prošle godine pokrenula akciju #volimcice, Korana Marović i Marija Nikšić.

Srećom, te divne djevojke moje su prijateljice i već dugo poznajem njihove priče. One su hrabro progovorile u sklopu spomenute kampanje #volimcice.

Da, bojala sam se da neće pristati kada sam ih upitala za snimanje videa jer jedno je tipkanje iza ekrana, a drugo je iskustvo stajanja pred kamerom. Međutim, djevojke su jedva dočekale podijeliti svoje priče i mislim da su nam njima otvorile oči, ističe Matea.

S gotovo sto tisuća pratitelja na društvenim mrežama, Matea je ovim videom u manje od 24 sata mnoge potaknula na akciju. Već joj se javljaju djevojke i žene koje godinama odgađaju pregled, kao i one koje su se pokazale kao prave hrabre lavice kada su se našle licem u lice s dijagnozom.

Ljiljana Pranjić imala je rak dojke pet puta (Foto: Sandro Sklepić/Zadovoljna.hr) - 1 Ljiljana Pranjić: Priča o pet rakova, hrabrosti, plakanju, glavici luka i – pobjedi

Inboks mi je pun. Mislila sam da sam isplakala sve suze kada sam snimala tu epizodu, no suze mi idu od jutra dok čitam priče stvarnih žena koje su hrabro odlučile podijeliti svoje iskustvo. I upravo je ta odgovornost koju osjećam da imam ono što me pokreće.

Iako se ponekad osjećam kao „baba koja propovijeda“, čvrsto vjerujem u to da o nekim stvarima treba javno govoriti, i to što je više moguće, a ne se zadržavati samo na površnosti, zaključuje Matea Frajsberger.

Da je itekako u pravu, potvrđuje i činjenica što sve više djevojaka i mladih žena, koje su ujedno i dobna skupina ljudi koja je najviše prati na društvenim mrežama, obolijeva od raka dojke.

To više nije bolest od koje obolijevaju žene starije od 40 godina. Bilo da je riječ o cistama, fibroadenomima odnosno najčešćim dobroćudnim tumorima u dojci ili pak onom najtežem scenariju, pravovremeni samopregled dojke može spasiti život.

I zato uzmite u obzir Matejinu poruku. Ako ste napipale kvržicu, odmah se javite liječniku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju