U svijetu zdrave prehrane već duže vrijeme svoje mjesto imaju acai bobice. U trgovinama ih je moguće kupiti u obliku praha koji se onda dodaje u omiljene smoothieje.

Ovo supervoće brazilskog podrijetla u Amazoniji je osnovna hrana, a posljednjih nekoliko godina postalo je popularno diljem svijeta zbog koristi koje ima za zdravlje.

Tamnoljubičasto voće puno je hranjivih sastojaka, a kako bi ga se učinilo jestivim, namače se tako da omekša. Nakon toga se oblikuje u ljubičastu pastu.

Okus acai bobica često se opisuje kao mješavina okusa borovnica i nezaslađene čokolade.

Svježe acai bobice imaju kratak rok trajanja i nisu dostupne izvan mjesta na kojem se uzgajaju. Za prodaju se zato izvoze u obliku smrznute voćne kaše, sušenog praha ili prešanog soka.

Prilikom izrade popularnih "acai zdjela" koristi se prah.

Krumpir, tjestenina i kruh Uvijek siti: Tri ukusne zamjene za krumpir, tjesteninu i kruh

Smoothie-zdjelica za mršavljenje Smoothie-zdjelica: Doručak koji vraća vitku liniju i daje snagu

U nastavku smo izdvojili dio konkretnih dobrobiti acai bobica:

1. Pune su hranjivih sastojaka

Acai bobice sadrže zdrave masti i male količine šećera. Sto grama smrznute voćne kaše ima 70 kalorija. Jedna venezuelska studija pokazala je da acai bobice u tragovima sadrže minerale među kojima su cink, željezo, magnezij i kalij.

Najveća korist acai bobica potječe pak iz biljnih spojeva. Najistaknutiji među njima su antocijanini, koji acai bobicama daju tamnoljubičastu boju i u tijelu djeluju kao antioksidansi.

2. Poboljšavaju razinu kolesterola

Studije provedene na životinjama pokazale su da acai može pomoći u snižavanju razina kolesterola. Moguće je da sličan učinak ima i na ljude, ali potrebno je provesti veće studije.

Jedna provedena 2011. na deset odraslih osoba s prekomjernom težinom potvrdila je tu činjenicu, međutim radi se o premalu uzorku, zbog čega su potrebna dodatna istraživanja.

Konkretno, tih je deset osoba tijekom mjesec dana dva puta dnevno jelo smoothie s dodatkom acaia, a do kraja istraživanja snizio im se kolesterol.

3. Poboljšavaju probavu

Vlakna i antioksidansi u acai bobicama dobri su za naša crijeva. Istraživači su 2017. godine napravili preliminarnu studiju objavljenu u časopisu Food Chemistry koja je proučavala jedenje acaia na probavni trakt.

Rezultati su sugerirali da acai može djelovati kao prebiotik u debelom crijevu, što znači da ima sposobnost hraniti dobre bakterije u crijevima, a to u konačnici poboljšava cjelokupno probavno zdravlje.

4. Pomoć pri mršavljenju

Ne postoji hrana koja će vam sama od sebe pomoći da se riješite viška kilograma. Da biste izgubili kilograme, morate kontrolirati unos kalorija, jesti zdravo i baviti se fizičkom aktivnošću.

Međutim, acai je namirnica koja može biti dio te zdrave prehrane koja će vas dovesti do cilja. Između ostalog, acai potiče metabolizam, što može biti pomoć pri gubitku kilograma, ali samo ako je dio vaše zdrave dnevne rutine.

Nemojte očekivati čuda od ovih bobica, odnosno praha ako ne poštujete sva pravila gubitka kilograma.

Slika nije dostupna Otkriće o doručku koje će dobro doći svima koji pokušavaju izgubiti kilograme

Slika nije dostupna Tako lako! Trikovi koji će vam pomoći da ne poništite rezultate mršavljenja

5. Mogući učinak protiv raka

Iako nijedna hrana nije čarobni štit koji će nas zaštititi od raka, poznato je da neke namirnice ipak sprječavaju stanice raka da se formiraju i šire.

Određena istraživanja otkrila su da takav antikancerogeni učinak ima i acai. Kod istraživanja provedenog na miševima acai je smanjio učestalost raka debelog crijeva i mjehura. U drugom pak istraživanju nije imao utjecaj na karcinom želuca.

U konačnici, istraživači su zaključili da bi mogao imati ulogu u liječenju raka u budućnosti, međutim potrebno je provesti dodatna istraživanja, između ostalog i ona na ljudima.

KAKO JESTI ACAI?

Kako smo već naveli, acai bobice imaju kratak rok trajanja, zbog čega se često izvode u obliku praha koji je od svih prerađevina najbogatiji hranjivim sastojcima i izvor je i vlakana i masti i biljnih spojeva.

Popularni doručak koji uključuje ovaj sastojak jesu takozvane "acai zdjele". Radi se o vrsti smoothieja u koji se dodaje acai prah.

Voće i ostale sastojke po izboru dodajte u blender skupa s prahom i dobro izmiksajte.

Mješavinu koja je nešto gušća od klasičnog smoothieja uspite u zdjelu i pospite raznim sastojcima poput zobenih pahuljica, orašastih proizvoda, svježeg ili sušenog voća, maslaca od kikirikija... I uživajte u zdravom i ukusnom doručku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju