Chandler i Monica iz serije Prijatelji sinonim su za uspješnu, stabilnu vezu koja odolijeva preprekama, za vezu kakvoj težimo. Tijekom nekoliko sezona njihove veze i braka od njih smo mogli naučiti brojne lekcije, a ovo su neke od njih.

1. Važno je u potpunosti prihvatiti drugu osobu
Često pogrešno mislimo kako možemo mijenjati partnera/icu i oblikovati ga baš onako kako želimo. To ne može biti dalje od istine. Da bi veza uopće imala dobre temelje, treba drugu osobu prihvatiti u potpunosti. Monica i Chandler pravi su primjer toga.

Chandler prihvaća Monicinu opsjednutost čistoćom i pospremanjem, njezinu ljubav prema kuhanju i isprobavanju novih recepata, čak i kada Monica time gotovo pa šteti sebi kao u slučaju kada je počela raditi božićne čokoladice za čitavu zgradu, što ju je gotovo izludjelo.

S druge strane, Monica prihvaća Chandlerovu šašavost, njegove neobične roditelje, činjenicu što zbog razvoda roditelja Chandler u početku nimalo ne voli blagdane, kao i to da se pri upoznavanju s drugim ljudima ponaša pomalo luckasto zbog treme.
Oboje su naučili prihvatiti sve to, dok istodobno izvlače najbolje jedno iz drugog.

2. Prošlost treba ostaviti u prošlosti
Sjećate li se epizode u kojoj je Chandler gotovo pa opsjednut Richardom nakon što sazna da ga je Monica susrela u restoranu te joj je priznao da žali što se nije skrasio s njom? Istodobno se boji zaruka te nastoji Monicu uvjeriti da im se nikamo ne žuri.
Međutim, nakon potonjeg saznanja shvaća koliko mu Monica znači te da je ne smije izgubiti.

No oni u potpunosti mogu živjeti svoju vezu tek nakon što Chandler prihvati da je Richard bio dio Monicina života, ali i da je dio prošlosti. Da, on je bio jedna od većih ljubavi njezina života, no da su zaista bili jedno za drugo, Chandler uopće ne bi ni ušao u čitavu priču, zar ne?

3. Kompromis je ključan
Kada ulazimo u odnos s nekim, bilo da je riječ o ljubavnom ili prijateljskom, treba biti svjestan da je riječ o dvije različite jedinke. Koliko god nalazili sličnosti s nekom osobom u načinu razmišljanja, mi smo jedinstveni te je naprosto nemoguće da se u baš svemu slažemo sa svima drugima, pa tako i s partnerom. To vrijedi i kada su u pitanju male stvari, ali i velike poput kupnje nekretnine ili selidbe u drugi grad.

Kada je Chandler dobio premještaj u Tulsu, Monica je trebala ići s njim, no kako je u to vrijeme dobila ponudu za posao iz snova, Chandler je znao da joj ne može to oduzeti. Dogovorili su se da će kraće vrijeme živjeti odvojeno četiri dana u tjednu.

Uz sve uspone i padove, Monica i Chandler uživali su u svojoj vezi.

Od presudne je važnosti da obje osobe budu zadovoljne. Pokušava li samo jedna tjerati vodu na svoj mlin te zanemarivati potrebe druge osobe, veza neće biti sretna.

Slika nije dostupna I, jeste li? 20 zanimljivosti o seriji "Prijatelji" koje sigurno znate ako ste pravi fan

Matthew Perry i Courteney Cox u seriji Prijatelji Pet razloga zbog kojih je baš Chandler najbolji član "Prijatelja"

4. Prijateljstvo je temelj zdravog odnosa
Naš/a partner/ica nam treba biti i najbolji/a prijatelj/ica. Na kraju dana, to je osoba kraj koje liježemo, pred kojom smo najranjiviji, koja nas vidi u našim najboljim i najgorim izdanjima i koja bi trebala s nama prolaziti kroz najljepše i najteže trenutke. Takav se odnos stvara s vremenom te nije nužno da su dvije osobe prvo prijatelji, a tek onda partneri.

Chandler i Monica dijele sve. Zajedno se smiju, ali i zajedno plaču. Tu su jedno za drugo kada se Chandler suočava sa svojim ocem i poziva ga na vjenčanje, kada je Chandler neko vrijeme nezaposlen, kao i kada se bore s neplodnošću.

Avanture nezaboravne šestorke trajale su 10 sezona "Prijatelji": Koji bi lik iz kultne serije bio vaš najbolji prijatelj?

Slika nije dostupna Prijateljica za poželjeti: Pet lekcija koje smo naučili od Monice Geller

5. U redu je osjećati strah zbog velikih promjena
Svakoga od nas plaše velike promjene, napose ako je riječ o stvarima za koje društvo očekuje od nas da ih "odradimo", kao što su useljenje s partnerom, vjenčanje, potomstvo.

Chandler se prepao dan prije vjenčanja nakon što je čuo glasovnu poruku i shvatio da će on i Monica odsad biti gospodin i gospođa Bing. I to je u redu. U redu je zastati i pitati se želimo li uistinu to što se očekuje od nas. Na kraju dana, onaj naš unutarnji glas dat će nam pravi odgovor, baš kao što ga je dao i Chandleru.

Koja je vaša najdraža epizoda iz života Chandlera i Monice?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju