Monica Geller svima je poznato ime, a upravo smo od te junakinje serije Prijatelji naučili mnoge vrijedne lekcije.

Teško da danas u ulozi Monice Geller možemo zamisliti bilo koga drugoga osim glumice Courteney Cox, rođene 15. lipnja 1964. U lik Monice unijela je sve ono po čemu je danas ta fiktivna junakinja i poznata – dozu humora, opsesiju čišćenjem, majčinski nastrojenu osobnost i vrhunsku prijateljicu.

Mnogi od nas odrastali su upravo uz njezin lik, a danas, kada smo ponešto stariji, shvaćamo da nas je Monica mnogome poučila. Ovo su lekcije koje nam je usadila.

1. Organizacija i čišćenje nisu bauk

Jedan od najčešćih motiva koji se vezuju uz Monicu svakako je čišćenje. Monica ne krije koliko uživa u organizaciji prostora i čišćenju. Iako nam je nerijetko teško prihvatiti da moramo trošiti svoje vrijeme na poslove kao što su čišćenje i pospremanje, za koje se čini da nikad ne prestaju, Monica pokazuje da se čak i te mnogima mrske obveze mogu pretvoriti u zabavne aktivnosti.

Jednom kada uhvatimo ritam pospremanja i ne dopustimo sami sebi da se nakuplja nered, neće biti potrebe za velikim čišćenjima koja traju satima.

No čak i u tome ne treba težiti savršenstvu. I Monica ima jednu „mračnu tajnu“ – ormar kraj kupaonice, prepun nereda i stvar za koje ne zna kamo bi ih stavila. I to je sasvim u redu. Nitko nije savršen, pa tako ni naš dom ne mora težiti savršenstvu.

2. Kilogrami nas ne definiraju

Monicu upoznajemo kao zgodnu, tamnokosu mršavicu, no vrlo brzo saznajemo da se u prošlosti borila sa svojim demonima i pritom nakupila popriličan broj kilograma viška. Redatelji serije čak su i napravili nekoliko epizoda u kojima se vraćamo u prošlost kada Monica fizički nije nalik sadašnjoj sebi, no može se primijetiti da je i u prošlosti i sadašnjosti zadržala svoju vrckavu osobnost i smisao za humor.

I upravo je to jedna od važnijih poruka serije – kilogrami nas ne definiraju. Definira nas ono kakvi smo iznutra i kako se ponašamo prema drugima.

3. Učenje nikada ne prestaje

Monica je klasičan primjer osobe koja žudi za novim znanjima. Uživa u isprobavanju novih recepata, spremna je prihvatiti nove izazove, prva je u dizanju ruke kada treba pročitati dobru knjigu ili se dokazati na novom tečaju.

Monica je mnogima najdraža "prijateljica" koja nam je pokazala da život uvijek ima plan B.

Iako u očima drugih pomalo pretjeruje sa svojom revnošću i željom za dokazivanjem, ne možemo joj osporiti da je u čitavoj seriji upravo Monica ona koja najviše uči i o životu izvan knjiga i u knjiškim terminima. Pokazuje da nikad nije kasno za zaokret karijere i slijeđenje svojih snova. Slika nije dostupna "Prijatelji": 10 pitanja na koja će znati odgovoriti samo najveći fanovi serije

4. Ljubav se može pojaviti kada je najmanje očekujemo

U prvim sezonama svjedočimo tome kako Monica pokušava pronaći ne samo svoje mjesto pod suncem nego i ljubav svog života. Izlazi s mnogo muškaraca i toga se ni najmanje ne srami, kao što ne bi ni trebala, ali je svjesna svojih visokih kriterija i drži ih se. Nikada ne pristaje na manje od onoga što zaslužuje. Kad shvaća da Richard ne želi imati djecu, prekida taj odnos, iako joj se srca slama. No koju godinu kasnije prijateljstvo s Chandlerom sasvim se neočekivano pretvara u vezu, zaruke i brak.

5. Majčinstvo dolazi u različitim oblicima

Serija Prijatelji osvjetlala je mnoge društvene teme, no jedna od onih u kojem je možda to napravila i najbolje je majčinstvo. Nijedna od junakinja serije ne postaje majka na klasičan način. Pheobe umjetnom oplodnjom rađa trojke svome bratu i njegovoj supruzi, Rachel ostaje u drugom stanju s Rossom izvan okvira tradicionalne obitelji, a Monica utjelovljuje ono s čime s bori velik broj žena i muškaraca – neplodnost.

Iako je toj temi posvećeno tek nekoliko epizoda, dovoljno je da se prikaže bol para koji ne može zanijeti prirodnim putem, kao i to da muškarac također, medicinski gledano, može biti dio problema.

Ipak, također se ukazuje na to da postoji alternativa - posvajanje. Tako u život Monice i Chandlera sasvim neplanirano ulaze blizanci, a sve ono o čemu je Monica sanjala čitav život, uz uspješnu karijeru, napokon se ostvaruje. Jer uvijek postoji plan B.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju