Kada empatija, sposobnost suosjećanja s drugima, uzme neočekivani zaokret možemo govoriti o mračnoj empatiji. Osnovna definicija mračne empatije jest sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, pa čak i suosjećanja, zbog vlastite koristi, odnosno manipulacije s ljudima.

Empatija se smatra pozitivnom osobom, s obzirom na to da se povezuje s jakim društvenim vještinama i sposobnošću dobrog povezivanja s drugima.

Kada netko razumije što osjećamo, to doživljavamo kao potvrdu te imamo pozitivnu predispoziciju da nam se sviđa netko tko nas razumije.

Kada osoba koristi svoju sposobnost empatije u dobre svrhe, to je situacija u kojoj svi dobivaju, ali postoje i situacije u kojima nam nečija empatija može naškoditi.

U tom slučaju možemo govoriti o mračnoj empatiji koja se opisuje kao sposobnost prepoznavanja i razumijevanja tuđih osjećaja, a neki mračni empati mogu zaista i suosjećati, ali uz loše namjere. Ta osoba će vas razumjeti, ali će to upotrijebiti da vas manipulira te iskoristi vas i vašu dobru volju u vlastitu korist.

Mračni empati zaista mogu suosjećati s drugima i proživljavati tuđe emocije, poput tuge, straha, nemoći i sličnog, ali će onda to upotrijebiti u vlastitu korist, pa čak i manipulirati tom osobom pod krinkom empatije.

Osobnost mračnog empata ima visoku razinu narcizma, psihopatije, makijavelizma i empatije, kako objašnjavaju psiholozi. Takva osoba u početku nas može privući svojom osobnošću jer ga sve te osobine na prvu zapravo čine privlačnom osobom. 

Ako se osoba koja vas naizgled jako dobro poznaje i razumije, odjednom čini da je sve više nepromišljena, bešćutnija ili lukavija u svojim postupcima, možda ćete se morati odmaknuti i objektivnije sagledati taj odnos.

Nemojte dopustiti da vas netko uvuče laskanjem i drži vas u tom odnosu manipulacijom. Izlazak iz bilo kakvog odnosa s mračnim empatom, a naročito ljubavnog, uvijek je najbolje napraviti što je ranije moguće u vezi, kako bi se izbjegle veća šteta i bol.

Osobu s mračnom empatijom prepoznat ćete i po idućim obrascima ponašanja:

1. Pokazuju povećanu osjetljivost

Narcisi su često dobro upućeni u to kako prikazati emocionalnu osjetljivost, ali su ispod površine hladni. Mogu imitirati emocije, ali ih ne mogu osjetiti. Mračni empati, međutim, posjeduju povećanu osjetljivost.

Njihova je emocionalna inteligencija na razini ostalih empata te mogu iskusiti cijeli spektar empatijskih emocija, ali je ključna razlika u tome kako koriste svoje emocije. Mračni empati imaju stvarne osjećaje, ali ih koriste da manipuliraju drugima.

Štoviše, njihova sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja olakšava im da imaju kontrolu u odnosima s drugima.

2. Odnosi se vrte oko njihovih želja i potreba

Vrlo manipulativna i kontroli sklona priroda mračnih empata često se očituje na suptilnije načine. Odnos s takvom osobom vjerojatno će se vrtjeti oko njezinih želja i potreba, isključujući partnerove. Ako se čini da svi "kompromisi" idu u njezinu korist, moguće je da pokazuje narcisoidnu stranu svoje osobnosti.

Ova strana njihovog identiteta može se pokušati opravdati kao nezrelost u kombinaciji s njihovom osjetljivošću. Neki jednostavno nisu sposobni raditi kompromise koji će odgovarati objema stranama. Potrebno je obratiti pažnju na to koliko se često to događa i kako reagiraju na prozivanje zbog bilo kakve nepravde u vezi.

Ako nastave provoditi suptilnu kontrolu kako bi veza i dalje išla njima u korist, to bi mogao biti znak da posjeduju osobine mračne empatije.

3. Imaju nisko samopoštovanje

Zanimljivo je da osobnost s jakim narcizmom može uključivati i nisko samopouzdanje. To je svakako paradoks.

S jedne strane, njihov ego može biti ogroman. Ipak, konstantno im je potrebno potvrđivanje od strane drugih.

S druge strane, samosvjesni su i dovoljno emocionalno inteligentni da uvide vlastite manipulacije i da se posljedično osjećaju kao da nisu vrijedni ljubavi ili zdravih odnosa. To često slijedi i negativna samopercepcija.

Narcisi često prikazuju grandiozne ideje o samima sebi, ali će mračni empat vjerojatnije imati snažan ego uparen s nedostatkom pravog samopoštovanja. Nemojte se iznenaditi ako oni sami ističu svoje mane, jer su na njih posebno osjetljivi.

Njihovo nisko samopouzdanje moglo bi vas navesti da ih ne smatrate narcisima. Ipak, obratite li dobro pozornost, vidjet ćete da se njihovi postupci i dalje usredotočuju na njihove želje i potrebe na isti sebičan način. Iako imaju prednost zbog samosvijesti i savjesti, i dalje imaju ego veći od života i osjećaj da na sve imaju pravo.

Šah Četiri rečenice koje manipulatori koriste kako biste se osjećali nesigurno

Empatični ljudi po prirodi su velikodušni, otvorena duha i dobri slušatelji Upijaju tuđe emocije: Deset osobina zajedničkih empatičnim ljudima

4. Imaju problema s mentalnim zdravljem

Budući da mračni empati razumiju složenost vlastite osobnosti, skloni su tjeskobi i depresiji. Njihova svijest o vlastitoj sklonosti da manipuliraju i kontroliraju druge može biti u sukobu s njihovom sposobnošću da osjećaju i razumiju tuđe emocije.

Ravnoteža između osobina tamne trijade i empatije može im olakšati sklapanje prijateljstava i uspostavljanje odnosa, ali isto tako može otežati njihovo održavanje. Imajte na umu da iako su mračni empati svjesni svoje sklonosti kontroli, to ne znači da će je prestati koristiti.

Unatoč svojim emocionalnim sposobnostima i samosvijesti, vjerojatno će nastaviti manipulirati drugima. To često dolazi u kombinaciji sa samoprijezirom i negativnom samopercepcijom, što predstavlja veliki rizik za razvoj raznih mentalnih poteškoća.

5. Koriste vaše osjećaje protiv vas

Sama njihova osjetljivost čini mračne empate opasnima. Mogućnost usklađivanja s tuđim emocijama može biti opasno kada je riječ o empatima s mračnom stranom. Vjerojatno će biti spremni na vaše emocionalne reakcije i tempirati svoje postupke u skladu s tim.

Nakon toga osoba koja ima posla s mračnim empatom može se osjećati izigrano – i bit će potpuno u pravu. Mračni empati vješti su u tome da budu savršeno šarmantni i da bude po njihovom, bez izazivanja ikakve strke – oni to rade vrlo suptilno i perfidno.

Zapravo, malo je vjerojatno da će njihova žrtva uopće shvatiti da je izigrana, dok ne bude prekasno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju