Jesu li današnji muškarci drugačiji od naših djedova? Kakvi muškarci nas danas privlače? Jesu li dlake poželjne ili ne? Pitanja su na koje je teško dati neki općeniti odgovor.

Dlakava prsa nekad su davno bila znak muževnosti. Kada bi malo stariju ženu pitali tko je najprivlačniji muškarac iz javnog života, vjerojatno bi vam rekla Tom Selleck u Magnumu. Snažan i visok muškarac, tamne pute i tamne kose, duboka glasa i potpuno prirodna (ili zapuštena) izgleda pokazuje svoju hrabrost dok hvata kriminalce na Havajima. Što može biti seksi više od toga?

Sjećate li se poznate scene iz Casino Royala? Godina je 2006. Daniel Craig izlazi iz mora u uskim gaćicama, prsa glatkih poput bebine guze. Kada se vratimo nekoliko godina unatrag i sjetimo se Seana Conneryja u istoj ulozi, sjetit ćemo se i njegovih dlakavih prsa koje je gotova svaka žena u to vrijeme smatrala privlačnima.

Hollywood je nametnuo trend glatkih muškaraca 

Iz ovog primjera možemo zaključiti da je Hollywood „krivac“ koji je nametnuo nove trendove i stigmatizirao muške dlake. Nekad su dlake uklanjali isključivo sportaši. Nogometaši, primjerice, briju noge, a plivači cijelo tijelo. No, danas je uklanjanje dlačica postalo normalno i poželjno, a zaglađena muška tijela privlačna.

Popularizacija fitnessa je također pridonijela uklanjanju muških dlačica. Na svakom koraku možemo vidjeti čvrsta i glatka tijela koja promoviraju zdrav život. Danas je seksi čvrsto, zdravo, isklesano i – glatko.

60 posto muškaraca uklanja dlake s tijela 

Novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji kaže da preko 60 posto muškaraca od 16 do 64 godine redovito uklanja dlake s tijela. 13 posto muškaraca je reklo da dlake s prsa uklanja s vremena na vrijeme, a 12 posto je priznalo da u zadnjih nekoliko dana obrijalo pazuhe. Isto istraživanje pokazalo je da jedan od tri muškarca redovito uklanja dlake s intimnog područja.

A što žene misle o dlakavim prsima? Istraživanje pokazuje da bi ova sklonost mogla imati biološku osnovu. Istraživači sa Sveučilišta Turkuu u Finskoj, otkrili su da žene preferiraju dlake na torzu ovisno o njihovom menstrualnom ciklusu i o tome koliko su dlakavi bili njihovi očevi. Za vrijeme ovulacije, kaže istraživanje, žene preferiraju manje dlakave muškarce.

Žene u prosjeku dlake na muškom tijelu smatraju privlačnima, a istog muškarca smatraju urednim. Očito se vraćamo na iskonske instinkte, jer su dlake proizvod testosterona, a ovaj muški hormon pokazatelj je snage, energije, samopouzdanja i seksualnog nagona, kaže istraživanje.

Velik broj žena koje su sudjelovale u ovom istraživanju kaže da se pored dlakavih muškaraca osjeća sigurno i da se lakše povezuju s muškarcima koji izgledaju „grublje“.

Žene se nisu promijenile, to je mit, smatra Katy Horwood, stručnjakinja za veze i odnose.

Žene žele izlaziti s muškarcem, a ne plastičnom lutkom. Depilacija voskom, brijanje, čupanje, izbjeljivanje, toniranje, savijane, podmazivanje – to je ipak malo previše za mnoge žene.

Dlake na prsima su požljene, ali dlake na stopalima, leđima i stražnjici odbijaju mnoge žene 

Iako će žene priznati da su dlake na prsima seksi i znak muževnosti, dlake na drugim dijelovima tijela, ipak ne dolaze u obzir. Preko 40 posto žena u istom istraživanju je priznalo da im je odbojno vidjeti dlakavu mušku stražnjicu, leđa i stopala. Posebno je odbojno vidjeti dlake na nožnom palcu, kaže istraživanje. Također, dlake u nosu i spojene obrve su ogroman muški minus. 

Istraživanje provedeno u SAD-u kaže da više od 80 posto žena smatra kako je normalno i poželjno da muškarac vodi brigu o svom izgledu. Ženama u Americi je odbojno vidjeti dlakave pazuhe. Uklanjanje dlačica pod pazuhom je znak osobne higijene, a ne „pretjeranog lickanja“. Također, preko 40 posto žena je priznalo da ne bi nastavile seks ako bi primijetile grm u intimnom području svog partnera.

10 do 20 posto žena je priznalo da ih privlači neuredno intimno područje. Isto istraživanje je pokazalo da žene koje žive u ruralnim područjima preferiraju grm na području prepona, a da im dlakavi pazusi uopće ne smetaju. Naprotiv, žene u američkim ruralnim područjima smatraju da svaka muška dlaka treba biti na svom mjestu jer je brijanje rezervirano za žene.

Volite li dlake na muškom tijelu?

glasova:

S druge strane, žene koje žive u velikim gradovima smatraju da bi muškarci trebali ukloniti dlake s cijelog tijela. Njima je privlačno dijeliti kreme i kozmetičke pripravke sa svojim partnerima pa će često muška toalentna torbica biti jednako opremljena kao i ženska. 

Slika nije dostupna Sve je krenulo od Sophije Loren: Slavne žene koje su ponosno pokazale neobrijane pazuhe

Čupanje obrva, oblikovanje brade, korištenje voska i izbjeljivanje dlaka, neki su od postupaka koje današnji muškarci preferiraju, a njihove žene podržavaju. 

Jesu vam privlačnija depilirana ili dlakava muška prsa? Prirodno vs. uređeno: Jesu li vam privlačniji muškarci s dlakavim ili depiliranim torzom?

Dakle, možemo zaključiti da se ženske preferenciju nisu pretjerano promijenile unatoč trendovima. Bez obzira na to ima li naš muškarac dlakava prsa ili ne, ipak nam je najvažnije da svoju muškost pokaže kroz ljubav i poštovanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju