Nagradu "Luka Ritz" - Nasilje nije hrabrost u ponedjeljak su dobili učenici Lea Zelić i Mihael Kuzmičić koji su svojim djelovanjem pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

Nagrada zagrebačke Gradske skupštine dodjeljuje se od 2009. učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole te od prvog do četvrtog razreda srednje škole i tako odaje počast prerano umrlom Luki Ritzu - simbolu borbe protiv nasilja. Nagrada "Luka Ritz" dodjeljuje se, u obliku priznanja i novčane nagrade, na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga.

Lea Zelić, dobitnica priznanja i novčane nagrade, učenica je Osnovne škole Dobriše Cesarića i u školi, okolini i lokalnoj zajednici pridonosi međusobnom poštovanju, afirmaciji ljudskih prava i toleranciji. U fokusu njezina dobrotvornog rada su poticanje pomaganja i pružanje pomoći mladima, osobito žrtvama nasilja.

Luka Ritz Suzana Ritz: "Vjerujem da djeca biraju svoje roditelje, ali nisam još uspjela shvatiti čime smo mi zaslužili Luku"

Dječji vrtić Gotovo 30 posto odgojitelja svjedoči nasilnom ponašanju djece nekoliko puta tjedno

U borbi protiv nasilja istaknula s uspješnim humanitarnim koncertom u kazalištu "Knap" za Hrabri telefon 2019., koji je organizirala zajedno s obitelji, te suautorstvom teksta za predstavu "Ako kažeš, gotov si", koja govori zlostavljanju u školi (bullying), a postavljena je u Gradskom kazalištu Žar ptici. Početkom ove godine za pjesmu "Nisi manje vrijedan, ako padneš" osvojila je nagradu za najbolju narativnu pjesmu na međunarodnome Šantićevu festivalu djece pjesnika.

Poručuje da oni koji trpe neku vrstu nasilja nisu manje vrijedni, nego suprotno - vrijedni su više od onih koji ih zlostavljaju. Rekla je kako joj je uručena nagrada pokazala da čini pravu stvar i da postoje ljudi koji vjeruju u dobro i znaju ga prepoznati. Dodala je da ju na rad potiče potpora koju ima i svijest o veličini problema nasilja o kojem se nedovoljno govori te to što želi biti potpora žrtvama nasilja.

Trebamo poštovati različitosti i biti ono što jesmo jer biti drugačiji ne znači biti manje vrijedan, poručila je Lea Zelić.

Magdalena Dakić, učenica cetvrtog razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima Apel dobitnica nagrade "Luka Ritz": Nitko ne mora biti odlikaš, ali svatko može biti dobar čovjek

Mihael Kuzmičić učenik je Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te predsjednik Vijeća učenika. Velika je pomoć nastavnicima u osvješćivanju učenika kako treba težiti školi i društvu bez nasilja. Osobnim primjerom ohrabruje vršnjake u radu, motivira ih i potiče na nenasilno i tolerantno ponašanje, razvijanje i održavanje zdravih odnosa u razredu, pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi. Sudjeluje u mnogim događajima, humanitarnim akcijama i projektima prevencije nasilja, stoji, među ostalim, u obrazloženju nagrade.

Uručivši nagrade, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Ana Stavljenić Rukavina prigodno je rekla kako Gradska skupština dodjeljuje godišnju nagradu "Luka Ritz" - Nasilje nije hrabrost u znak posebnog sjećanja i dubokog poštovanja na Luku Ritza, koji je umro od posljedica vršnjačkog nasilja. Dodjelom nagrade ujedno se obilježava i Međunarodni dan tolerancije 16. studenoga.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju