Iz prijateljstva Audrey Hepburn i Huberta de Givenchyja proizašla je jedna od najljepših filmsko-modnih priča prošlog stoljeća. Zahvaljujući svojoj muzi, slavni dizajner stvorio je nezaboravne odjevne komade.

Galerija Audrey Hepburn u filmu Sabrina Audrey Hepburn u filmu Funny Face Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tiffanyja +3 Audrey Hepburn u filmu Charade

Audrey Hepburn ušetala je 1953. godine u pariški studio Huberta de Givenchyja odlučna u namjeri da od dizajnera naruči haljine za svoj novi film "Sabrina".

Audrey Hepburn u svojim filmovima nosila je neke od legendarnih Givenchyjevih haljina

Givenchy se u prvi mah ispričao i rekao kako je previše zaposlen radom na novoj kolekciji da prihvatio tako zahtjevan posao, ali Audrey nije željela odustati od svoje ideje i zamolila ga je da joj pokaže kreacije koje ima u studiju. Na prvi pogled bilo joj je jasno da je baš to ono što je tražila.

Tako je započela suradnja koja se naposljetku pretvorila u doživotno prijateljstvo.

Bilo je to nešto poput braka. Malo po malo, naše povjerenje jedno u drugo je raslo. Nikada nije bilo kritiziranja, nervoze. Uvijek sam poštivao njezin ukus. Ona nije bila poput drugih filmskih zvijezda. Voljela je jednostavnost, kazao je Givenchy 2015. godine na predstavljanju svoje knjige "Audrey, s ljubavlju".

Samo sam u njegovoj odjeći svoja, komentirala je glumica njihovu dugogodišnju suradnju koja se nastavila do kraja njezinog života.

U nastavku pogledajte neke od legendarnih Givenchyjevih haljina iz filmskih klasika koje je nosila i proslavila Audrey Hepburn.

1. Sabrina (1954.)

Na spomen ovog filma svi će se sjetiti prekrasne bijele večernje toalete s upečatljivim vezom, a s jednakim oduševljenjem pamti se i voluminozna mala crna haljina. Film "Sabrina" pretvorio je glumicu u jednu od najvećih modnih ikona tog doba.

Audrey Hepburn u filmu Sabrina Audrey Hepburn u filmu Sabrina (Foto: Profimedia)

2. Funny Face (1957.)

Za razliku od odjeće u prethodnom filmu koju je odabrala iz postojećih Givenchyjevih kreacija, ona koju je Audrey nosila u ovom filmu dizajner je radio po mjeri i isključivo za nju.


Među brojnim kreacijama posebno se ističe crvena toaleta upotpunjena šalom od šifona u istoj boji. Treba istaknuti i za ono vrijeme poprilično modernu vjenčanicu koju su tih godina kopirale mnoge mladenke diljem svijeta.

Audrey Hepburn u filmu Funny Face Audrey Hepburn u filmu Funny Face (Foto: Profimedia)

3. Doručak kod Tiffanyja (1961.)

U jednoj od najlegendarnijih filmskih scena svih vremena Audrey Hepburn jede doručak ispred prozora draguljarnice Tiffany odjevena u dugu crnu haljinu od satena.

Nema sumnje da je upravo ova scena zauvijek učvrstila status crne haljine kao svevremenskog odjevnog komada.

Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tiffanyja Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tiffanyja (Foto: Profimedia)

4. Charade (1963.)

Ovaj film sjajno je demonstrirao modnih stil 60-ih godina 20. stoljeća. Kostimići, vuneni kaputi, visoke kragne, šeširi – Givenchy se i ovdje pobrinuo da svaki detalj glumičinih modnih izdanja bude besprijekoran.

Audrey Hepburn u filmu Charade Audrey Hepburn u filmu Charade (Foto: Profimedia)

Hubert de GIvenchy Hubert de Givenchy: Modni velikan koji je oslobodio žene od neudobnih krojeva

Audrey Hepburn Audrey Hepburn: Nepoznati život kćeri nizozemske barunice koju je svijet obožavao

5. My Fair Lady (1964.)

Nezaboravna bijela čipkasta haljina ukrašena masivnim mašnama uz dodatak upečatljivog šešira sjajno je dočarala transformaciju djevojke iz radničke klase Elize Doolittle u ženu iz visokog društva.

Audrey Hepburn u filmu My Fair Lady Audrey Hepburn u filmu My Fair Lady (Foto: Profimedia)

6. How to steal a million (1966.)

Povratak male crne haljine, ovaj put napravljene od čipke, Audrey je na svoju ruku začinila čipkastom maskom.

Rekla je kako bi bilo dobro da pokušamo napraviti nešto drugačije s odjevnim kombinacijama. Predložila je masku. Rekao sam joj kako ih ne volim. Previše podsjećaju na karneval, komentirao je Givenchy, ali naposljetku je ipak udovoljio njezinoj želji, dizajnirao je i naposljetku priznao kako je to bila odlična ideja.

Audrey Hepburn u filmu How to steal a million Audrey Hepburn u filmu How to steal a million (Foto: Profimedia)

Ankete

(6319) Koja je haljina iz suradnje Givenchyja i Audrey Hepburn vama najljepša?

rezultati povratak glasova422
rezultati

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju