Iz prijateljstva Audrey Hepburn i Huberta de Givenchyja rođenog na današnji dan proizašla je jedna od najljepših filmsko-modnih priča prošlog stoljeća. Zahvaljujući svojoj muzi, slavni dizajner stvorio je nezaboravne odjevne komade.

Galerija +0 Audrey Hepburn u filmu 'Doručak kod Tiffanyja'

Audrey Hepburn ušetala je 1953. godine u pariški studio Huberta de Givenchyja odlučna u namjeri da od dizajnera naruči haljine za svoj novi film "Sabrina".

Audrey Hepburn u svojim filmovima nosila je neke od legendarnih Givenchyjevih haljina

Givenchy se u prvi mah ispričao i rekao kako je previše zaposlen radom na novoj kolekciji da bi prihvatio tako zahtjevan posao, ali Audrey nije željela odustati od svoje ideje i zamolila ga je da joj pokaže kreacije koje ima u studiju. Na prvi pogled bilo joj je jasno da je baš to ono što je tražila.

Tako je započela suradnja koja se naposljetku pretvorila u doživotno prijateljstvo.

Bilo je to nešto poput braka. Malo-pomalo naše povjerenje jedno u drugo je raslo. Nikada nije bilo kritiziranja, nervoze. Uvijek sam poštovao njezin ukus. Ona nije bila poput drugih filmskih zvijezda. Voljela je jednostavnost, kazao je Givenchy 2015. godine na predstavljanju svoje knjige "Audrey, s ljubavlju".

Samo sam u njegovoj odjeći svoja, komentirala je glumica njihovu dugogodišnju suradnju, koja se nastavila do kraja njezina života.

U nastavku pogledajte neke od legendarnih Givenchyjevih haljina iz filmskih klasika koje je nosila i proslavila Audrey Hepburn.

1. Sabrina (1954.)

Na spomen ovog filma svi će se sjetiti prekrasne bijele večernje toalete s upečatljivim vezom, a s jednakim oduševljenjem pamti se i voluminozna mala crna haljina. Film "Sabrina" pretvorio je glumicu u jednu od najvećih modnih ikona tog doba.

2. Smiješno lice (1957.)

Za razliku od odjeće u prethodnom filmu, koju je odabrala iz postojećih Givenchyjevih kreacija, ona koju je Audrey nosila u ovom filmu dizajner je radio po mjeri i isključivo za nju.


Među brojnim kreacijama posebno se ističe crvena toaleta upotpunjena šalom od šifona u istoj boji. Treba istaknuti i za ono vrijeme poprilično modernu vjenčanicu, koju su tih godina kopirale mnoge mladenke diljem svijeta.

3. Doručak kod Tiffanyja (1961.)

U jednoj od najlegendarnijih filmskih scena svih vremena Audrey Hepburn jede doručak ispred prozora draguljarnice Tiffany odjevena u dugu crnu haljinu od satena.

Nema sumnje da je upravo ta scena zauvijek učvrstila status crne haljine kao svevremenskog odjevnog komada.

4. Šarada (1963.)

Ovaj film sjajno je demonstrirao modnih stil 60-ih godina 20. stoljeća. Kostimići, vuneni kaputi, visoke kragne, šeširi – Givenchy se i ovdje pobrinuo da svaki detalj glumičinih modnih izdanja bude besprijekoran.

Slika nije dostupna Hubert de Givenchy: Modni velikan koji je oslobodio žene od neudobnih krojeva

Slika nije dostupna Audrey Hepburn: Nepoznati život kćeri nizozemske barunice koju je svijet obožavao

5. My Fair Lady (1964.)

Nezaboravna bijela čipkasta haljina ukrašena masivnim mašnama uz dodatak upečatljivog šešira sjajno je dočarala transformaciju djevojke iz radničke klase Elize Doolittle u ženu iz visokog društva.

6. Kako ukrasti milijun (1966.)

Povratak male crne haljine, ovaj put napravljene od čipke, Audrey je na svoju ruku začinila čipkastom maskom.

Rekla je kako bi bilo dobro da pokušamo napraviti nešto drugačije s odjevnim kombinacijama. Predložila je masku. Rekao sam joj kako ih ne volim. Previše podsjećaju na karneval, komentirao je Givenchy, ali naposljetku je ipak udovoljio njezinoj želji, dizajnirao je i naposljetku priznao kako je to bila odlična ideja.

Koja je haljina iz suradnje Givenchyja i Audrey Hepburn vama najljepša?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju