Stotine volontera i dalje danonoćno neumorno pomažu ljudima na području Petrinje, Siska, Gline i okolice. Među njima ima i djece, a sa svojim roditeljima Petrinji pomaže i djevojčica Iva Katinić iz Dugog Sela, koja je s 18 mjeseci postala najmlađa volonterka Crvenog križa.

Galerija

Iva Katinić je pomagala u akcijama oko Gunje pogođene poplavom, a sada je narasla, ima osam godina i volontira u akcijama oko Petrinje. Ova djevojčica volontiranje i pomaganje drugima zavoljela je u najmlađoj dobi gledajući svoje roditelje koji su oboje članovi Crvenog križa. Tata Kristijan služio je civilni vojni rok u Crvenom križu gdje je kasnije i volontirao, a onda se i zaposlio.

Mama Ivana s 18 godina priključila se Crvenom križu u Vrbovcu gdje je živjela. Jedno ljeto vodila je grupu djece na ljetovanje u kamp u Selcu gdje je upoznala Kristijana te su se vjenčali, dobili kćer i nastavili u duhu Crvenog križa živjeti dalje.

Za vrijeme poplava u Gunji, Kristijan je bio na terenu, a kako je Ivana bila sama s Ivom, jednoga dana nakon posla skupila ju je u vrtiću te su skupa otišle pomagati u Crveni križ. Iako je Iva tada imala samo godinu dana, i ona je željela pomoći.

Iva je nosila male stvari koje je mogla, ali se osjećala vrlo važnom i moćnom, osjetila je potrebu da pomogne, kaže mama. Tako je malena  već s godinu dana i službeno bila upisana kao volonterka Crvenog križa. Kroz godine volontiranja ova djevojčica velikog srca puno je naučila o pomaganju drugima pa tako zna pružiti i prvu pomoć.

Znam staviti unesrećenu osobu u bočni položaj, a na lutkama vježbam i masažu srca, što su me naučili mama i tama, ponosno kaže Iva Katinić, a svi znamo koliko je takvo znanje vrijedno jer to su postupci prve pomoći koji spašavaju život.

Iva Katinić volontirala je u Crvenom križu već s 18 mjeseci - 3
Osmogodišnja Iva Katinić zna pružiti prvu pomoć, primjerice okrenuti unesrećenu osobu u bočni položaj (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)