Stotine volontera i dalje danonoćno neumorno pomažu ljudima na području Petrinje, Siska, Gline i okolice. Među njima ima i djece, a sa svojim roditeljima Petrinji pomaže i djevojčica Iva Katinić iz Dugog Sela, koja je s 18 mjeseci postala najmlađa volonterka Crvenog križa.

Iva Katinić je pomagala u akcijama oko Gunje pogođene poplavom, a sada je narasla, ima osam godina i volontira u akcijama oko Petrinje. Ova djevojčica volontiranje i pomaganje drugima zavoljela je u najmlađoj dobi gledajući svoje roditelje koji su oboje članovi Crvenog križa. Tata Kristijan služio je civilni vojni rok u Crvenom križu gdje je kasnije i volontirao, a onda se i zaposlio.

Mama Ivana s 18 godina priključila se Crvenom križu u Vrbovcu gdje je živjela. Jedno ljeto vodila je grupu djece na ljetovanje u kamp u Selcu gdje je upoznala Kristijana te su se vjenčali, dobili kćer i nastavili u duhu Crvenog križa živjeti dalje.

Slika nije dostupna Splitski mališan prodavao igračke da pomogne stradalima u potresu

Za vrijeme poplava u Gunji, Kristijan je bio na terenu, a kako je Ivana bila sama s Ivom, jednoga dana nakon posla skupila ju je u vrtiću te su skupa otišle pomagati u Crveni križ. Iako je Iva tada imala samo godinu dana, i ona je željela pomoći.

Slika nije dostupna Tako mali, a tako veliki: Dječje poruke vršnjacima iz Petrinje i okolice griju dušu i srce

Iva je nosila male stvari koje je mogla, ali se osjećala vrlo važnom i moćnom, osjetila je potrebu da pomogne, kaže mama. Tako je malena  već s godinu dana i službeno bila upisana kao volonterka Crvenog križa. Kroz godine volontiranja ova djevojčica velikog srca puno je naučila o pomaganju drugima pa tako zna pružiti i prvu pomoć.

Slika nije dostupna Najiskrenije dječje poruke: "Znam da ti je sada teško i nadam se da ćete igračke razveseliti"

Znam staviti unesrećenu osobu u bočni položaj, a na lutkama vježbam i masažu srca, što su me naučili mama i tama, ponosno kaže Iva Katinić, a svi znamo koliko je takvo znanje vrijedno jer to su postupci prve pomoći koji spašavaju život.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju