Detoksikacija ili detox riječi su, odnosno postupak čija popularnost posebno poraste s dolaskom proljeća. Detoksikacija, naime, podrazumijeva određenu prehranu ili korištenje dodataka/namirnica za koje se vjeruje da oslobađaju tijelo od toksina, čime se poboljšava zdravlje, ali i potiče gubitak težine.

Ono što je bitno znati je da je naše tijelo dobro opremljeno za eliminaciju toksina i ne zahtijeva nikakve posebne dijete ili skupe dodatke prehrani. Osim toga, moguće je određenim promjenama u životnim navikama poboljšati prirodni sustav detoksikacije tijela.

U tome vam mogu pomoći sljedeći koraci:

  • Smanjenje unosa alkohola (konzumiranje previše alkohola smanjuje sposobnost jetre da obavlja normalne funkcije, među kojima je i detoksikacija).
  • Kvalitetan san (adekvatan san omogućuje mozgu da se reorganizira, napuni i eliminira toksine koji se nakupljaju tijekom dana).
  • Dovoljan unos vode (voda u našem tijelu ima brojne uloge, a jedna od njih je ta da omogućuje sustavu detoksikacije tijela da ukloni otpadne tvari iz krvi).
  • Smanjenje unosa šećera i prerađene hrane (pretjerana konzumacija nezdrave hrane povezana je s razvojem kroničnih bolesti kao što su pretilost i dijabetes, koje mogu oštetiti organe važne za detoksikaciju kao što su jetra i bubrezi).
  • Smanjenje unosa soli (previše soli povećava zadržavanje vode).
  • Tjelesna aktivnost (redovita fizička aktivnost smanjuje upale i omogućuje ispravan rad sustava za detoksikaciju vašeg tijela).
  • Unos kvalitetnih namirnica.

Kada je u pitanju čišćenje tijela od štetnih tokisina, kvalitetne namirnice mogu napraviti čuda. Vjerojatno se i na popisu vaših omiljenih namirnica nalaze neke koje su odlični čistači organizma. U nastavku smo izdvojili deset najboljih namirnica koje pomažu u detoksikaciji.

Slika nije dostupna Što jesti kada barem na jedan dan želimo tijelo osloboditi od šećera?

1. Đumbir

Đumbir je čudotvorac koji smanjuje osjećaj mučnine, poboljšava probavu, smanjuje nadutost i plinove. Osim toga, bogat je antioksidansima i dobar za jačanje imunološkog sustava. Kako biste pomogli svom tijelu i probavi, pokušajte pijuckati čaj od đumbira ili dodajte malo svježe ribanog đumbira u sok od voća ili povrća.

2. Češnjak

Među brojnim prednostima češnjaka je i činjenica da sadrži kemikaliju alicin, koja potiče proizvodnju bijelih krvih stanica i pomaže u borbi protiv toksina. Najbolje ga je jesti sirovog.

3. Artičoke

Dodavanje artičoke u prehranu izvrstan je način da tijelo vratite na pravi put. Ona je, naime, prepuna antioksidansa i vlakana te pomaže tijelu u probavljanju masne hrane.
Osim toga, poznata je po svojoj sposobnosti da stimulira i poboljša funkciju jetre.

4. Cikla

Cikla je bogata magnezijem, željezom i vitaminom C. Ciklu se naziva i superhranom jer ima niz prednosti za zdravlje - izvrsna je za kožu, kosu i razinu kolesterola te pomaže u detoksikaciji jetre.

Detoks 10 navika uz koje vam stroga detoksikacija neće ni trebati

5. Kupus

Kupus sadrži brojne aktioksidativne spojeve te pomaže jetri razgraditi višak hormona. Također, on čisti probavni trakt i neutralizira neke od štetnih spojeva koji se nalaze u dimu cigareta. Osim toga, jača sposobnost jetre za detoksikaciju.

6. Svježe voće

Svježe voće bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Pokušajte povećati unos različitih vrsta voća, koje je uistinu lako dodati prehrani.

7. Celer

Celer je izvrstan čistač krvi, pomaže u probavi te uklanja probleme s kožom.

8. Potočarka

Potočarka je izvrsna namirnica za jačanje zdravlja i detoksikaciju. Njezini listovi prepuni su hranjivih tvari, među kojima su vitamin B, cink, kalij, vitamin E i vitamin C. Osim toga, potočarka ima prirodna diuretička svojstva koja mogu pomoći u izbacivanju toksina iz tijela. Kako biste iskoristili prednosti ove hranjive namirnice, pokušajte dodati šaku potočarke u salate, juhe i sendviče.

9. Zeleno lisnato povrće

Izbor je širok. Jedite zeleno lisnato povrće kao što su kelj, špinat, zelena salata, blitva i rikula jer ono obiluje prehrambenim vlaknima koja potiču pravilan rad probave. Kad god je moguće, jedite ga sirovo, a ako je termička obrada potrebna, kuhajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Klorofil iz ove vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša i ujedno je glavni saveznik jetre.

Slika nije dostupna Dva napitka koji će "potjerati' kalorije" i ubrzati probavu

10. Zeleni čaj

Iako se zapravo ne radi o hrani, detoksikacija nije potpuna bez konzumacije esencijalnih tekućina. Zato smo na ovaj popis uvrstili zeleni čaj, koji je izuzetno bogat antioksidansima, a između ostalog, ispijanje zelenog čaja može zaštititi jetru od bolesti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju