U subotu se "u pet do 12" na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava okupilo nekoliko tisuća prosvjednika kako bi poručili da je Hrvatskoj potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje.

"Ljubav ne boli", "Nasilje nije obiteljska stvar", "Nemojmo popuštati", "Svi smo odgovorni", "Zločin, a ne prekšaj", "Nulta stopa tolerancije", "I ja sam žrtva nasilja", "Žrtva nikad nije kriva", "Hrabri ljudi", "Djela, a ne riječi"... samo su neke od poruka koje su okupljeni ispisali na transparentima.

Na prosvjedu koji je promovirao nultu stopu tolerancije prema obiteljskom nasilju istaknuti su, između ostalog, šokantni statistički podaci. U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, a 54 posto ubojica bili su njihovi intimni partneri. Čak 90 posto počinjenih nasilja u obitelji procesuira se kao prekršaj, a samo u 2017. policija je više od 11 tisuća počinitelja prijavila zbog obiteljskog nasilja.

Slika nije dostupna Poruke na zagrebačkom prosvjedu inicijative "Spasi me" koje moramo osvijestiti

Greta Thunberg Greta Thunberg: Mlada aktivistkinja nominirana za Nobelovu nagradu za mir

Podaci i poruke koje smo u subotu slušali i gledali su oni koje kao društvo svi moramo osvijestiti, a mirno okupljanje na "Tomislavcu" iznjedrilo je i neke prizore koji vraćaju nadu u bolju budućnost i kakve želimo gledati na našim ulicama. Jedan od prizora koji dokazuje da naše društvo može bolje i koji je raznježio mnoge fotografirala je i Davorka Cecelja Martinkec.

Prilikom odlaska s prosvjeda, oduševila me veličina policajca u usporedbi s našom budućnošću. Kako prosvjed daje nadu, tako je daje i ova fotografija, rekla nam je Davorka o fotografiji s Tomislavca koja na kojoj nasmiješeni "div" razgovora s djecom.

I taj prizor svakako je jedan od onih kakvima želimo svjedočiti - prizor policajca koji je tu da čuva našu djecu koja su naša – budućnost.

Prizor nasmiješenog policajca koji razgovara s djecom raznježio je mnoge Prizor nasmiješenog policajca koji razgovara s djecom raznježio je mnoge (Foto: Davorka Cecelja Martinkec)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju