Najgore boje kupaćih kostima su plava i bijela, a najbolje su kričave boje: ružičasta i narančasta, dok dobro prolaze i kričavo žuta i zelena.

Ova tvrdnja nema veze s modom, već sa sigurnošću, a dolazi od tvrtke ALIVE Solutions Inc., koja se bavi sigurnošću na vodi. Spasioci lakše uočavaju kupače koji nose kostime žarkih boja, a kod spašavanja ponekad i nekoliko sekundi znači razliku između života i smrti.

Utapanje je jedan od najčešćih uzroka smrti za populaciju od jedne do 24 godine, s tim da su petogodišnjaci skupina najvišeg rizika, podaci su kojima barata Svjetska zdravstvena organizacija. Stoga je jedna tvrtka odlučila testirati vidljivost kupaćih kostima u bazenima, jezeru i u moru.

Rezultati su takvi da ako ovo vidite, vjerojatno vam više neće pasti na pamet ni da pogledate kupaće u bijeloj i plavoj boji.

Vidljivost boja razlikuje se ovisno o tome gdje plivate, pa je tako kričavo roza dobra za bazen koji nema plave pločice, no dobra je za bazene sa svijetlim uzorkom. Plava i bijela nisu dobre nigdje.

Najgore boje, prema našem mišljenju, su bijela i svjetloplava, a najbolji izbor bili bi neonski ružičasti i neonski narančasti kupaći kostimi, objasnili su iz tvrtke u svom blogu. Iako su i tamne boje vidljive, često ih se može zamijeniti za hrpe lišća i prljavštinu.

Iako su ova istraživanja napravljena prije dvije godine, dakle pred ljeto 2021., tek kad je jedna mama tiktokerica nedavno i sama testirala vidljivost kupaćih kostima, svijetom se proširilo upozorenje.

@scarnati.swim Just dont do it! Why think about which bathing suits for the splash pad? Just buy bright ones!! ☀️☀️ #selfrescue #selfrescueswimming #selfrescueswim #watersafety #drowningpreventionawareness #springhillisd ♬ original sound - Nikki Scarnati


Nikki Scarnati je instruktorica plivanja te je u svojem videu pokazala kako plivanje djeteta izgleda u realnoj situaciji, odnosno koliko jasno možete vidjeti dijete koje nosi određene boje kupaćeg kostima.

 

Svima koji će uskoro na bazene i more s djecom preporučujem da pogledaju video na TikToku u kojem ta instruktorica plivanja pokazuje svoje dijete u plavom kostimu, koje je dosta teško uočiti.

Boso dijete na plaži "Molim vas, ne oblačite djeci papučice za plažu"

Također pokušajte djetetu ne staviti na glavu plavu kapu, a ista odluka o boji neka vrijedi i za sve stvari koje dijete unosi sa sobom u vodu ili more. Plavo na plavo ne ide dobro!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju