Mjesto među omiljenim blagdanskim ukrasima ima figurica orašara.

U njemačkoj tradiciji orašari simboliziraju sreću i tjeraju zle duhove. Također, u prvoj polovici 20. stoljeća gotovo svi ti neobični drveni vojnici bili su funkcionalni i služili su za drobljenje oraha.

Danas su oni najčešće ukras bez kojeg je Božić nezamisliv i u hrvatskim domovima, pa ne čudi da je radionica drvenih ukrasa Dr. Drvko morala zatvoriti narudžbe orašara za ovu godinu.

Ipak, čim prođe Božić, Samoborka Nikolina Majstrović i njezin tata Miljenko opet će primati narudžbe za popularnu figuricu.

Zelena i crvena smatraju se bojama Božića - 2 Znate li zašto su baš crvena i zelena boje Božića?

Slika nije dostupna Zakon! Kuglice za bor s nezaboravnim rečenicama iz "Prijatelja"

Njih dvoje, naime, stoje iza domaće radinosti Dr. Drvko, koja se bavi ručnom izradom drvenih predmeta i ukrasa. Nikolina ima 22 godine i studentica je na 4. godini Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Njezin je tata Miljenko umirovljenik MORH-a koji je bio pilot MiG-a 21, a trenutačno vodi aviomodelarstvo i brodomodelarstvo za djecu u sklopu Zajednice tehničke kulture u Samoboru.

Miljenkov je hobi obrada drveta pa su prije tri godine izradili nekoliko drvenih ukrasa za njihov bor i krenula je njihova priča. 

Svim našim prijateljima i kolegama su se ti ukrasi svidjeli te smo nakon tog Božića odlučili registrirati domaću radinost i izaći na tržište s našim idejama te pokazati što možemo i nudimo.

Trudimo se da svaki naš proizvod bude
jedinstven i drugačiji od proizvoda koji se nude u trgovinama, priča Nikolina.

Slika nije dostupna Dražesni djedica: Ukras koji u trenu stvara blagdanski ugođaj u domu

Slika nije dostupna Miriše na Božić: Svijeće koje dom pretvaraju u blagdansku oazu

U proizvodnji sudjeluju tata i ona, a ponekad im se, ako je potražnja velika, pridruži i mama.

Tata se najviše bazira na obradu drva, a ja na dizajn i bojanje, kaže Nikolina i dodaje da im je za izradu 20 lutaka orašara visine 24 cm treba oko pet dana.

A orašar nije jedini ukras koji nude za Božić.

Osim orašara pripremili smo još mnogo ukrasa za bor koje možete pronaći u katalogu na našoj web stranici, kaže Nikolina. Među njima su figurice u obliku anđela, soba, Djeda Mraza, snjegovića, medenjaka, bora...

Tijekom ostatka godine, našim kupcima nudimo i izradu personaliziranih proizvoda. Oni nama pošalju sliku nekog predmeta koji bi željeli da napravimo pa mi zajedno s njima razgovaramo i prilagođavamo taj proizvod upravo njima.

Neke od personaliziranih proizvoda koje smo radili su kutija koja je bila namijenjena kao poklon za vjenčanje, slagalica Europe te prozor koji služi kao stalak za ključeve.

Također, u našoj ponudi osim božićnog asortimana i personaliziranih proizvoda imamo i dječji asortiman (za uređenje dječjih soba), uskrsni i proljetni asortiman, kaže Nikolina.

Dio njihove ponude pogledajte i u našoj galeriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju