Iz Mađarske nam dolazi energična pasmina pasa, idealna za aktivne pojedince i sve one koji žele da njihovo dijete odrasta u društvu njuškice. Medenjak pumi, osim što ima baš zvučno ime, takva mu je i narav – njegov nezaustavljivi duh jednostavno ne možete ne primijetiti.

Galerija Pumi Pumi Pumi +6 Čak se i u odrasloj dobi ponašaju kao bebe

Ovaj je pastirski ljepotan na brojnim popisima – od najinteligentnijih, najljepših pasa, pasmina s prirodnim kovrčama pa i onih pasmina koje je najlakše trenirati, a u nastavku možete saznati pokoju zanimljivost o našem mekanom susjedu kojega je doista teško vidjeti izvan granica njegove domovine.

1. Društveni su i lako ih je dresirati

Pumi je radna pasmina i baš ju je zato lako dresirati. Imaju ogromnu količinu energije koju jednostavno moraju potrošiti – pa su vlasnici osuđeni na igru jurnjave i donošenja raznih predmeta i igračaka.

Kao i svakoj pasmini, pumijima je vrlo važna rana socijalizacija kako biste na kraju dobili sigurnog, veselog i energičnog psa.

Pumi Inteligentni su i vrlo uče trikove (Foto: Shutterstock)

2. Ti si mi ipak draži

Ovu rečenicu često možete pročitati u očima pumija jer imaju tendenciju najbolje se povezati samo s jednim članom obitelji. Inače vole ljude i djecu te su im odlični prijatelji, ali jednostavno ćete osjetiti ako pumi smatra da ste mu baš vi najbolji prijatelj.

Pumi Pumiji biraju svoju najdražu osobu (Foto: Shutterstock)

3. Sumnjičavi su prema strancima

Osim što su živahni i što pomno biraju društvo u kojemu se osjećaju ugodno, pumiji su istovremeno sumnjičavi prema strancima. Ipak, više su sramežljivi nego agresivni pa ne morate biti uplašeni da će zaskočiti gosta koji nikad nije bio kod vas doma.

Pumi Sumnjičavi su prema strancima (Foto: Shutterstock)

4. Nemojte zaboraviti na pravilnu njegu

Frizura mađarskog pumija mješavina je kovrča i valova. Pumi također zahtijeva brigu oko dlake, a potrebno ga je raščešljavati nekoliko puta mjesečno. Nakon češljanja treba navlažiti kovrče i ostaviti ih da se prirodno osuše. Također, nemojte zaboraviti na rezanje noktiju i pranje zubića.

Pumi Društveni su i lako ih je dresirati (Foto: Shutterstock)

5. Glasno lajanje

Za razliku od nježnog diva, bernskog planinskog psa ili pak buldoga koja gotovo ne laju, Pumi je jedan od glasnijih pasa u njihovu svijetu. Zato je odličan pas čuvar, ali se trebate naoružati strpljenjem jer je vrlo jasno i glasno zanovijetati ako mu se nešto ne bude svidjelo.

Pumi Vrlo su zaigrani pa su odlični za ljude koji vode aktivan život (Foto: Shutterstock)

6. Klaun

Pumi se čak i u odrasloj dobi ponaša kao štene i jedna je od onih pasmina koje baš uvijek izgledaju kao da su vesele i spremne za akciju. Zbog energične naravi u Mađarskoj je dobio naziv klaun.

Pumi Pumi glasno laje i odličan je pas čuvar (Foto: Shutterstock)

Sve kuže! 10 malih pasmina koje je najlakše naučiti zgodne trikove Havanezer s lopticom Jorkširski terijer Bostonski terijer +5 Toy pudla 10 najljepših kratkodlakih pasmina pasa na svijetu Štene vajmarskog ptičara Bokser Cane Corso +4 Španjolski hrt

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju