Ljubitelji biljaka u svom će stanu uvijek rado pronaći mjesto za novu krasoticu, a ako se radi o biljci koja ne zahtijeva previše pažnje, zainteresirat će se i oni koji žele zelenilo u svom domu, ali su jednostavno antitaletni kada ta biljka zahtijeva nešto više pažnje.

Galerija

Biljka koja će zasigurno privući pozornost i onih talentiranih i onih manje talentiranih je peperomija.

Ovaj tropski biljni rod ima više od 600 jednogodišnjih i višegodišnjih vrsta. Razlikuju se, između ostalog, izgledom listova, a jedna od vrsta je Peperomia argyreia koja ima i nadimak lubenica zbog izgleda svojih listova.

Njezini ljupki i sjajni listovi ukrašeni su zanimljivim šarama, ali sadrže i dosta vlage zbog čega ova biljka nije pretjerana ljubiteljica vode. Zato ju je dovoljno zaliti jednom u otprilike osam dana, odnosno onda kada joj se zemlja prosuši.

Prilikom odabira lokacije za ovu krasoticu pobrinute se da budu u prostoriji s ujednačenom temperaturom i što dalje od propuha.

Podrijetlom iz Južne Amerike, ova mala biljka rado je viđena u domovima upravo zbog atraktivnih listova. Može narasti do 30-ak centimetara, a kako smo već naveli, za ovo biljku se lako brinuti pa je dobar odabir za početnike.

Najvažnije je da ima dovoljno svjetla, da ju se ne zalijeva prekomjerno i da nije na hladnom.

Peperomija - 1
Oba biljka dobar je odabir i za početnike (Foto: Living4media)