Suparništvo među braćom normalna je pojava u djetinjstvu, no na roditeljima je da reagiraju kako se to ne bi pretvorilo u nešto više.

U tome mogu pomoći igre koje će zbližiti braću i sestre, razvijati njihovu društvenu inteligenciju, razvijati pojam o drugoj osobi kao važnom dijelu obitelji te između njih početi stvarati sponu.

Evo nekoliko njih koje možete predložiti svojoj djeci.

1. Gradnja tvrđave od plahti
Jedna od mnogima najdražih igara iz djetinjstva je gradnja tvrđave od plahti i jastuka, bilo da je to ispod kuhinjskog stola, u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi.

Sve što vam treba za to je nekoliko plahti, jastuka i dekica, a možete dodati i blagdanske žaruljice na baterije koje će čitavom prostoru dati posebnu notu.

Dodajte i najdraže igračke, pokoju knjigu i to je sve što je potrebno da i običan dan pretvorite u pravi doživljaj za svoju djecu.

2. Kazalište u kući
Zašto u svome domu ne biste napravili pravo malo kazalište lutaka za cijelu obitelj? Predložite djeci da dramatiziraju neku već postojeću priču, omiljenu lektiru ili pak osmisle vlastitu. Neka osmisle radnju i likove, a potom krenu u osmišljavanje likovnih vizuala.

U dječjim trgovinama postoje i lutke koje se mogu staviti na prste ruke u svrhu lutkarskih predstava, no jednako će biti zabavna igra i s igračkama koje dijete već ima. Osmišljavanjem priče i likova djeca će razvijati kreativnost, maštu te jezične vještine, ali i učiti kako surađivati na zajedničkom projektu.

3. Rad na zajedničkom crtežu
Suradnja na zajedničkom projektu može se razvijati i na zajedničkom crtežu. Sve što trebate je nešto veći bijeli papir i likovni pribor. Zadajte djeci temu crtanja jer će im smjernice pomoći da si jasnije predoče zajednički cilj.

Zajedničke aktivnosti djecu će podučiti važnosti suradnje s drugima.

Primjerice, recite im da nacrtaju veliko božićno drvce sa što više ukrasa. Tijekom crtanja djeca će morati naučiti kako posuđivati boje, kako biti strpljiv dok druga osoba koristi boje koje i njemu trebaju, a krajnji rezultat dat će im vizualni dokaz o tome što se sve može postići zajedničkim snagama.

4. Ti to možeš!
Kada ste posljednji put čuli da je jedno vaše dijete uputilo kompliment drugome? Da, to se ne događa često jer su djeca usmjerena na sebe, no rad na takvom zadatku može donijeti brojne prednosti, a najveća je svakako stvaranje samopouzdanja

Igranje Ranko Rajović: Domišljate igre s kojima ćete klincima ispuniti vrijeme daleko od ekrana

Igračke Savjet stručnjaka: Kako znati ima li vaše dijete previše igračaka?

Dajte djeci list papira i zamolite ih da nacrtaju svog brata ili sestru, a potom nabroje sve u čemu su dobri. Ako dolazi do zatišja, postavite im pitanja poput Što tvoj/a brat/sestra jako dobro radi? Što ti se baš sviđa kod njega/nje?

Jednom kada prođete ove zadatke, predložite djeci da i ona sama iznesu popise aktivnosti koje bi željeli raditi s bratom ili sestrom.

4. Pravljenje keksa
Blagdanske dane možete iskoristiti i za zajedničko pravljenje keksa. Izaberite što jednostavniji recept, napravite tijesto, a potom kuhinjski stol prepustite djeci. Dajte im šarene i čokoladne mrvice, kalupe za kekse i prepustite njihovoj mašti na volju.

Također im možete zadati i da jedan keks ukrase zajedno.

I djeca mogu pomagati i zabaviti se u kuhinji I djeca mogu pomagati i zabaviti se u kuhinji (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju