Billie Jean je ime drugoga singla Michaela Jacksona s albuma Thriller koji je izašao 2. siječnja 1983. godine u izdanju Epic Recordsa. Michael Jackson, koji je rođen na današnji dan prije 62. godine napisao je stihove, glazbu i aranžman za pjesmu koja je u vrlo kratkom roku postala ogroman hit na američkom tržištu, ali i u dobrom dijelu ostatka svijeta.

Stigla je na prvo mjesto Billboardove ljestvice Hot 100 i tamo se zadržala čak devet tjedana. Prodana je u više od 10 milijuna primjeraka čime je postala najprodavaniji solo singl Michaela Jacksona. Osvojila je dvije Grammy nagrade i American Music Award, a Rolling Stone stavio ju je na ljestvicu 500 najboljih pjesama svih vremena (na mjesto 58).

Zanimljivo, da se pitalo Michaelovog producenta Quincyja Jonesa, Billie Jean nikad ne bi bila niti izdana. Slavni producent, diskograf i glazbenik savjetovao je Michaelu da je ne stavi na album jer je nije smatrao dovoljno „jakom“ kao što su bile pjesme Thriller ili Beat It.

Slika nije dostupna Je li on stvarno inspirirao najstrastveniju osvetničku pjesmu iz 90-ih?

Kad je shvatio da Micheal ne odstupa od svojih želja, sugerirao mu je da ime pjesme promjeni u Not my lover jer se bojao da će ljudi misliti kako stihovi govore o legendarnoj tenisačici Billie Jean King.

Pjesma, dakako, nije imala nikakve veze s njom. Štoviše, nije povezana niti s jednom posebnom djevojkom već je spoj različitih obožavateljica koje su Michaelu i njegovoj starijoj braći slale pisma u kojima se kunu da su trudne s njihovom djecom.

Michael je ova traumatična iskustva pretočio u moćnu kompoziciju koja kombinira ritam i blues ritmove, funk i dance-pop, ali i post-disco. Najupečatljivija, pak, bila je kombinacija nekoliko vrsta bubnjeva koji tjeraju na ples.

Aretha Franklin Respect, molim: Neslužbena himna žena koju obožavaju i muškarci

Glazbeni stručnjaci vjeruju da je upravo Billie Jean pjesma koja je prometnula Michaela Jackson u kralja popa, a pogotovo nakon što je nastupio na televizijskom programu Motown 25: Yesterday, Today, Forever koji je emitiran na NBC-ju u svibnju 1983. godine.

Tijekom energičnog izvođenja pjesme, Michael je na veliko oduševljenje publike po prvi puta izveo moonwalk koji će postati njegov zaštitni znak. Po prvi put je nosio i bijelu rukavicu sa šljokicama koja je također bila neraskidivi simbol Michaelove pojavnosti na sceni.

Povrh svega, otpjevat će pjesmu bez greške suvereno varirajući od tenora do falsetta. Za ovaj nastup koji je zabilježen u analima popa bit će i nominiran za prestižnu nagradu Emmy.

Slika nije dostupna Ipak nije "romantična"... Istina o kultnoj baladi koju i Hrvatice rado biraju za prvi ples

Michael Jackson snimio je i spot za Billie Jean pod redateljskom palicom Stevea Varrona, koji je postao prvi video uradak koji se masovno prikazivao u udarnom vremenu na tada novoj glazbenoj televiziji po imenu MTV, a da nije bio djelo bjelačkog umjetnika.

Glazbenik zna prepoznati hit materijal. Sve mora biti na svojem mjestu, ona te ispunjava i čini sretnim. Tako sam se ja osjećao o Billie Jean. Znao sam da će biti hit kad sam je pisao, priznao je kasnije Michael Jackson.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju