U buketu koji će na svom vjenčanju nositi mladenka Meghan Markle vrlo će se vjerojatno nalaziti i cvijet koji za britansku kraljevsku obitelj ima posebno i sentimentalno značenje.

Riječ je delikatnim bijelim cvjetovima mirte koji simboliziraju ljubav, plodnost i nevinost, a za kraljevsku obitelj imaju i dublje značenje. Mnoge mladenke iz britanske kraljevske obitelji u svojim vjenčanim buketima imale su mirtu, počevši od princeze Victorije, a grančicu mirte nosila je i Catherine Middleton.

U buketu koji će na svom vjenčanju nositi mladenka Meghan Markle vrlo će se vjerojatno nalaziti i cvijet koji za britansku kraljevsku obitelj ima posebno i sentimentalno značenje.

Priča kaže da je baka princa Alberta darovala grančicu mirte kraljici Victoriji dok je bila u posjetu Njemačkoj. Kraljica Victorija grančicu je donijela sa sobom u Englesku i zasadila je u svojoj kući za odmor Osborne Home na engleskom otoku Isle of Wight. Mirta ondje cvjeta i danas i mnoge kraljevske mlade upravo su s toga drveta izrezale grančicu za svoj vjenčani buket.

Mladice s biljaka u kući Osborne godinama se tradicionalno stavljaju u vjenčane bukete kraljevskih mladenki. To je germanska tradicija koja simbolizira nevinost mladenke
, otkrio je Toby Beasley, glavni vrtlar kuće Osborne.
U vjenčanom buketu Catherine Middleton također se nalazila mirta U vjenčanom buketu Catherine Middleton također se nalazila mirta (Foto: Guliver/Cover Images)

Princeza Victorija, najstarija kći kraljice Victorije, prva je imala grančicu mirte u svom vjenčanom buketu 1858. godine, čime je započela tradicija koja traje 160 godina. Otad su delikatno bijelo cvijeće u svojim vjenčanim buketima imale i kraljica Elizabeta, princeza Diana i već spomenuta Catherine Middleton.

Uz mirtu, i drugo cvijeće u buketima kraljevskih mladenki imalo je veliko značenje. Primjerice, Catherine Middleton u svom je buketu imala i biljku sweet William te đurđicu i zumbul, omiljeno cvijeće princeze Diane. Većina toga cvijeća i danas raste u memorijalnom vrtu princeze Diane u Kensingtonskoj palači.
Cvjetna aranžerka Philippa Craddock i čuvar vrtova John Anderson izabrali su cvijeće za kraljevsko vjenčanje Cvjetna aranžerka Philippa Craddock i čuvar vrtova John Anderson izabrali su cvijeće za kraljevsko vjenčanje Foto: Getty Images

Palača je potvrdila da će za cvjetne dekoracije na vjenčanju Meghan Markle i princa Harryja zadužena biti cvjetna aranžerka Philippa Craddock. Dekoracije će biti izrađene od cvijeća iz lokalnog uzgoja od kojeg će većina biti uzeta iz vrtova i parkova s imanja The Crown Estate i Windsor Great Park.

Tradicionalno, nakon vjenčanja buket Meghan Markle bit će položen na Grob nepoznatog vojnika. Tu tradiciju započela je kraljica Elizabeta 1923. godine u sjećanje na svog brata Fergusa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju