Dana 24. studenoga obilježava se Dan hrvatskog kazališta. Naime, na taj dan 1860. Vilim Lesić je na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu nakon prekida predstave na njemačkom jeziku na nagovor Dimitrija Demetra rekao: "Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskom jeziku."

Tome u spomen svake se godine obilježava ovaj dan.

Pitanje koje imamo za vas je - kada ste posljednji put bili u kazalištu? Ako razmišljate o odlasku, ali ne znate otkuda krenuti, u nastavku smo izdvojili deset predstava koje vrijedi pogledati.

Ima tu za svakoga po nešto. Izdvojili smo neke nove i neke već dobro poznate predstave u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Tu su predstave za najmlađe, za one koji se vole nasmijati i one koji vole promišljati, kao i za one koji večer vole provesti uz plesnu umjetnost.

ZAGREB

Decadance
Decadance je plesna predstava koja se može pogledati u HNK-u u Zagrebu, a ono po čemu se ističe je to što je sastavljena od izvadaka već postavljenih koreografskih komada Ohada Naharina, izvorno realiziranih s članovima Plesnog kazališta Batsheva.

Slika nije dostupna Intrigantna predstava '64' emotivno otvorila novu sezonu u zagrebačkom HNK-u

Predstava upotrebljava glazbu različitih suvremenih skladatelja te obiluje isječcima iz Naharinovih poznatih kreacija, otkrivajući mnoštvo izvora i nadahnuća kojima se istražuju granice i eksplozivna snaga geste, unoseći u plesače virtuoznu i senzualnu energiju oblikovanu bujicom osjećaja.

Tulum u samostanu
Za one koji vole dobru komediju tu je Tulum u samostanu u postavu Kazališta Komedija.

Nakon što je prekinula s dečkom, Kate odluči pozvati grupu najbližih prijatelja u obnovljeni i, navodno, ukleti samostan, pretvoren u pansion, na novogodišnju zabavu. Nakon poprilične konzumacije alkohola i inih opijata, počinju se otkrivati osobne tajne protagonista, koje idućeg jutra dovode do potpuno novih odnosa među njima.

Tulum u samostanu je komedija koju je Michael Wynne praizveo u prizemlju kazališta Royal Court Theatre u Londonu 2009. godine. Nakon izuzetno dobro primljene praizvedbe tekst je nadopisan i proširen, a za novu verziju autor je dobio nagradu Olivier za najbolju novu komediju.

Ja od jutra nisam stao
Dramski tekst Ja od jutra nisam stao uspješne dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađen na natječaju Marin Držić za 2017. godinu, praizveden je u ožujku 2019. godine u Satiričkom kazalištu Kerempuh u režiji Nane Šojlev, a upravo ga tamo možete pogledati i ovih dana.

Una Vizek progovara o rodnoj problematici, ali uz bitan sadržajni zaokret – stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na duhovit, apsurdan i nekonvencionalan način, dok uvriježeni klišeji o dinamici muško-ženskih odnosa podliježu satiričkoj oštrici.

Ja, tata
Ako želite pogledati urnebesnu i dirljivu ispovijed čovjeka bačenog u avanturu donošenja novog života na svijet, onda je vrijeme za posjet kazalištu Exit.

Predstava "Ja, tata" u režiji Borisa Kovačevića premijerno je izvedena u listopadu 2011. godine, a već 10 godina publika uz glumca Rakana Rushaidata doznaje odgovore na pitanja što danas znači biti tata, zašto uopće imamo djecu, kakav porod želite ili kako izgleda nijemi seks nakon poroda.

Kako tvrde njezini tvorci, ova predstava je namijenjena svima koji tek planiraju postati roditelji, onima koji to ni pod koju cijenu ne žele biti, ali i onima koji roditelji već jesu.

Čarobnjak iz Oza
U Zagrebačkom kazalištu mladih imate priliku uživati u Čarobnjaku iz Oza redateljice Saše Broz. Ovoj izvedbi posebno će se razveseliti vaši najmlađi, a i vi ćete se odlično zabaviti.

Na pozornici ZKM-a dočekat će vas Dorothy, koja putuje kroz carstvo Oz i neobičan trio neprilagođenih koji joj se na tom putu pridružuje. Kako navode na stranicama kazališta, ova je priča važna za djecu, koja će u svojem životu često čuti priče o sličnim fantastičnim "ozovima" koji svašta mogu i znaju i o kojima se "nadaleko, naširoko i nadugačko" govori.

OSIJEK

Trenk iliti divji baron
Prpošni pučki igrokaz, koji se može vidjeti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s pjevanjem i mudroslovljem o barunu i njegovim pandurima koji su protivnička muška bića tjerali u strah, a žene u sladostrašće djelo je trojca Senker-Mujičić-Škrabe, koji stoji iza predstave – parodije povijesti koja je po narudžbi 1984. u praizvedbi razgalila Osječane, a zatim se uprizorenjem ukazala i u Virovitici, Varaždinu i Pečuhu.

24. studenog obilježava se Dan hrvatskog kazališta.

Trideset sedam godina nakon praizvedbe opet nas vraća u vrijeme nastanka cijele horde legendi o strasnim ljubavnim okršajima carice Marije Terezije i Trenka, od kojih jedna kazuje kako su u jednom od izljeva tako carske strasti polomili stol u kutjevačkom vinskom podrumu, koji i dan-danas na sebi ima divovsku razvalinu obla oblika, valjda u mjerama carske stražnjice. Dramatizacija sjajne Ane Prolić jamči dojmljivu eroziju mitova kojima smo povijesno skloni, pristup iz sasvim novog ugla.

RIJEKA

Autotrolej i mi 4

Svatko tko je barem jednom osjetio "čari" vožnje Autotrolejom u Rijeci i njezinoj okolici, moći će se pronaći u predstavi naziva Autotrolej i mi 4, hit-komediji nastaloj prema tekstu Donata Jurkovića.

Svakodnevne situacije u autobusima Autotroleja poslužile su kao inspiracija za predstavu prepunu neobičnih putnika i komičnih zapleta. U središtu radnje je vozač autobusa, kojeg posesivna majka pod svaku cijenu želi oženiti.

Predstava se može pogledati u Kulturnom centru Kalvarija.

Čarobna frula

Mozartova Čarobna frula, autorova posljednja opera te jedna od najuspjelijih i najslavnijih opera svih vremena, prvi put će biti postavljena na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Ova bezvremenska priča o simboličnoj borbi dobra i zla, personificiranoj u likovima velikog svećenika Sarastra i Kraljice noći, koja obuhvaća ljubavne priče između princa Tamina i princeze Pamine, kao i ptičara Papagena i Papagene, osim brojnih čuvenih muzičkih brojeva, obiluje i mnoštvom univerzalnih poruka koje prelaze povijesne i zemljopisne barijere.

Slika nije dostupna "Dame biraju": Upoznajte glumačku ekipu komedije zbog koje žene diljem regije jure u kazalište

Volite li operu ili samo želite zagrepsti u Mozartovo naslijeđe, sada je prilika za to u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci.

SPLIT

Bambina
Radnja predstave Bambina splitskog HNK-a odvija se sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se u splitskom škveru gradi tanker Bambina za grčkog brodovlasnika.

Na mjesto voditelja projekta dolazi mlad i neiskusan inženjer brodogradnje kojemu nije lako suprotstaviti se uhodanim mehanizmima korupcije koje ondje zatiče. Kada se u sve upletu još i ljubavna priča s maturanticom na praksi, sindikalni problemi i obiteljske razmirice, rezultat je autentični mediteranski kaos koji se rješava uz puno galame, grubih riječi, melodramatskih obrata i naravno, pjesme.

Redatelj predstave je Krešimir Dolenčić, a uz hitove Nene Belana i legendarnih Đavola ova kazališna priča pripovijeda se kao nostalgični jukebox mjuzikl, premda će i ono vrijeme, kojega se mnogi sjećaju kao nekih boljih dana, podsjetiti i na danas aktualne probleme.

U malu je uša đava
Tisja Kljaković Braić je svojim knjigama osvojila Hrvatsku, a njezin je roman pretočen i u predstavu koju možete pogledati u HNK-u u Splitu.

Redatelj Mario Kovač prihvatio se dramatizacije priče o malenoj djevojčici koja odrasta pod zaštitom bake i dida, koja se skriva u kiosku, ne voli odlazak u vrtić, s didon ide na partiju karata u Hajduka, a sa susjedima na kupanje pod Marjanom.

Od rođenja do početka rata, koji se podudara i s autoričinim odlaskom u srednju školu, pratimo obitelj – oca, majku, dida, baku, susjede iz iste zgrade i ulice u čijem je središtu protagonistica, vragolasta djevojčica, inteligentna, darovita i pomalo razmažena. Kroz niz zabavnih priča, s mješavinom smijeha i suza pratimo tipično dalmatinsko i mediteransko djetinjstvo prepuno radosti, povjerenja i ljubavi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju