Neki kućni ljubimci stvoreni su da budu zvijezde na društvenim mrežama, a među njima je i Maine coon ljepotan Omar koji živi u Melbourneu u Australiji i izgleda potpuno neodoljivo.

Svoje dogodovštine iz svakodnevnog života kao i fotografije koje pokazuju njegovu veličanstvenu ljepotu, Omarovi vlasnici dijele na njegovom Instagram profilu na kojem se skupilo čak 157.000 pratitelja. Sukladno pasmini Maine coon, sedmogodišnji Omar je zaista ogroman macan, dugačak je impresivnih 120 centimetara, visok oko 43 centimetra i težak 14 kilograma.

Živi s još jednom macom, Strudel i dva psa, Penny i Rafiki.

Omara njegovi vlasnici opisuju kao odlučnog, društvenog, povremeno maznog, neobičnog i inteligentnog mačka, a sve to čini ovog narančastu "zvjerku" savršenim kućnim ljubimcem s karakterom. Koliko voli Omara, njegova vlasnica pokazala je i noseći personaliziranu zaštitnu masku za lice s Omarovim licem.

Omar je zapravo jedan medeni "nježni div", kako se često opisuje pasminu Maine coon zbog njene veličine te nježne i neagresivne naravi. Po karakteru može se reći da Maine coon predstavlja most između mačke i psa.

Maine coon ima srednje dugu dlaku, što joj daje poseban šarm i ljepotu, a s druge strane ne zahtijeva mnogo uređivanja, kao što je to recimo kod drugih dugodlakih pasmina mačaka (npr. perzijske).

Zbog svojih uobičajenih smeđih pruga i gustog repa mačka Maine coon poznata je i kao rakunska mačka, a postoji i mit, doduše genetski nemoguć, da je ta pasmina zapravo nastala križanjem poludivljih domaćih mačaka i rakuna (coon na engleskom i znači 'rakun'). Još jedna narodna predaja kaže da je Maine coon "rezultat" križanja domaće mačka i risa, odnosno divlje mačke, što bi moglo objasniti čuperke na vrhovima ušiju koje Maine coon često imaju.

Slika nije dostupna Njezino visočanstvo Maine coon: Maca šarmerica s karakteristikama psa

Slika nije dostupna Norveška šumska mačka: Veličanstvena ljubimica koja voli i druge mace i pse

Generalno prihvaćena hipoteza među uzgajivačima jest ta da je pasmina Maine coon nastala križanjem lokalnih kratkodlakih domaćih mački i dugodlakih pasmina koje su u SAD doveli engleski moreplovci ili pak nordijci. Povezanost s nordijcima nalazi se u velikoj sličnosti Maine coona s norveškom šumskom mačkom, za koju se također smatra da potječe od mačaka koje su putovale s nordijcima.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju