Mačke mogu imati različite boje nosića, a to ovisi i o boji njihove dlake. Maca tako može imati i vrlo blijedi, gotovo bijeli nos, ali ako je vašoj ljubimici nos odjednom pobijelio ili je tijekom vremena postao bljeđi, to može ukazivati na neki zdravstveni problem zbog kojeg biste svakako trebali posjetiti veterinara.

Idući zdravstveni problemi zbog kojih maci nos može postati bijel razlozi su zbog kojih biste svoju mezimicu što prije trebali odnijeti veterinaru. Hitno otiđite veterinaru ako je promjena nagla, a ako primijetite postupnu promjenu, nije potreban hitan odlazak, ali svakako zakažite pregled.

Što prije reagirate na promjene u boji mačkina nosa, to su veće šanse da ćete vi i vaš veterinar staviti problem pod kontrolu. Mnoge od ovih hitnih situacija mogu se liječiti brzom veterinarskom reakcijom.

Anemija

Anemija je naziv za svaki gubitak crvenih krvnih stanica u tijelu. Do anemije može doći uslijed poremećaja krvarenja, nekih vrsta raka, pothranjenosti, poremećaja koštane srži, bolesti bubrega i niza drugih ozbiljnih problema.

Ako kod svoje mace primijetite bijeli nos praćen velikim umorom, krivac tome mogla bi biti anemija.

Bez obzira na uzrok anemije, veterinar mora postaviti dijagnozu. Nakon postavljanja dijagnoze veterinar će odrediti najbolju terapiju, odnosno daljnje postupanje s obzirom na zdravstveno stanje mačke.

Dehidracija

Dehidracija je najčešći razlog zbog kojeg će mački pobijeliti nos. Mačke koje ne unesu dovoljno tekućine brzo će doći u stanje dehidracije, pa čak i one ozbiljne. Kako dehidracija postaje sve ozbiljnija, maci će nos biti sve bljeđi ili sasvim bijel.

Blaga do umjerena dehidracija vjerojatno neće rezultirati bijelim nosom. Ako vašoj mački nos postane bijel, a znate ili sumnjate da nije unijela dovoljno tekućine, hitno otiđite veterinaru. Možda će biti potrebna infuzija kako bi se životinja rehidrirala i povratila zdravlje.

Hipotermija ili ozebline

Hipotermija podrazumijeva svaku situaciju u kojoj temperatura tijela mačke dosegne opasno nisku razinu, primjerice uslijed izloženosti oštrim vremenskim uvjetima. Maca koja je u vrlo ozbiljnoj fazi hipotermije može imati bijel nos, uz mnoge druge simptome.

Ozebline češće uzrokuju da mačji nos postane jarko crven, plav ili siv. Međutim, ovisno o prirodnoj boji nosa mačke, on može postati bijel kao posljedica ozeblina. Ako se to dogodi, otiđite hitno veterinaru, prije nego što se ozebline još više pogoršaju.

Rak kože

Puno je manja vjerojatnost da će rak kože uzrokovati bijeli nos kod mačaka, u usporedbi s ostalim uzročnicima na ovom popisu. Međutim, i dalje postoji mogućnost da maca koja ima rak kože na ili oko nosa ili na licu, ima bijeli nos.

I druge vrste raka mogu uzrokovati da nos pobijeli kako bolest postaje sve ozbiljnija. Ako bljedilo nosa vaše mačke prate drugi ozbiljni simptomi, kao što su ekstreman gubitak težine ili teška letargija i slabost, svakako razgovarajte s veterinarom o tome je li moguće da maca ima rak.

Slatka mačka Ni previše maženja nije dobro: Sedam situacija koje kod mačaka izazivaju najveći stres

Slatka mačka Zašto mačka ne reagira kada je zovete imenom i može li ona uopće prepoznati svoje ime?

Mačja leukemija

Mačja leukemija ozbiljan je zdravstveni problem koji je za većinu mačaka fatalan. Obuhvaća mnoge simptome tijekom posljednjih nekoliko godina života bolesne mačke, a bijeli nos jedan je od mogućih znakova.

Mačke koje imaju mačju leukemiju mogu lakše krvariti od onih koje je nemaju. Osim toga, mogu imati manje crvenih krvnih zrnaca u tijelu. Oba ta čimbenika doprinose povećanom riziku od pojave bijelog ili blijedog nosa kod maca koje boluju od leukemije. Svakako razgovarajte sa svojim veterinarom o liječenju.

Dijabetes

Iako bilo koja vrsta dehidracije potencijalno može uzrokovati da mačji nos postane vrlo blijed ili bijel, dijabetes znatno povećava taj rizik.

Mačke s dijabetesom koji nije pod kontrolom mogu osjećati pretjeranu žeđ i previše mokriti, što pridonosi dehidriranosti.

Blijedi nos često je jedan od prvih znakova upozorenja vlasnicima mačaka kada je u pitanju mačji dijabetes. Iz tog razloga, važno je ljubimca što prije odvesti veterinaru ako sumnjate da bi mogao biti dijabetičar. Što prije počnete dijabetes držati pod kontrolom, to će se prije vaša ljubimica bolje osjećati.

Sve je očarao: Perzijski mačak Ante iz Splita pobjednik je svjetske izložbe mačaka WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 15 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 18 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 11 +14 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 17

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju