Radi se o parfe torti po receptu Nataše Pralice koju je i ona sama jednom prigodom radila na velikim vrućinama, a gosti su dolazili po komad više kako bi se osvježili.
Riječ je o veoma ukusnoj, kremastoj torti koja se može staviti i u zamrzvač kada će stvarno biti kao sladoledna torta.
Evo recepta.
SASTOJCI
Biskvit:
- 3 jaja
- 70 g šećera
- 70 g brašna
- 1 žlica kakaa
- 1/2 žličice praška za pecivo
- mlijeko za poprskati
Svijetla krema:
- 80 g šećera
- 250 ml vode
- 3 žumanjka
- 2 jaja
- 200 g bijele čokolade
- 1 želatina
- 200 ml vrhnja za šlag
Tamna krema:
- 80 g šećera
- 250 ml vode
- 3 žumanjka
- 2 jaja
- 200 g čokolade za kuhanje
- 1 želatina
- 200 ml vrhnja za šlag
Dekoracija:
- 300 ml vrhnja za šlag
Priprema biskvita:
- Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom.
- U drugu zdjelu dodajte bjelanjke i miksajte ih da dobijete čvrsti snijeg.
- Posebno pjenasto izradite žumanjke i šećer.
- Dodajte pripremljeno brašno i miksajte.
- Zatim dodajte malo izrađenih bjelanjaka, sjedinite mikserom.
- Dodajte ostatak bjelanjaka i sastojke sjedinite pjenjačom.
- Na dno kalupa promjera 26 cm postavite masni papir.
- Istresite i rasporedite smjesu.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 25 minuta.
- Pečeni biskvit malo poprskajte sa mlijekom prije nego rasporedite svijetlu kremu.
Priprema svijetle kreme:
- U lonac dodajte šećer i vodu, stavite kuhati.
- Za to vrijeme u zdjelu dodajte žumanjke i cijela jaja, te ih izmiksajte.
- Kada voda zakipi, sklonite ju sa strane i umiješajte pripremljena jaja.
- U vruću smjesu dodajte bijelu čokoladu (narezanu ili u kapljicama) i miksajte da se čokolada istopi.
- Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
- Pripremite želatinu u prahu po uputstvu s vrećice.
- Želatinu koju sam ja koristila i 4 žlice hladne vode, pomiješala sam i ostavila 10 minuta da nabubri.
- Nakon toga sam ju istopila na laganoj temperaturi. Ja topim držeći u zraku kako nebi bila vruća, možete provjeriti prstom.
- Istopljenu želatinu dodajte kremi.
- Posebno u drugu zdjelu ulijte vrhnje za šlag.
- Miksajte ga da postane čvsrt.
- Šlag dodajte kremi i sjedinite.
- Kremu rasporedite preko biskvita.
- Stavite u hladnjak da se krema stegne prije nanošenja tamne kreme.
Priprema tamne kreme:
- U lonac dodajte šećer i vodu, stavite kuhati.
- Za to vrijeme u zdjelu dodajte žumanjke i cijela jaja, te ih izmiksajte.
- Kada voda zakipi, sklonite ju sa strane i umiješajte pripremljena jaja.
- U vruću smjesu dodajte čokoladu za kuhanje(narezanu ili u kapljicama) i miksajte da se čokolada istopi.
- Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
- Ponovite postupak pripreme sa želatinom na isti način kao za svijetlu kremu.
- Istopljenu želatinu dodajte kremi.
- Posebno u drugu zdjelu ulijte vrhnje za šlag.
- Miksajte ga da postane čvsrt.
- Šlag dodajte kremi i sjedinite.
- Gotovu kremu rasporedite preko svijetle kreme.
- Tortu stavite u hladnjak da se stegne.
Priprema dekoracije:
- U zdjelu ulijte vrhnje za šlag.
- Miksajte ga da postne čvrst.
- Pomoću vrećice i nastavka za ukrašavanje po površini radite ružice od šlaga.
- Ostatak dekoracije napravite po želji.
Kako Nataša Pralica priprema parfe tortu, pogledajte u njezinu videu na YouTubeu i u na kraju ovog teksta, a ovaj i druge recepte potražite na blogu Natašine slastice.
Ako volite kremaste kolače, mogli bi vam se svidjeti i ovi recepti: