Rijetki su oni koji ljeti ne vože uživati u sladoledu, a mi vam donosimo recept za tortu koja podsjeća na sladoled zbog čega će također biti odličan izbor u ljetnim mjesecima.

Radi se o parfe torti po receptu Nataše Pralice koju je i ona sama jednom prigodom radila na velikim vrućinama, a gosti su dolazili po komad više kako bi se osvježili.

Riječ je o veoma ukusnoj, kremastoj torti koja se može staviti i u zamrzvač kada će stvarno biti kao sladoledna torta.

Evo recepta.

SASTOJCI

Biskvit:

  • 3 jaja
  • 70 g šećera
  • 70 g brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • mlijeko za poprskati

Svijetla krema:

  • 80 g šećera
  • 250 ml vode
  • 3 žumanjka
  • 2 jaja
  • 200 g bijele čokolade
  • 1 želatina
  • 200 ml vrhnja za šlag

Tamna krema:

  • 80 g šećera
  • 250 ml vode
  • 3 žumanjka
  • 2 jaja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 želatina
  • 200 ml vrhnja za šlag

Dekoracija:

  • 300 ml vrhnja za šlag

Priprema biskvita:

  1. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom.
  2. U drugu zdjelu dodajte bjelanjke i miksajte ih da dobijete čvrsti snijeg.
  3. Posebno pjenasto izradite žumanjke i šećer.
  4. Dodajte pripremljeno brašno i miksajte.
  5. Zatim dodajte malo izrađenih bjelanjaka, sjedinite mikserom.
  6. Dodajte ostatak bjelanjaka i sastojke sjedinite pjenjačom.
  7. Na dno kalupa promjera 26 cm postavite masni papir.
  8. Istresite i rasporedite smjesu.
  9. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 25 minuta.
  10. Pečeni biskvit malo poprskajte sa mlijekom prije nego rasporedite svijetlu kremu.

Priprema svijetle kreme:

  1. U lonac dodajte šećer i vodu, stavite kuhati.
  2. Za to vrijeme u zdjelu dodajte žumanjke i cijela jaja, te ih izmiksajte.
  3. Kada voda zakipi, sklonite ju sa strane i umiješajte pripremljena jaja.
  4. U vruću smjesu dodajte bijelu čokoladu (narezanu ili u kapljicama) i miksajte da se čokolada istopi.
  5.  Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
  6. Pripremite želatinu u prahu po uputstvu s vrećice.
  7. Želatinu koju sam ja koristila i 4 žlice hladne vode, pomiješala sam i ostavila 10 minuta da nabubri.
  8. Nakon toga sam ju istopila na laganoj temperaturi. Ja topim držeći u zraku kako nebi bila vruća, možete provjeriti prstom.
  9. Istopljenu želatinu dodajte kremi.
  10. Posebno u drugu zdjelu ulijte vrhnje za šlag.
  11. Miksajte ga da postane čvsrt.
  12. Šlag dodajte kremi i sjedinite.
  13. Kremu rasporedite preko biskvita.
  14. Stavite u hladnjak da se krema stegne prije nanošenja tamne kreme.

Priprema tamne kreme:

  1. U lonac dodajte šećer i vodu, stavite kuhati.
  2. Za to vrijeme u zdjelu dodajte žumanjke i cijela jaja, te ih izmiksajte.
  3. Kada voda zakipi, sklonite ju sa strane i umiješajte pripremljena jaja.
  4. U vruću smjesu dodajte čokoladu za kuhanje(narezanu ili u kapljicama) i miksajte da se čokolada istopi.
  5. Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
  6. Ponovite postupak pripreme sa želatinom na isti način kao za svijetlu kremu.
  7. Istopljenu želatinu dodajte kremi.
  8. Posebno u drugu zdjelu ulijte vrhnje za šlag.
  9. Miksajte ga da postane čvsrt.
  10. Šlag dodajte kremi i sjedinite.
  11. Gotovu kremu rasporedite preko svijetle kreme.
  12. Tortu stavite u hladnjak da se stegne.

Priprema dekoracije:

  1. U zdjelu ulijte vrhnje za šlag.
  2. Miksajte ga da postne čvrst.
  3. Pomoću vrećice i nastavka za ukrašavanje po površini radite ružice od šlaga.
  4. Ostatak dekoracije napravite po želji.

Kako Nataša Pralica priprema parfe tortu, pogledajte u njezinu videu na YouTubeu i u na kraju ovog teksta, a ovaj i druge recepte potražite na blogu Natašine slastice.

Ako volite kremaste kolače, mogli bi vam se svidjeti i ovi recepti:

Cheesecake s marelicama Još jedna verzija ljetnog cheesecakea, lagana i mirisna

Torta od čokolade Gotova začas! Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije

Tiramisu s malinama Recept za ljetni kolač u kojem puno duže uživamo nego što ga pripremamo

Ovaj brzi ledeni vjetar priprema se bez kuhanja i pečenja Brzi ledeni vjetar: Recept za omiljeni kolač bez kuhanja i pečenja

Torta od kokosa s malinama Kokos-torta s malinama: Kremasta slastica s manje kalorija koju nije problem pripremiti

Recept za najkremastije kocke od lješnjaka sa stranice Recepttura Recept za najkremastije kocke od lješnjaka koje će oduševiti ljubitelje izdašnih kolača

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju