Slatka peciva uvijek nas asociraju na uskrsni doručak, a pinca i uskrsna pletenica glavne su zvijezde blagdanskog stola. Kao maleni odmak od klasičnog, donosimo recept za svečaniju uskrsnu pletenicu koja izgleda poput umjetničkog djela.

Galerija Uskrsna pletenica blogerice Milene iz Banje Luke Uskrsna pletenica blogerice Milene iz Banje Luke Uskrsna pletenica blogerice Milene iz Banje Luke +11 Uskrsna pletenica blogerice Milene iz Banje Luke

Radi se o slatkoj pletenici blogerice Milene iz Banje Luke, a u galeriji možete pronaći detaljan postupak izrade.

Uskrsna pletenica – sastojci:

  • 650 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 50 ml mlakog mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 2 žličice soli
  • Oko 300 ml mlakog mlijeka

Za premaz:

  • 1 žumanjak
  • 2 žličice jogurta ili slatkog vrhnja
  • Sjemenke kima, suncokreta, lana

Uskrsna pletenica – priprema:

  1. U velikoj posudi prosijati brašno. Dodati suhi kvasac i žlicu šećera pa sve zaliti s 50 ml mlijeka, malo promiješati o ostaviti tako oko pet minuta. Kad se kvasac aktivira, dodati sve ostale sastojke.
  2. Kratko zamijesiti tijesto, prekriti posudu krpom ili plastičnom folijom pa ostaviti na toplom oko 15 minuta.
  3. Premijesiti tijesto, ovoga puta mijesiti oko pet minuta. Ponovno ostaviti na toplom, ovaj put oko sat vremena, odnosno, dok se ne udvostruči. Nakon sat vremena tijesto premijesiti i podijeliti na 24 loptice. Za jednu pletenicu je potrebno šest loptica.
  4. Svaku lopticu razvući u štapić, tako da sredina bude nešto deblja u odnosu na krajeve.
  5. Grupirati štapiće po dva spojena na strane i dva razdvojena u sredini pa isplesti pletenice po uputama na fotografijama.
  6. Oblikovane pletenice staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Paziti na razmak, trebaju imati dovoljno mjesta kako se ne bi spojile.
  7. Neka pletenice odmore u plehu još oko pola sata. Premazati ih razmućenim žumanjkom i vrhnjem pa posuti sjemenkama po želji.
  8. Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatu boju.
  9. Kad su gotove prekriti ih suhom krpom.
  10. Prohlađene rezati.

Savjet: Ovako pripremljeno tijesto možete isplesti i po standardnom postupku. 

Uskrsna pletenica blogerice Milene iz Banje Luke Uskrsna pletenica blogerice Milene iz Banje Luke (Foto: Instagram@my.mili.cake.milena)

Recept za svečanu pletenicu s nama je podijelila blogerica Milena iz Banje Luke, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu my.milli.cake te u nastavku:

Sretan Uskrs!

  Pinca Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač Mrkve od lisnatog tijesta Recept za lisnate mrkve gotove za 15 minuta Šunka u lisnatom tijestu Bolja od one u kruhu? Isprobajte recept za sočnu šunku u lisnatom tijestu Slatki uskrsni keksi Recept za prhke uskrsne kekse koji su pravi ukras stola Recept za pincu star 100 godina Recept za pincu star 100 godina koji odolijeva novim verzijama

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju