Pita mađarica jedna je od najpoznatijih pita na našim prostorima i gotovo da nema proslave ili svečane prilike, a da se na stolu ne nađe upravo pita mađarica. Prhke, tanke kore i divna čokoladna krema dobitna su kombinacija, zar ne?
Ništa nije tako slasno, utješno i fino kao prava domaća pita mađarica, kolač koji se na našim stolovima nalazi već više desetaka godina i čiji se recept prenosi s generacije na generaciju.
S obzirom na današnji tempo života, ali i složenost pripreme ove pite, mnogi posežu za kupovnim mađaricama, no one se ne mogu mjeriti s pravom domaćom mađaricom pečenom u vlastitom domu.
Slažemo se da za njezinu izradu trebaju i vještina, i vrijeme, i volja, ali zašto ne biste pokušali? Donosimo vam detaljan recept za pitu mađaricu, slijedite sve opisane korake i napravit ćete mađaricu baš kakvu pamtite iz djetinjstva.
Sastojci:
Za kore:
600 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
200 g šećera
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja
50 g masti
prstohvat soli
Za kremu:
1 l mlijeka
100 g oštrog brašna
200 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
5 žlica kakaa
1 žlica ruma
200 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
1 žlica ulja
Priprema:
1. U dubljoj zdjeli izmiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli i šećer, promiješajte pa dodajte jaja, mast i vrhnje te umijesite glatko tijesto.
2. Tijesto podijelite na 5 ili 6 jednakih dijelova, na papiru svaki dio razvaljajte što tanje možete (na veličinu pleha na kojem ćete peći kore), prebacite na obrnutu stranu pleha za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 8-9 minuta (kore trebaju ostati bijele, ne smiju se prepeći). Dok se jedna kora peče, vi razvaljajte drugu i tako dok ne ispečete sve kore. Pustite da se kore dobro ohlade.
3. Skuhajte kremu: u dubljem, većem loncu izmiješajte brašno, kakao, šećer i dio mlijeka, pazite da razbijete eventualne grudice, dodajte ostatak mlijeka pa stavite kuhati na srednje jaku vatru i kuhajte oko 10 minuta. Ugasite vatru, dodajte čokoladu, rum i maslac pa sve dobro izmiješajte.
4. Slažite mađaricu (obvezno je mažite vrućom kremom): stavite prvu koru, premažite je dijelom kreme, potom stavite drugu koru, pa opet dio kreme i činite tako sve dok ne dođete do zadnje kore. Zadnju koru prelit ćete glazurom. Ostavite da se mađarica ohladi, preko nje stavite nešto teško (poput debelih knjiga ili teških dasaka) i ostavite da tako stoji barem 5-6 sati (a najbolje preko noći).
5. Napravite čokoladnu glazuru: na pari otopite natrganu čokoladu i na kockice narezan maslac pa umiješajte ulje. Glazuru hladite desetak minuta i potom je prelijte po mađarici. Kad se glazura stegnula, narežite mađaricu i poslužite.
Još jedan neizostavan, gotovo tradicionalan kolač koji bi se trebao naći na svakom svečanom i blagdanskom stolu jest kuglof.
Pročitajte i ostale recepte za slastice bez kojih ne možemo zamisliti blagdanski stol: