Pita mađarica
Pita mađarica (Foto: Sandra Rončević)
Zdravlje & prehrana

Recept za pitu mađaricu kakvu pamtimo još iz djetinjstva

18-12-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Pita mađarica jedna je od najpoznatijih pita na našim prostorima i gotovo da nema proslave ili svečane prilike, a da se na stolu ne nađe upravo taj kolač. Prhke, tanke kore i divna čokoladna krema dobitna su kombinacija, zar ne?

Ništa nije tako slasno, utješno i fino kao prava domaća pita mađarica, kolač koji se na našim stolovima nalazi već više desetaka godina i čiji se recept prenosi s generacije na generaciju.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste

S obzirom na današnji tempo života, ali i složenost pripreme te pite, mnogi posežu za kupovnim mađaricama, no one se ne mogu mjeriti s pravom domaćom mađaricom pečenom u vlastitom domu.

Slažemo se da za njezinu izradu trebaju i vještina, i vrijeme, i volja, ali zašto ne biste pokušali? Donosimo vam detaljan recept za pitu mađaricu, slijedite sve opisane korake i napravit ćete mađaricu baš kakvu pamtite iz djetinjstva.

Pita mađarica - sastojci:

Za kore:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šećera
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 50 g masti
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 100 g oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica kakaa
  • 1 žlica ruma
  • 200 g maslaca

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica ulja

Pita mađarica - priprema:

  1. U dubljoj zdjeli izmiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli i šećer, promiješajte pa dodajte jaja, mast i vrhnje te umijesite glatko tijesto.
  2. Tijesto podijelite na 5 ili 6 jednakih dijelova, na papiru svaki dio razvaljajte što tanje možete (na veličinu pleha na kojem ćete peći kore), prebacite na obrnutu stranu pleha za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 8-9 minuta (kore trebaju ostati bijele, ne smiju se prepeći). Dok se jedna kora peče, vi razvaljajte drugu i tako dok ne ispečete sve kore. Pustite da se kore dobro ohlade.
  3. Skuhajte kremu u dubljem, većem loncu. Izmiješajte brašno, kakao, šećer i dio mlijeka, pazite da razbijete eventualne grudice, dodajte ostatak mlijeka pa stavite kuhati na srednje jaku vatru i kuhajte oko 10 minuta. Ugasite vatru, dodajte čokoladu, rum i maslac pa sve dobro izmiješajte.
  4. Slažite mađaricu (obvezno je mažite vrućom kremom): stavite prvu koru, premažite je dijelom kreme, potom stavite drugu koru, pa opet dio kreme i činite tako sve dok ne dođete do zadnje kore. Zadnju koru prelit ćete glazurom. Ostavite da se mađarica ohladi, preko nje stavite nešto teško (poput debelih knjiga ili teških dasaka) i ostavite da tako stoji barem 5-6 sati (a najbolje preko noći).
  5. Pripremite čokoladnu glazuru: na pari otopite natrganu čokoladu i na kockice narezan maslac pa umiješajte ulje. Glazuru hladite desetak minuta i potom je prelijte po mađarici. Kad se glazura stegnula, narežite mađaricu i poslužite.

Dobar tek!

Inspirirajte se našim bogatim popisom od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu.

Pročitajte i ostale recepte za slastice bez kojih ne možemo zamisliti blagdanski stol te razne verzije mađarice:

Mađarica Još jedno lice prefine pite: Recept za mađaricu koja se ne peče Linzer pita Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta Lažna mađarica Bez pečenja kora! Lagani recept za lažnu mađaricu Kolač Dunavski valovi Recept za dunavske valove, kolač na kojem su odrasle generacije Čoko rozen kocke Čoko rozen kocke: Preukusna zamjena za mađaricu koja se brzo priprema Husari Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima Oraščiči blogerice Helene Pudić Keksići koje svi vole: Ovo je najbolji recept za oraščiće Crveni raspucanci Red velvet raspucanci: Recept za keksiće koji izgledaju kao Božić na pladnju Prhki linzeri Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić Medena Kata Medena Kata: Recept za jedan od najpopularnijih božićnih kolača

 

Pročitaj još
Pročitaj još