Baskijski cheesecake
Baskijski cheesecake (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za baskijski cheesecake, mnogima najfiniju verziju torte od sira bez podloge

17-05-2025 Piše D.Š.
komentari

Ako se još niste zasitili recepata za cheesecake, vrijeme je da napokon isprobate i ovaj baskijski. Onaj originalan iz restorana La Viña u San Sebastianu smatra se jednim od najukusnijih na svijetu.

Mnogima je baš ova verzija cheesecakea bez podloge najdraži, a neki će reći da je ujedno i dijetna s obzirom na to da ne koristimo kekse i maslac za podlogu kao u američkoj. Ispod zapečene korice okusa karamele skriva se kremasta fantazija koja se radi od najjednostavnijih sastojaka.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Baskijski cheescake – sastojci

  • 375 g krem sira
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g razmućenih jaja (cca 2 jaja srednje veličine)
  • 2 g oštrog brašna

Baskijski cheesecake – priprema

  1. Zgužvajte komad masnog papira za pečenje pa ga izravnajte dlanovima i stavite u okrugli kalup promjera 18 centimetara. Možete koristiti i veći kalup ako želite nizak cheesecake. Upalite pećnicu na 210 Celzijevih stupnjeva.
  2. Primijetili ste da je količina jaja u gramima. Neka vas ovo ne zbunjuje, vaganjem jaja samo dobivamo precizniju količinu. Nisu sva jaja iste veličine i prevelika ili premala količina može itekako utjecati na završni rezultat. Za 100 grama jaja trebat će vam otprilike dva jaja srednje veličine. Razlupajte ih, izvažite i višak spremite u hladnjak za kajganu ili neku kremu.
  3. Sir stavite u posudu i miksajte dvije minute na srednjoj brzini. Potom dodajte šećer i miksajte dok ga ne sjedinite sa sirom u glatku smjesu. U drugu posudu ubacite malo vrhnja i brašno pa ih umiješajte rukom u pasu, a zatim dodajte ostatak vrhnja. Miksajući na najmanjoj brzini pomalo i u nekoliko navrata dodajte vrhnje i brašno u smjesu sira i šećera. Na kraju dodajte jaja, također miksajući na maloj brzini i čim vidite da su jaja umiješana prestanite s miksanjem.
  4. Ulijte smjesu u kalup kojim potom nekoliko puta lagano udarite o stol kako biste izbili zrak iz smjese, a ako vam se pojave veći mjehurići zraka samo ih probušite čačkalicom. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 210 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 50 minuta, ovisno o jačini pećnice. Najbolje je pratiti boju površine. Cheesecake po vrhu mora imati zagasitu zlaćanu tamnosmeđu boju, ali ne želite da zagori do crne boje.
  5. Kada ga izvadite iz pećnice, bit će napuhnut, a onda će se prilikom hlađenja pasti i na sredini će se stvoriti krater. Neka vas to ne brine, baskijski cheesecake točno tako mora izgledati. Ostavite ga da se hladi na sobnoj temperaturi dva sata, a zatim prebacite u hladnjak preko noći ili na najmanje 9 sati.

Dobar tek!

Dobar tek!

U nastavku pronađite još recepata za cheesecake.

Čokoladni cheesecake Trebat će vam samo tri sastojka da pripremite ovaj neodoljivi cheesecake

Cheesecake s karamelom Nikad ne dosadi: Recept za jednostavni cheesecake s gustom karamelom

Cheesecake s borovnicama Cheesecake s borovnicama: Recept za tortu sa sirom, priprema se lako i brzo

Cheesecake u čaši Kad ste u žurbi: Cheesecake u čaši koji ćete pripremiti puno brže nego klasičnu verziju

Brzi cheesecake u čaši Cheesecake s jagodama bez pečenja gotov za 10 minuta

Cheesecake s osvježavajućom kremom Brzi cheesecake bez pečenja s laganom i tako osvježavajućom kremom

Cheesecake s malinama Recepti za cheesecake

Pročitaj još
Pročitaj još