Mnogima je baš ova verzija cheesecakea bez podloge najdraži, a neki će reći da je ujedno i dijetna s obzirom na to da ne koristimo kekse i maslac za podlogu kao u američkoj. Ispod zapečene korice okusa karamele skriva se kremasta fantazija koja se radi od najjednostavnijih sastojaka.
Baskijski cheescake – sastojci
- 375 g krem sira
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- 100 g razmućenih jaja (cca 2 jaja srednje veličine)
- 2 g oštrog brašna
Baskijski cheesecake – priprema
- Zgužvajte komad masnog papira za pečenje pa ga izravnajte dlanovima i stavite u okrugli kalup promjera 18 centimetara. Možete koristiti i veći kalup ako želite nizak cheesecake. Upalite pećnicu na 210 Celzijevih stupnjeva.
- Primijetili ste da je količina jaja u gramima. Neka vas ovo ne zbunjuje, vaganjem jaja samo dobivamo precizniju količinu. Nisu sva jaja iste veličine i prevelika ili premala količina može itekako utjecati na završni rezultat. Za 100 grama jaja trebat će vam otprilike dva jaja srednje veličine. Razlupajte ih, izvažite i višak spremite u hladnjak za kajganu ili neku kremu.
- Sir stavite u posudu i miksajte dvije minute na srednjoj brzini. Potom dodajte šećer i miksajte dok ga ne sjedinite sa sirom u glatku smjesu. U drugu posudu ubacite malo vrhnja i brašno pa ih umiješajte rukom u pasu, a zatim dodajte ostatak vrhnja. Miksajući na najmanjoj brzini pomalo i u nekoliko navrata dodajte vrhnje i brašno u smjesu sira i šećera. Na kraju dodajte jaja, također miksajući na maloj brzini i čim vidite da su jaja umiješana prestanite s miksanjem.
- Ulijte smjesu u kalup kojim potom nekoliko puta lagano udarite o stol kako biste izbili zrak iz smjese, a ako vam se pojave veći mjehurići zraka samo ih probušite čačkalicom. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 210 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 50 minuta, ovisno o jačini pećnice. Najbolje je pratiti boju površine. Cheesecake po vrhu mora imati zagasitu zlaćanu tamnosmeđu boju, ali ne želite da zagori do crne boje.
- Kada ga izvadite iz pećnice, bit će napuhnut, a onda će se prilikom hlađenja pasti i na sredini će se stvoriti krater. Neka vas to ne brine, baskijski cheesecake točno tako mora izgledati. Ostavite ga da se hladi na sobnoj temperaturi dva sata, a zatim prebacite u hladnjak preko noći ili na najmanje 9 sati.
Dobar tek!
Dobar tek!
U nastavku pronađite još recepata za cheesecake.