Ovaj starinski desert spaja prhko tijesto, sloj mirisne marmelade i bogati nadjev od oraha, a završni čupavi izgled dobiva zahvaljujući naribanom tijestu na vrhu. Savršen je uz šalicu kave ili čaja, a jednako će oduševiti i starije i mlađe ukućane.
Pročitajte recept koji smo preuzeli od poznate gastro-blogerice Nataše Pralice, a na kraju članka pogledajte i video-recept.
Čupava Kata - sastojci:
za tijesto:
- 3 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 150 g margarina ili maslaca
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice mlijeka
za premaz:
- 4 žlice marmelade po želji
za nadjev:
- 150 g mljevenih oraha
- 3 bjelanjka
- 180 g šećera
Čupava Kata - priprema:
- Žumanjke i šećer izmiksajte pjenasto. U brašno umiješajte prašak za pecivo, dodajte narezani margarin, žumanjke i mlijeko te zamijesite tijesto.
- Podijelite tijesto na tri loptice. Jednu ostavite u hladnjaku zamotanu u foliju.
- Kalup (21 × 36 cm) premažite maslacem i pobrašnite. Razvaljajte prvu lopticu tijesta, prebacite u kalup i premažite marmeladom.
- Razvaljajte i drugu lopticu pa je položite preko marmelade.
- Za nadjev izmiksajte bjelanjke, postupno dodajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Lagano umiješajte orahe i rasporedite smjesu po tijestu.
- Na kraju naribajte ohlađenu lopticu tijesta preko nadjeva.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25–30 minuta.
- Ohladite, narežite i poslužite uz kavu ili čaj.
Dobar tek!
Pogledajte i video:
Pročitajte i naš popis recepata za omiljene tradicionalne kolače, imamo ih preko 30.
Ako još niste pronašli recept koji tražite, inspirirajte se našim popisom recepata od 100 slastica na jednom mjestu.
Dobar tek!