Čupava Kata blogerice Nataše Pralice
Čupava Kata blogerice Nataše Pralice (Foto: Nataša Pralica)
Zdravlje & prehrana

Obožavamo ovaj stari kolač, savršen je uz kavu, a priprema se baš jednostavno

30-08-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako ste u potrazi za kolačem koji miriše na djetinjstvo i bakinu kuhinju, čupava Kata je pravi izbor.

Ovaj starinski desert spaja prhko tijesto, sloj mirisne marmelade i bogati nadjev od oraha, a završni čupavi izgled dobiva zahvaljujući naribanom tijestu na vrhu. Savršen je uz šalicu kave ili čaja, a jednako će oduševiti i starije i mlađe ukućane.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Pročitajte recept koji smo preuzeli od poznate gastro-blogerice Nataše Pralice, a na kraju članka pogledajte i video-recept. 

Čupava Kata - sastojci:

za tijesto:

  • 3 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 150 g margarina ili maslaca
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice mlijeka

za premaz:

  • 4 žlice marmelade po želji

za nadjev:

  • 150 g mljevenih oraha
  • 3 bjelanjka
  • 180 g šećera

Čupava Kata - priprema:

  1. Žumanjke i šećer izmiksajte pjenasto. U brašno umiješajte prašak za pecivo, dodajte narezani margarin, žumanjke i mlijeko te zamijesite tijesto.
  2. Podijelite tijesto na tri loptice. Jednu ostavite u hladnjaku zamotanu u foliju.
  3. Kalup (21 × 36 cm) premažite maslacem i pobrašnite. Razvaljajte prvu lopticu tijesta, prebacite u kalup i premažite marmeladom.
  4. Razvaljajte i drugu lopticu pa je položite preko marmelade.
  5. Za nadjev izmiksajte bjelanjke, postupno dodajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Lagano umiješajte orahe i rasporedite smjesu po tijestu.
  6. Na kraju naribajte ohlađenu lopticu tijesta preko nadjeva.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25–30 minuta.
  8. Ohladite, narežite i poslužite uz kavu ili čaj.

Dobar tek!

Pogledajte i video:

 

Pročitajte i naš popis recepata za omiljene tradicionalne kolače, imamo ih preko 30. 

Ako još niste pronašli recept koji tražite, inspirirajte se našim popisom recepata od 100 slastica na jednom mjestu. 

Londoneri Londoner štangice: Recept za fine kolače iz mamine bilježnice koji se rade "ni od čega"

Žarbo ploške Recept za legendarne žarbo ploške koje voli svaki blagdanski stol

Knedle s marelicama i krušnim mrvicama Mljac! Recept za starinske knedle s marelicama i krušnim mrvicama

Pita od jabuka Jedna i jedina, pita od jabuka: Recept za desert koji možete "prošvercati" i za vrijeme dijete

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još