U maminim i bakinim bilježnicama s receptima sigurno ćete pronaći recept za londonere. Riječ je o finim kolačima od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka iz smočnice i hladnjaka, poput vrhnja, jaja, brašna i šećera te domaćeg džema, koji se već desetljećima pripremaju u predbožićno vrijeme.

Sastojci za tijesto:
300 grama glatkog brašna
150 grama maslaca sobne temperature
80 grama šećera
6 grama praška za pecivo
3 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja (12 posto mliječne masti)

Sastojci za nadjev:
200 grama mljevenih oraha
200 grama šećera
150 grama džema od marelice
3 bjelanjka

Slika nije dostupna Mirisna rolada s jabukama: Recept za prefin jesenski kolač koji brzo nestaje s tanjura

Priprema:
1. Za tijesto: pjenasto umutite žumanjke i šećer. Dodajte kiselo vrhnje i maslac i sve zajedno pomiješajte u jednoličnu smjesu.

2. Prosijajte brašno i prašak za pecivo pa rukom umijesite tijesto.

3. Tijesto odmah razvucite na pobrašnjenoj podlozi pa prebacite u lim za pečenje veličine 40 x 25 centimetara.

4. Tijesto zapecite 7 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.

5. Zapečeno tijesto premažite džemom od marelica. Na džem stavite čvrsto istučen snijeg od tri bjelanjaka i šećera, u koji ste lagano umiješali orahe.

6. Vratite kolač u pećnicu da se ispeče do kraja, još oko 20 minuta.

7. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Izvadite ga iz pećnice, posipajte šećerom u prahu te ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Još inspiracija i recepata za fine deserte pronađite na Instagram profilu Alice Bjeli Duduković @okruglica79.

Londoneri s džemom od marelice Londoneri s džemom od marelice (Foto: Alica Bjeli Duduković / Instagram profil @okruglica79)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju