U maminim i bakinim bilježnicama s receptima sigurno ćete pronaći recept za londonere. Riječ je o finim kolačima od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka iz smočnice i hladnjaka, poput vrhnja, jaja, brašna i šećera te domaćeg džema, koji se već desetljećima pripremaju u predbožićno vrijeme.
Sastojci za tijesto:
- 300 grama glatkog brašna
- 150 grama maslaca sobne temperature
- 80 grama šećera
- 6 grama praška za pecivo
- 3 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja (12 posto mliječne masti)
Sastojci za nadjev:
- 200 grama mljevenih oraha
- 200 grama šećera
- 150 grama džema od marelice
- 3 bjelanjka
Priprema:
- Za tijesto: pjenasto umutite žumanjke i šećer. Dodajte kiselo vrhnje i maslac i sve zajedno pomiješajte u jednoličnu smjesu.
- Prosijajte brašno i prašak za pecivo pa rukom umijesite tijesto.
- Tijesto odmah razvucite na pobrašnjenoj podlozi pa prebacite u lim za pečenje veličine 40 x 25 centimetara.
- Tijesto zapecite 7 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Zapečeno tijesto premažite džemom od marelica. Na džem stavite čvrsto istučen snijeg od tri bjelanjaka i šećera, u koji ste lagano umiješali orahe.
-
Vratite kolač u pećnicu da se ispeče do kraja, još oko 20 minuta.
- Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Izvadite ga iz pećnice, posipajte šećerom u prahu te ohladite prije posluživanja.
Još inspiracija i recepata za fine deserte pronađite na Instagram profilu Alice Bjeli Duduković @okruglica79.
Inspirirajte se i ostalim receptima za omiljene nam kolačiće:
Dobar tek!
Londoner štangice (Foto: Instagram@Okruglica79)