Jedan od kolača koji gotovo uvijek nađu svoje mjesto na blagdanskom stolu definitivno su i žarbo ploške. Ovaj legendarni kolač zapravo potječe iz Mađarske i posudili smo ga od svojih susjeda. Ukusni nadjev od oraha i pekmeza smješten između kora prhkog tijesta s dodatkom kvasca te preliven čokoladnom glazurom udomaćio se bez problema na našim stolovima i u starim bakinim knjižicama s receptima. U nastavku pročitajte kako se rade omiljene žarbo ploške.

 

Sastojci za tijesto:

  • 400 grama oštrog brašna
  • 200 grama maslaca
  • 1 jaje
  • 2 velike žlice šećera
  • pola kocke svježeg kvasca
  • 2 velike žlice mlijeka za kvasac
  • pola male žlice šećera za kvasac

Sastojci za nadjev: 

  • 250 grama oraha
  • 100 grama šećera
  • 200 grama pekmeza od šljiva (ili nekog drugog po želji)

Sastojci za glazuru:

  • 100 grama tamne čokolade
  • 1 velika žlica šećera
  • 3 velike žlice vode
  • 70 grama maslaca

Postupak za žarbo ploške:

  1. U dvije žlice mlakog mlijeka umiješajte pola male žlice šećera, natrgajte unutra pola kocke svježeg kvasca pa sve dobro promiješajte dok se kvasac ne sjedini sa mlijekom i šećerom. Pazite da mlijeko ne bude vruće jer se onda kvasac neće aktivirati. Posipajte s malo brašna i stavite kvasac na toplo mjesto da se diže 15-ak minuta.
  2. U međuvremenu u posudu za miješenje tijesta ubacite brašno i šećer. Pomiješajte ih. Kada se kvasac dignuo, ubacite ga u brašno i pomiješajte s njim. Zatim u brašno dodajte hladan maslac narezan na kockice, pomiješajte ga s brašnom i razmrvite prstima otprilike do veličine krupnih panko krušnih mrvica.
  3. Kada ste smrvili maslac i sjedinili ga s brašnom, napravite rupicu u sredini, ubacite jaje i zamijesite tijesto u kuglu. Nemojte ga predugo mijesiti kako kasnije ne bi bilo žilavo, čim dobijete glatku i kompaktnu kuglu, možete prestati s miješenjem.
  4. Kuglu zatim rukama formirajte u valjak kako biste tijesto lakše razdijelili. Možete si pomoći i korištenjem kuhinjske vage. Izvažite valjak i onda ga razdijelite na tri jednaka dijela. Lagano rukom oblikujte svaki dio u manju kuglu pa spljoštite u disk kako biste ga lakše razvaljali, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 20-tak minuta.
  5. Za to vrijeme pomiješajte orahe sa šećerom i ostavite sa strane. Kada se tijesto malo odmorilo, razvaljajte jedan disk u veličini protvana koji ćete koristiti (ova količina tijesta dovoljna je za pravokutni protvan veličine otprilike 20x30 cm).
  6. Položite prvi sloj na dno protvana, malo ga izbodite čačkalicom kako se ne bi previše dizao tijekom pečenja, premažite polovicom pripremljenog pekmeza, posipajte polovicom smjese šećera i oraha. Preko toga stavite drugi razvaljani disk, opet malo izbodite čačkalicom na par mjesta te ponovite postupak – premažite s ostatkom pekmeza, posipajte ostatkom oraha i šećera te prekrijte trećim razvaljanim diskom. Malo rukama pritisnite kolač po vrhu kako bi se svi sastojci slegli.
  7. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 30-40 minuta tj. sve dok tijesto na vrhu ne zarumeni i ne postane lijepo zlatnožuto.
  8. Kada se kolač u potpunosti ohladi, prelijte ga glazurom. Vodu, šećer, maslac narezan na tanje listiće i čokoladu natrganu na kockice topite na laganoj vatri. Kada se svi sastojci sjedine u glatku glazuru, odmah je prelijte preko kolača i rasporedite po vrhu. Nakon što se glazura ohladi i dovoljno stisne, režite kolač na ploške u željenoj veličini. Žarbo ploške Žarbo ploške (Foto: Shutterstock)

Inspirirajte se i ostalim receptima za slasne kekse i kolače:

Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice Krešenti Krešenti: Recept za božićne kolačiće s orasima i čokoladom Kinder Bueno kolač Recept za kremasti kinder bueno kolač koji se ne peče Recept za zebra mousse tortu "Pravo čokoladno savršenstvo": Recept za zebra mousse tortu koja se ne peče Bijeli čupavci s malinama prema receptu Dine Đekić Sočni, ukusni, ma savršeni! Recept za čupavce s bijelom čokoladom i malinama Čupavci Tajni dodatak: Originalni recept za najsočnije čupavce koje ćete ikada probati Uskrsni linceri Jannette Razum Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu Husari Isti okus, lakša priprema! Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju