Zebra kolač miriše na vaniliju, kakao i koricu naranče i odlično ide uz čašu mlijeka, šalicu kave ili drugi omiljeni napitak. Recept za zebra kolač pronašli smo na Instagramu na profilu Natalije Milodanović, zaljubljenice u pripremanje deserata i fotografiju. Izdala je i tri knjige recepata u suradnji s Gospodarskim listom iz Zagreba, "Moji kremasti kolači", "Moji brzi kolači" i "Kolači za sve prigode".
Svoju ljubav prema pravljenju deserata otkrila sam relativno kasno, po završetku fakulteta, a registracijom na najpopularniji kulinarski sajt u regiji, Coolinariku, davne 2012. godine, usporedo se počela razvijati i ljubav prema fotografiji, kaže Natalija Milodanović, autorica bloga Mystic Cakes.
Natalija je otkrila i tajnu kako da zebrin kolač, odnosno njegove šare ispadnu savršeno – najvažnija je struktura smjese za biskvit, odnosno koliko je tekuća. Naime, umjesto mikserom potrebno je samo žicom sjediniti sve sastojke, tako da se smjesa ne zapjeni pretjerano i da ne dobije na volumenu.
Tako će smjesa biti više tekuća, u biskvitu se tijekom pečenja neće formirati previše rupica, a za rezultat će zebrine šare biti puno ljepše definirane.
Ja sam radila upola manju mjeru (u kalupu promjera 17 cm), pa mi se kolač malo više napuhnuo na sredini jer je malen, ali ako vi radite punu mjeru za kalup promjera 24 cm, trebali biste dobiti ravniji kolač, iako mu ni ovako ništa ne fali, objašnjava Natalija.
Kod pravljenja zebra kolača glavna stvar je struktura smjese za biskvit, odnosno koliko je tekuća (Foto: Instagram@natalija_mysticcakes)
Zebra kolač – sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 150 ml ulja
- 300 g mekog brašna (175 g + 125 g)
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica arome vanilije
- 25 g kakaa
- korica 1/2 naranče
Priprema:
- Jaja, šećer, mlijeko i ulje žicom dobro izmiješajte u glatku i ujednačenu smjesu. Napomena: Nema potrebe za mikserom, kako se smjesa ne bi previše napunila zrakom. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela.
- U prvu posudu dodajte 175 g prosijanog brašna, pola vrećice praška za pecivo i aromu vanilije pa žicom sve dobro sjedinite u homogenu smjesu.
- U drugu posudu dodajte 125 g prosijanog brašna s kakaom i drugom polovicom praška za pecivo, kao i naribanu koricu naranče. Ona nije neophodna, ali daje finu aromu. Dobro sjedinite žicom u glatku smjesu. Napomena: Slobodno procijenite sami jesu li vam svjetla i tamna smjesa otprilike iste gustoće, pa ako vam se jedna učini malo gušćom od druge, dodajte još koju kap mlijeka. Cilj je da budu iste gustoće kako bi se smjese lijepo i podjednako razlijevale.
- Uzmite okrugli kalup promjera 24 cm i dno obložite papirom za pečenje, a stranice premažite s malo maslaca ili margarina.
- Počnite s naizmjeničnim sipanjem svijetle i tamne smjese: najprije sipajte 2-3 žlice svijetle smjese točno u centar kalupa. Zatim na sredinu svijetle smjese sipajte 2-3 žlice tamne smjese, puštajući pritom da se smjese same razlijevaju prema rubu kalupa. Ponavljajte postupak dok ne potrošite do kraja obje smjese. Na kraju, ako je potrebno, samo lagano prodrmajte kalup da se smjesa ujednačeno rasporedi.
- Kolač stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, da se peče oko 35-40 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha iz sredine, kolač je pečen.
Još slatkih i slanih recepata pronađite na blogu Mystic Cakes.
Zebra kolač miriše na vaniliju, kakao i koricu naranče (Foto: Instagram@natalija_mysticcakes)
U slast!