Korejska pržena piletina
Korejska pržena piletina (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

I sočna i hrskava! Recept za prženu piletinu koju morate probati barem jednom u životu

31-01-2023 Piše D.Š.
komentari

Ako volite piletinu, ovaj recept morate isprobati barem jednom u životu. Nema hrskavije i sočnije piletine od – korejske pržene piletine.

Tajna pripreme je u namakanju u mlijeku, zbog kojeg piletina postaje još sočnija, korištenju škroba i tehnici duplog prženja. Rezultat je mekana i sočna piletina u neodoljivom hrskavom omotaču.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Može se jesti bez ikakvog dodatka, ali još je ukusnija u kombinaciji s neodoljivim ljutkasto-slatkim umakom.

Korejska pržena piletina - sastojci

  • 500 g pilećih prsa
  • 125 ml mlijeka
  • 60 g krumpirova ili kukuruznog škroba
  • 1 čajna žlica soli
  • malo papra
  • 1 l ulja za prženje

Sastojci za umak

  • 2 velike žlica sojina umaka
  • 2 žlice kečapa ili pasirane rajčice
  • 3 velike žlice meda
  • 1 velika žlica gochujang paste od čilija
  • 2 velike žlice rižina vina
  • 2 male žlice sezamova ulja
  • 1 mala žlica protisnutog češnjaka

Korejska pržena piletina - priprema

  1. Meso narežite na manje komade, stavite u posudu, prelijte mlijekom, malo promiješajte i stavite u hladnjak na 30 minuta. Zatim meso dobro procijedite, posolite, popaprite i potom ubacite u posudu sa škrobnim brašnom. Dobro promiješajte meso kako bi u potpunosti bilo prekriveno škrobom.
  2. U dublju posudu ulijte ulje i dobro ga zagrijte na srednje jakoj vatri. Ostavite jedan mali komadić piletine kojim ćete provjeriti je li ulje spremno za prženje. Sa strane pripremite tanjur ili protvan obložen kuhinjskim ubrusom.
  3. Kada ubacite piletinu u ulje, ono mora lagano proključati i cvrčati, a moraju se formirati i veći mjehurići na površini. Ako imate kuhinjski termometar, zagrijavajte ulje do 165 Celzijevih stupnjeva jer je upravo to idealna temperatura za ovaj recept. Nemojte staviti previše piletine odjednom kako bi se svi komadi mogli ravnomjerno pržiti i kako ne biste previše smanjili temperaturu ulja. Bolje je pržiti je u dvije ture.
  4. Piletinu pržite sve dok ne poprimi lijepu zlatnožutu boju sa svih strana, otprilike pet do sedam minuta. Zatim je stavite na papirnate ubruse i pustite da se cijedi nekoliko minuta. Primijetit ćete odmah da je već hrskava, ali drugo prženje dodatno će pojačati hrskavost. Sada opet zagrijte ulje, ubacite unutra piletinu i pržite još 2-3 minute uz miješanje. Izvadite iz ulja i ocijedite na papirnatim ubrusima.
  5. Sada pripremite umak. Zagrijte sezamovo ulje i na njemu kratko popržite češnjak. Dovoljno je 30-ak sekundi kako češnjak ne bi pregorio. Dodajte sve ostale sastojke za umak i kuhajte na srednje jakoj vatri otprilike 3-4 minute, dok se umak ne zgusne. Ubacite unutra piletinu, promiješajte i poslužite. Po želji preko piletine možete posipati malo sezama i(li) nasjeckanog mladog luka.

Dobar tek!

U nastavku pronađite još finih recepata s piletinom. 

Piletina Pitate se što skuhati za ručak? Imamo 18 prijedloga s piletinom
Rižito s piletinom Ručak za pola sata: Recept za kremasti rižoto s piletinom kao iz najboljih restorana
Enchilade – zapečene tortilje Recept za prefine zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

Pročitaj još
Pročitaj još